Enlaces accesibilidad
Hivern a l'abril

Nevades excepcionals al Prepirineu i gelades extenses

  • La nevada de diumenge al vespre va deixar gruixos de 5 a 20 cm a l’Alt Berguedà i al nord d’Osona
  • Les glaçades tardanes es mantindran fins dimarts, a partir de dimecres les temperatures pujaran i a finals de setmana, l’ambient serà primaveral

Per

Sant Boi de Lluçanès (Josep Martínez Castro), aquest dilluns
Sant Boi de Lluçanès (Josep Martínez Castro), aquest dilluns

Després de les nevades febles del litoral i prelitoral central, durant el vespre de diumenge, la nevada es va traslladar a les comarques interiors del quadrant nord-est i al sector oriental del Prepirineu, on es van acumular gruixos destacables en molt poca estona.

Fins a 20 cm al Lluçanès

La nevada no només va afectar el Berguedà, generant problemes en la xarxa viària, sinó també va afectar de manera important el nord d’Osona. A Sant Boi de Lluçanès es van acumular entre 15 i 20 cm de gruix. Aquest matí l’estampa era hivernal i inusual al mes d’abril.

Nevada excepcional a Berga

A Berga, la neu va sorprendre amb gruixos de 3 a 10 cm. En els darrers 27 anys, aquí no s’havia viscut una nevada d’aquestes característiques en un mes d’abril. L’últim cop va ser el 15 d’abril de 1999, quan la neu va fer 1 cm de gruix a terra.

Nova nit de glaçades

Tercera matinada de glaçades tardanes a l’interior. Tot i que han estat més febles que la nit anterior, molts termòmetres han baixat entre els 0 i els -3 ºC. Al Pirineu, les gelades han estat fortes. Temperatures entre 5 i 10 graus més baixes per l’època que ja han tingut les seves conseqüències negatives en l’àmbit de l’agricultura.

Com combatre les glaçades tardanes?

Són dies de malson pels pagesos que temen per com unes glaçades que podrien tenir greus conseqüències en l’agricultura. Per combatre aquestes baixes temperatures, els agricultors utilitzen diverses tècniques

  • Reg per aspersió: Els pagesos activen els sistemes de reg per aspersió per evitar que les gelades malmetin les collites. Amb això s’aconsegueix formar una capa de gel sobre els arbres que manté la temperatura estable, al voltant dels 0 ºC, encara que a l’exterior baixi més.
  • Cremadors: Es tracta de fer petites fogueres durant la nit enmig dels camps. D’aquesta manera es crea una capa de fum que impedeix fer baixar la temperatura. Tot i això aquesta és una pràctica poc sostenible i cada cop menys utilitzada.
  • Ventiladors: Aquest mètode consisteix en instal·lar enormes ventiladors per remoure l’aire i evitar que l’aire més fred es dipositi sobre el fruit.

Fins quan duraran les glaçades?

L'aire fred que ens ha afectat aquests últims dies anirà perdent consistència i reemplaçat per una massa d'aire més temperada a mesura que avanci la setmana. A uns 1.500 metres d'alçada passarem de -3 ºC avui, a 11ºC, el divendres.

Per tant, la matinada de dimarts tornarà a ser freda, amb glaçades a l'interior, fortes al Pirineu. Serà l’última, ja que la de dimecres desapareixeran i només afectaran l'àrea pirinenca. Entre dijous i divendres, les temperatures mínimes pujaran notablement amb l'entrada del vent del sud.

De dia, dimarts ens enfilarem fins els 14/17 ºC, mentre que dimecres fregarem els 20 ºC. El dijous assolirem els 20/22 ºC en molts indrets i divendres podríem tocar els 25 ºC a Ponent, Terres de l'Ebre, Catalunya Central i interior de Girona. L’ambient serà 100% primaveral!