Enlaces accesibilidad
Covid-19

L'escurçament de les quarantenes a 7 dies desperta controvèrsia entre els experts

  • Els no vacunats que han estat contactes estrets d'un positiu també veuran reduït el seu període d'aïllament fins als 7 dies
  • Xifra rècord de contagis en un dia: Catalunya registra 25.101 casos
  • Campins veu imprudent i un risc generalitzar l'escurçament de les quarantenes

Per
L'escurçament de les quarantenes desperta controvèrsia

La Comissió de Salut Pública ha acordat reduir la quarantena dels positius per COVID-19 asimptomàtics o lleus a set dies, enfront dels deu actualment fixats.

Els no vacunats que han estat contactes estrets d'un positiu també veuran reduït el seu període d'aïllament fins als set dies, en comparació amb deu fins ara. La norma ja establia que els vacunats que eren contacte estret no havien de fer quarantena.

Una mesura justificada en què el període d'incubació d'òmicron és més curt, però que desperta controvèrsia entre els experts.

Juan Pablo Horcajada, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, assegura que la variant òmicron té dos pics de transmissió: un és dos dies abans de començar amb els símptomes, i un altre el tercer o quart dia d'haver començat amb els símptomes. Tot i això, recorda que s'ha de continuar portant la mascareta i tenint prudència.

Altres experts creuen que no hi ha massa evidència científica sobre el comportament d'òmicron i que potser la mesura només caldria aplicar-la als professionals essencials.

Campins veu la mesura "imprudent"

La presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern per la covid, Magda Campins, ha considerat "imprudent" generalitzar l'escurçament de les quarantenes i ha alertat del risc que això pot suposar. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que ho veuria bé en el cas de col·lectius essencials però no per a tota la població, ja que ha assegurat que falta evidència científica. A més, creu que s'haurien de fer proves abans de finalitzar el confinament. D'altra banda, ha apostat per mantenir el calendari escolar i ha valorat que en cas de prendre més mesures, haurien de ser altres, com per exemple tancar l'interior de bars i restaurants. Ha assegurat que fer el contrari no seria lògic.

Campins ha considerat que aquesta ha estat una decisió ràpida i seguint més criteris econòmics. I és que ha insistit que, científicament, no se sap quant de temps continua sent infecciosa una persona amb el virus de la variant òmicron, informació que sí es tenia amb les anteriors. Per això, ha dit que existeix la probabilitat que hi hagi persones que finalitzin la quarantena i continuïn infectant.

Com afecta l'economia?

Les baixes per covid s'acumulen a moltes empreses aquests dies. Una situació, que es repeteix en moltes empreses, per això els sindicats reclamen més planificació. Els treballadors diuen, no poden tirar més del carro.

Un problema que genera un sobrecost per moltes empreses, i que s'agreuja quan els perfils professionals són més especialitzats. Les petites i mitjanes empreses, són les que ho tenen més magre per adaptar les plantilles a l'alt volum de baixes laborals.

Vacunació oberta de 40 a 49 anys

El grup de persones amb edats compreses entre els 40 i 49 anys ja poden demanar cita per vacunar-se amb la tercera dosi contra la covid-19. Sempre que faci sis mesos des de la segona dosi de Pfizer o Moderna i tres mesos de Janssen o AstraZeneca.

Les persones d'entre 40 i 49 anys ja poden demanar cita per vacunar-se | Marga Esparza

Una vacunació que des de Salut consideren molt necessària perquè poden frenar els contagis, tot i que, de moment, s'espera que els casos de coronavirus continuïn augmentant en els pròxims dies.

Pel que fa als grups d'edat que es poden vacunar, però s'han contagiat, recordar que hauran d'esperar sis mesos a poder rebre la tercera dosi.