Enlaces accesibilidad
Alcoholisme

Salut comptabilitza 13.423 inicis de tractament per addiccions el 2021

  • L’alcohol és la causa principal en un 43,8% dels casos, seguit de la cocaïna (24,1%), els cànnabis (14,3%) i l’heroïna (9%)
  • En el 54% dels usuaris tenen més de 40 anys amb un percentatge elevat de persones que es troben a l’atur
  • En el conjunt dels inicis de tractament, el 77% corresponen a homes i el 23% a dones

Per
El consum de drogues està relacionat amb el nivell socioeconòmic de les persones

Salut ha comptabilitzat 13.423 inicis de tractament per addiccions el 2021 amb l’alcohol com a causa principal, en un 43,8% dels casos. El segueix de ben a prop la cocaïna (24,1%), els cànnabis (14,3%) i l’heroïna (9%).

Aquestes són algunes de les dades presentades aquest dilluns que consten en l’informe anual del Sistema d’Informació sobre Drogodependències a Catalunya (SIDC), que també sosté que en el 54% dels casos els usuaris tenen més de 40 anys, amb un percentatge elevat de persones que es troben a l’atur. D’altra banda, entre un 30 i un 50% de les persones tenen nivells educatius baixos.  El document també posa en relleu de la majoria dels que inicien el tractament són homes, concretament, un 77%, tres vegades més que les dones (23%).

En la presentació de l’informe han intervingut la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, així com el subdirector general de drogodependències, Joan Colom, que han destacat que les xifres mostren una recuperació de l’activitat assistencial dels centres especialitzats en el tractament de les addiccions a Catalunya, molt pròxima als anys previs a la pandèmia.

Respecte els anys anteriors, l’informe recull un lleuger increment en el percentatge d’inicis de tractament motivats per l’alcohol i una disminució ens els de l’heroïna. Cabezas ha subratllat la necessitat de treballar “els determinants socials com la precarietat laboral o la pobresa”, a més de lluitar “contra l’estigmatització de les persones que pateixen addiccions”.

Alcohol: la principal preocupació

L’alcohol, amb un 43,8% (5.877 casos), és la droga que segueix tenint més inicis de tractament, fet que reflecteix que és la que té més càrrega de morbiditat. El 74% de les persones que inicien tractament per alcohol són homes, de 47 anys de mitjana. El 31% estan a l’atur i el 15% tenen un nivell socioeconòmic molt baix.

Respecte a les urgències hospitalàries causades per substàncies psicoactives - que representa el 0.7% del total -, el 54% són també per alcohol. De fet, Colom ha alertat de l’impacte del consum d’alcohol entre les persones joves, ja que el 7% de les urgències hospitalàries degudes són en menors i aquestes són més freqüents en les noies.

D’altra banda, la cocaïna continua sent la segona droga que més inicis de tractament genera amb un 24% del total (3.229 casos), dels quals el 40% són inicis de tractament per primera vegada. El 82% són homes, amb una mitjana d’edat de 40 anys. El cànnabis ha generat el 14% dels inicis de tractament (1.914 casos) i és la substància amb la franja d’edat més jove, amb un 44% de persones que tenen menys de 25 anys.

Més casos en homes que en dones

En el conjunt dels inicis de tractament, el 77% corresponen a homes i el 23% a dones. Aquesta majoria d’homes es manté quan s’analitzen les drogues per separat - excepte en el tabac - on la proporcionalitat és molt igualada. Pel que fa a l’edat mitjana, més de la meitat de les persones tenen més de 40 anys quan inicien tractament.