Enlaces accesibilidad
Restriccions

El sector de l'oci nocturn reclama "reobrir ja"

  • La FECASARM demanarà flexibilitzar les restriccions de "forma urgent" a la reunió amb la Generalitat
  • FECALON vol reobrir els locals abans del Mobile World Congress
  • El Govern aprova noves ajudes de 20 milions d'euros per al sector

Per
L'oci nocturn demanarà reobrir a la reunió de demà

Les patronals de l'oci nocturn demanen reobrir els locals de forma immediata i ho faran de nou demà a la reunió amb la Generalitat. FECALON i FECASARM defensen que sense toc de queda "no té cap sentit" que l'activitat nocturna segueixi tancada. Mentre que FECALON aposta per poder aixecar la persiana el 14 de febrer, FECASARM demana que sigui "ja".

Discrepàncies l'hora de reobrir l'oci nocturn | Laura Monill

"L'oci nocturn no s'hauria d'haver tancat mai, i més quan s'ha demostrat el fracàs estrepitós de l'estratègia seguida per la Generalitat", ha declarat a RTVE Catalunya el secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas. "Ells quan tanquen, tanquen sense avís. Doncs ara s'ha de reobrir ja", tenint en compte que molts locals hauran de fer-ho progressivament. D'altra part, la reunió entre el Govern i les patronals del sector coincideix amb l'inici del termini per demanar els ajuts aprovats per la Generalitat.

Obrir abans del Mobile World Congress

Els representants de l'oci nocturn demanen obrir els locals perquè "els joves no es queden a casa, hi ha botellades, s'organitzen festes privades o es viatja a altres comunitats, com Madrid, on els locals sí que estan oberts", ha afirmat el secretari general de FECALON, Fernando Martínez.

A més, la patronal demana obrir abans del començament del Mobile World Congress, que se celebrarà del 28 de febrer al 3 de març. El secretari demanarà demà que l'obertura sigui com a màxim el 15 de febrer per tenir temps per preparar-se de cara al certamen. A més, durant febrer també hi haurà la celebració del Carnestoltes.

Martínez ha assegurat que “cal que la resposta de l'administració es doni amb l'antelació” perquè els establiments es puguin preparar rescatant els treballadors en ERTO, contractant artistes, fent programacions musicals i tramitant comandes als proveïdors.

Argimon, en contra de la flexibilització

El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, va carregar contra Argimon per l'absència de diàleg quan se li ha demanat flexibilitzar les restriccions entorn de l'oci nocturn. Per a Pallarols, el conseller de Salut "s'ha instal·lat en una espècie de búnquer".

El director manté que les restriccions no són una eina eficient pel control de la pandèmia i les veu com un "castic" a l'economia. "No es demostra empíricament que serveixi per controlar les dades sanitàries", afegeix.

Ajudes de 20 milions d’euros

Per a alleujar els efectes econòmics de les restriccions a l’oci nocturn, la Generalitat ha aprovat una nova línia d'ajuts. Estan adreçats a autònoms, microempreses i pimes dedicades a l'oci nocturn i seran d'entre 15.000 euros i fins a 120.000 euros. Uns ajuts que Joaquim Boadas ha qualificat "d'insuficients" i que "no estan a l'altura de les restriccions que s'aproven", segons ha relatat a RTVE Catalunya.

Segons el secretari de FECASARM, els ajuts no s'ajusten a la necessitat, ja que "només s'han aprovat 20 milions d'euros quan les pèrdues per oci nocturn aquest Nadal són de 200 milions d'euros".

Així i tot, la patronal ha fet una crida als negocis de l'oci nocturn perquè demanin el nou ajut de manera urgent, tenint en compte que "l'atorgament serà per ordre cronològic de presentació de la sol·licitud fins a l'exhauriment de la dotació pressupostària", que és de 20 milions d’euros. Es podran demanar a partir de dimarts 25 de gener a les 9:00 h, a través de Canal Empresa. El termini finalitzarà el 4 de febrer a les 14:00 h.

Es debat seguir amb el certificat covid

També aquesta setmana el Govern ha de debatre la continuïtat del certificat covid per accedir a bars i restaurants amb les conclusions d'un informe del comitè científic assessor de la covid. Les autoritats sanitàries dubten que el QR funcioni com a capa extra de protecció a la transmissió després de constatar que l'òmicron, tot i ser més lleu, és més contagiosa també entre els vacunats i causa reinfeccions.