Enlaces accesibilidad
Aturada

La vaga de tripulants de Ryanair torna a posar a prova la T2

  • Els serveis mínims fixats pel govern espanyol varien entre el 36% i el 80% en funció de la distància i el transport alternatiu
  • Els tripulants de cabina de Ryanair inicien aquest dijous tres noves jornades de vaga
  • L'aturada, per exigir un nou conveni, coincidirà amb la protesta convocada per Easyjet entre l'1 i el 3 de juliol

Per
La vaga de tripulants de Ryanair torna a posar a prova la T2

La vaga de tripulants de Ryanair complica l'inici de l'operació sortida d'aquest juliol. Són molts els que comencen les seves vacances aquesta setmana, que es veurà afectada per la cancel·lació dels vols i els serveis mínims per part de la companyia. El matí del dijous ha estat marcat pel caos, la indignació i les cues als taulells de reclamacions, on s'han reunit fins a 100 persones. Al llarg de la jornada, el clima s'ha normalitzat.

Caos, indignació i cues als taulells de reclamacions de Ryanair | Guillem Vives

Fins a les 20:00 h del dijous, s'han suspès 54 vols amb sortida o arribada a l'Aeroport del Prat, mentre que el nombre de vols endarrerits arriba fins als 308. Segons dades d'un dels sindicats convocats a la vaga, USO, les cancel·lacions registrades fins ara es deuen al fet que les tripulacions de cabina espanyoles no han rebut la notificació de serveis mínims per part de la companyia, que no ha citat a tripulacions completes. Segons denuncia, en alguns casos s'han substituït les guàrdies, que ha definit com a "abusives", i els vols han sortit amb retard.

Tres noves jornades de vaga

Els tripulants de cabina de Ryanair inicien a partir d'aquest dijous la segona tongada de tres dies de vaga per exigir un nou conveni. Els serveis mínims fixats pel govern espanyol varien entre el 36% i el 80% en funció de la distància i el transport alternatiu, uns percentatges que la setmana passada els sindicats ja van qualificar de "totalment abusius" i que "vulneren el dret de vaga".

En aquesta ocasió, l'aturada a Ryanair coincidirà durant dos dies -1 i 2 de juny- amb la protesta convocada per USO a Easyjet en tres dels cinc caps de setmana de juliol per denunciar també la "situació de bloqueig" en què es troba la negociació del nou conveni.

Ryanair no respecta la vaga

USO es va tornar a queixar aquest dimecres al vespre que la companyia "ha decidit que tots els seus vols programats per demà són serveis mínims" i l'acusa d'haver convocat totes les tripulacions a l'Estat. "Ryanair torna a aplicar els seus propis serveis mínims del 100%, la seva pròpia llei, i obliga tots els seus tripulants a volar i trepitjant el seu dret a vaga", va denunciar ahir al vespre la secretària general del sindicat a l'aerolínia, Lidia Arasanz.

A més, USO rebutja el pacte que la direcció de l'empresa i el sindicat CCOO van signar fa unes setmanes i que, segons Sitcpla i USO, es limita a recollir condicions de treball ja reivindicades per a ells com a resultat d'anteriors vagues. Per aquests sindicats, aquesta estratègia respon a un intent "anul·lar-los com a sindicats davant la negativa a signar les condicions precàries ofertes".