Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Oriol Mitjà: "En els pròxims 12 mesos arribarà una nova variant"

  • L'expert en malalties infeccioses critica l'eliminació de les quarantenes dels contagiats per coronavirus
  • Oriol Mitjà: "No podem permetre que un virus hagi matat a 18 milions de persones i no en traguem cap lliçó"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Oriol Mitjà: "En els pròxims 12 mesos arribarà una nova variant"

L'investigador en malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, assenyala que en els pròxims 12 mesos arribarà una nova variant de la Covid-19 que no serà més veloç, però "escaparà molt millor de les vacunes", tot i que la seva gravetat encara "està per determinar". En una entrevista al 'Cafè d'idees', Mitjà insisteix a dir que la covid-19 encara no està superada: "No hem de començar a normalitzar. El virus no ha marxat".

Quan tot això passi, Mitjà assegura que "tots els mecanismes hauran de mantenir-los en peu" fent referència a totes les mesures preventives de control ambiental que s'han anat eliminant les últimes setmanes.

"És molt greu treure les quarantenes"

En aquest sentit, l'expert ha criticat l'eliminació de les quarantenes dels contagiats per coronavirus que ja està vigent des d'aquest dilluns 28 a tota Catalunya. "Les persones que estan infectades no haurien d'anar a treballar", argumenta Mitjà i assenyala "és l'ABC de la Salut Pública".

"L'atenció primària li suposa un sobreesforç haver de fer la prova a les persones lleus, per a després quan surts positiu poder-te prescriure't un aïllament", assegura l'expert que la intenció darrere aquestes mesures és alliberar de covid-19 els centres de primària per dedicar-los a altres temes.

Mijtà assenyala que la crisi de la pandèmia està directament relacionada amb el canvi climàtic: "Hem d'actuar en la protecció del salt entre espècies". I per això, diu que s'hauria de dedicar recursos en trobar noves eines per aturar aquest virus, però, no hi ha voluntat: "No volem fer-ho per tornar a la inèrcia de la normalitat".

Aposta per una farmacèutica pública

L'infectòleg ha defensat la creació d'una farmacèutica pública com a mecanisme per fer front a futures epidèmies: "Les estructures públiques han de finançar el buit que deixen les privades". Considera que aquesta iniciativa permetria acabar amb assajos clínics que no només perseguissin interessos comercials de les privades, encara que, diu, no ho ha proposat al Govern català ni al conseller.

Lliçons de pandèmia

"No podem permetre que un virus hagi matat a 18 milions de persones i no en traguem cap lliçó", ha reflexionat Mitjà durant l'entrevista. Considera que és impensable que no es pugui extreure alguns aprenentatges de tot el que ha passat en dos anys i creu que es poden treure dues lliçons: la cura de la gent gran i com cuidem dels pobres.

Aquesta és algunes de les reflexions que aborda al seu nou llibre El món que ens espera en el que també explica una part personal: "Estic tancant una etapa. Començo a planejar un canvi de rumb. Em trobo sense nord". Confessa que quan tenia 20 anys "volia canviar el món" perquè hi hagués menys pobresa i que adonar-se que sol no pot arribar enlloc, li va generar una "frustració".

L'investigador de la de malalties infeccioses, especialitzat en l'erradicació de la malaltia tropical del pian, ha anunciat que té previst tornar a Papua Nova Guinea cap al maig on, diu, troba "més pau, més calma".