Enlaces accesibilidad
COVID-19

Afectacions als serveis per l'augment de baixes de covid

  • Renfe cancel·la una desena de trens de Rodalies per malaltia dels maquinistes
  • Lleida redueix la freqüència de pas en dues línies urbanes de bus per baixes de conductors
  • Les persones ingressades superen les 2.000

Per
Se superen els 2.000 hospitalitzats i preocupa l'evolcuió dels contagis dels propers dies

L’augment de contagis per la variant òmicron en aquesta sisena onada està afectant els serveis assistencials, però també als de mobilitat. Renfe ha anunciat que per aquest divendres ha cancel·lat una desena de trens de Rodalies, dels 1.000 programats, per baixes de maquinistes que han donat positiu en covid-19. La companyia ferroviària té actualment més de 40 conductors contagiats pel virus.

Les afectacions al servei tot i que són puntuals, els trajectes anul·lats són les línies amb més freqüències de pas. Es tracta de xifres inferiors a les del cap de setmana quan es van haver de cancel·lar fins a una trentena de trens.

Autobusos urbans afectats a Lleida

L’Ajuntament de Lleida també ha decidit reduir la freqüència de pas en dues línies de bus urbà per les baixes de conductors per covid-19. Així ho ha acordat amb la concessionària del servei de bus urbà Moventis, que modificarà dues línies d'autobusos de la capital del Segrià per les baixes de conductors per covid-19.

En concret, l'L20-Ronda reduirà la freqüència de pas durant tot el dia. Els autobusos cobriran igualment aquesta línia, però el servei es farà amb un vehicle menys per la manca de conductors. En el cas de l'L3-Exteriors-Hospitals es veurà afectada per la mateixa mesura, però només a la tarda. En aquest cas, les persones que n'hagin de fer ús tenen l'opció d'utilitzar l'L2-Ronda-Hospitals que fa el mateix trajecte en sentit contrari. Segons l’ajuntament lleidatà és una afectació puntual i es garanteix que el servei es continuï prestant amb el mínim d'incidència possible per als usuaris.

TMB amb 200 treballadors de baixa

El servei de Transport Metropolità de Barcelona té 200 treballadores de baixa d'una plantilla de 8.000. Avui poden prestar el servei habitual sense problemes, però diu que estan a l'expectativa de què pot passar dilluns perquè hi haurà molts més autobusos amb retorn escoles i tot i la gent continuarà de baixa.

El 3,4% dels sanitaris, de baixa

Tot i això, mentre les baixes entre els sanitaris en plena sisena onada també és preocupant. Aquest dimecres, Salut confirmava que el 3,38% dels professionals sanitaris estan de baixa per covid-19 segons les darreres dades disponibles.

La secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, titllava d'"un nombre important, força alt" que l'ha vinculat a la transmissibilitat de la variant òmicron i al fet que s'escapi de forma parcial de les vacunes, sobretot amb casos asimptomàtics o lleus i "detectats en les proves que es fan en aquests entorns".

Contagis disparats i més de 2.000 ingressats

Catalunya torna a marcar una xifra rècord en els últims mesos. La xifra de persones ingressades als hospitals per la covid-19 supera els 2.000. En concret, hi ha 84 persones més en les darreres 24 hores i això fa sumar un total de 2.002 persones hospitalitzades, la dada més alta dels últims cinc mesos.

Un total de 471 pacients es troben ingressats en unitats de vigilància intensiva (UCI) de centres públics i privats, quatre més que en l'últim recompte: 309 necessiten ventilació invasiva (intubació), 16 requereixen oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO), i 146, suport sense intubació.

Nou rècord de contagis: més de 20.000 diaris de mitjana

S’han confirmat 12.081 casos positius més que en el recompte del dijous, que fan un total d'1.448.725 casos confirmats acumulats de coronavirus des de l'inici de la pandèmia, 1.363.610 amb una prova PCR o test d'antígens.

En les últimes 24 hores no s'ha registrat cap mort i el total de morts és de 24.712: són 15.730 en hospital o centre sanitari, 4.666 en residència, 1.283 en domicili i 3.033 que no són classificables per falta d'informació.

Risc de rebrot repunta

La taxa de risc de rebrot ha pujat després d’uns dies a la baixa i frega els 4.000 punts: el dimecres se situava en 3.858 i 24 hores després està en 3.955.

La velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) baixa a 1,27 i el percentatge de positivitat dels test d'antígens i PCR se situa en 25,52% --no es comptabilitzen els notificats per les farmàcies--, mentre que la incidència acumulada en els últims 14 dies és de 3.202,99 per cada 100.000 habitants i la mitjana d'edat dels casos confirmats és de 37,86 anys.

Vacunació

Catalunya ha administrat la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus a un total de 6.350.539 persones des que va començar la campanya de vacunació, dels quals 6.096.751 ja tenen la pauta completa, i hi ha 2.117.975 immunitzats amb tercera dosi.

En percentatges, el 80,3% de la població catalana està vacunada amb almenys una dosi de la vacuna, mentre que un 76,7% ja té la pauta completa de la vacunació.