Enlaces accesibilidad
Bretxa salarial

La pandèmia torna a fer caure el nombre de directives a les empreses

  • Un estudi elaborat per ICSA i EADA alerta que el nombre de dones en càrrecs directius ha disminuït un 2%
  • Quant a la igualtat salarial entre dones i homes, els directius encara cobren gairebé un 18% més a Catalunya
  • ICSA i EADA alerten de la necessitat d'un canvi de cultura empresarial que permeti a les dones conciliar la vida laboral i familiar

Per
Cau el nombre de dones directives

La quota de presència femenina en posicions directives ha disminuït "de forma preocupant" durant l'últim any. Ho conclou un estudi elaborat per ICSA i EADA Business School sobre la bretxa salarial, que atribueix aquesta davallada als efectes de la pandèmia. L'informe assegura que a Catalunya les dones ocupen només un 14,3% dels càrrecs directius. Una tendència que se segueix al conjunt de l'Estat, on la xifra ha caigut un 2%. En aquest sentit, ICSA i EADA alerten de la necessitat d'un canvi de cultura empresarial que permeti a les dones conciliar la vida laboral i familiar.

Els sous de les dones directives a Catalunya continuen sent un 17% inferiors als dels homes | Núria Alcalà

La igualtat salarial entre dones i homes és l'altra assignatura pendent. Els directius encara cobren gairebé un 18% més a Catalunya, mentre que al conjunt de l'Estat es tracta gairebé d'un 13% més. Pel que fa als càrrecs intermedis i treballadors, la xifra se situa en el 9,7% i 15%, respectivament.

Un 2% menys de dones en llocs directius

L'informe presentat aquest dimecres a Barcelona mostra que l'any passat el percentatge de dones que ocupaven un lloc directiu a Espanya era del 18,8%, mentre que aquest any la xifra ha baixat dos punts, fins al 16,8%. És una situació pitjor que l'any 2008, quan va esclatar la crisi econòmica, ja que aquest any les dones ocupaven un 20% dels càrrecs directius.

La xifra de dones directives a Espanya disminueix un 2%

La xifra de dones directives a Espanya disminueix un 2%

L'informe també revela que en els comandaments intermedis el percentatge de dones arriba al 39,9%, mentre que en el conjunt dels empleats s'enfila fins al 47%.

A què es deu aquesta davallada?

Segons l'informe d'ICSA i EADA, la caiguda del nombre de dones directives s'atribueix a les dificultats de conciliar la vida laboral i familiar arran la pandèmia. La flexibilitat del confinament ha donat pas a uns llocs de treball més rígids i molt menys compatibles amb la conciliació. Segons la professora d'EADA, Aline Masuda, homes i dones treballen més hores des del confinament, però les dones ho combinen amb unes 32 hores setmanals de tasques domèstiques.

Per això, ICSA i EADA alerten de la necessitat d'un canvi de cultura empresarial i la flexibilització del treball per conciliar vida laboral i familiar. A més, Indry Canchila, directiva de la consultora ICSA, ha fet una crida a no desaprofitar els processos de digitalització iniciats amb la pandèmia.