Enlaces accesibilidad
Barcelona

Arrenca la Conferència Mundial d'Educació Superior de la UNESCO per abordar la importància del coneixement

  • Les autoritats han coincidit a destacar la importància de l'accessibilitat universal a l'educació superior i l'equitat
  • Pere Aragonès destaca la importància del coneixement en un món interconnectat i el paper "transformador" de les universitats
  • A Barcelona només el 10,6% dels universitaris provenen de famílies humils

Per
Conferència de la UNESCO per visibilitzar la importància de l'accés universal a l'Educació

La Conferència Mundial d'Educació Superior de la UNESCO ja és a Barcelona. Concretament, s'ha inaugurat al Palau de Congressos de la capital catalana que l'acollirà durant tres dies. Les autoritats han coincidit a destacar la importància de l'accessibilitat universal a l'educació superior i l'equitat; i de com aquesta és clau en la construcció d'un món millor i més sostenible. La trobada comptarà amb uns 1.600 participants presencials i representants de 145 països.

Catalunya i els ideals de la UNESCO

Aquesta és la tercera conferència sobre el futur de l'educació que celebra la UNESCO, però és la primera que no es fa a París. Per això, les autoritats catalanes han expressat el seu agraïment per haver escollit Barcelona seu de l'esdeveniment.

Aragonès ha destacat en aquest sentit els vincles que uneixen Catalunya i els ideals de la UNESCO i ha assegurat que aquesta hi trobarà en el país català sempre un "aliat". El president ha destacat la importància del coneixement en un món interconnectat i ha destacat el paper "transformador" de les universitats. Ha afegit que Catalunya viu en aquest món interconnectat "amb la llengua catalana com a nexe comú". Ha afirmat també que la cultura hi juga un paper "clau" per afrontar els grans desafiaments de la humanitat i ha posat com a exemple la crisi climàtica o la pandèmia de la covid.

Desigualtats existents

El ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha apuntat que més enllà de l'accés universal a l'educació superior, la conferència es marca com un dels objectius avançar en la difusió dels coneixements i en la "ciència oberta". En aquest àmbit, ha dit que cal treballar per "adaptar" l'educació superior i corregir les "desigualtats" que encara existeixen.

La directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, ha aprofundit en la idea de l'accés universal assegurant que l'educació superior "no és ni s'ha de convertir en un privilegi" sinó que ha de ser part integrant del dret "fonamental" a l'educació. Perquè això sigui possible, ha afirmat que cal que aquesta educació s'adapti als canvis actuals sense deixar de ser "bé públic". Ha apuntat també la importància de l'ensenyament superior en un món complex i ple de reptes.

Aprofundit en aquesta idea, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet referència a la importància de l'educació en benefici del pensament crític i en contra dels discursos d'odi i de la ultradreta. Ha afegit que un dels elements clau és l'equitat i l'accés a aquesta educació superior i ha lamentat que en una ciutat com Barcelona només el 10,6% dels universitaris provenen de famílies humils, mentre que el 55% són de classe mitjana i alta. Ha afegit que també existeix una barrera de gènere i ha fet una crida a la unitat per aconseguir més recursos i revertir les retallades que s'arrosseguen a escoles i universitats. L'alcaldessa ha demanat una actitud "oberta, dialogant i de consens" i ha alertat que sense pressupostos "no es fan polítiques d'innovació".

1.600 participants

Al llarg de tres dies es reuniran presencialment a Barcelona unes 1.600 persones per abordar els reptes de l'educació superior durant la pròxima dècada. Hi participaran ministres i alts càrrecs dels governs dels estats membre, líders i experts universitaris, empresaris, representants diplomàtics, representants d'agències de qualitat universitària, gestors, directius en l'àmbit de la gestió universitària i estudiants. La previsió és que unes 8.000 persones segueixen l'esdeveniment telemàticament en algun moment.