Enlaces accesibilidad
Major dels Mossos d'Esquadra

Interior destitueix el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero

  • Josep Maria Estela serà el nou comissari en cap dels Mossos
  • Rosa Bosch i Eduard Sallent formaran part de la nova cúpula directiva del cos
  • Trapero mantindrà el càrrec de major dels Mossos

Per
Josep Maria Estela pren el relleu de Josep Lluís Trapero al capdavant dels Mossos

La Conselleria d'Interior destitueix al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, després d'haver ocupat el càrrec en dues ocasions, l'última, el novembre de l'any passat. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha justificat la decisió per obrir "una etapa amb nous lideratges" al capdavant del cos i ha nomenat al comissari en cap de la regió de Tarragona, Josep Maria Estela com a substitut. Elena ha expressat la voluntat de seguir comptant amb Trapero als Mossos i ha reconegut la feina de Trapero al capdavant del cos policial durant els dos períodes: del 2013 al 2017 i des del novembre del 2020 fins al moment de la seva destitució.

Necessitat de nous lideratges

El conseller d'Interior, ha assegurat que tot i que confiava i confia en el major Trapero, ha optat per un relleu al capdavant de la policia catalana per obrir una nova etapa i rejovenir el cos amb un nou lideratge més coral. Estela, per la seva banda, ha anunciat que treballarà per "reforçar" la col·laboració amb els cossos policials de l'Estat. També és partidari d'"enfortir" la relació de confiança i lleialtat amb la judicatura i la fiscalia.

Un dels punts en els quals s'ha posat més èmfasi en la presentació d'Estela com a nou responsable dels Mossos ha estat la de deixar de banda "els personalismes" per prendre decisions en equip.

Feia setmanes que s'especulava amb la destitució

Diverses fonts apunten que la destitució de Trapero era un secret de domini públic. Les especulacions es van deslligar després que durant el judici de l'1 d'octubre, el màxim responsable dels mossos durant el referèndum afirmés que tenia un pla per detenir el govern de Puigdemont sí l'autoritat judicial li ordenava. Unes afirmacions que explicarien segons fonts dels Mossos que des de la conselleria, ara en mans d'Esquerra, no es veies amb bons ulls la seva continuïtat.

Unes desavinences entre la conselleria i el major que haurien incrementat en els darrers mesos. I és que segons aquestes mateixes fonts la visita que Trapero va realitzar al passat juliol a Madrid per entregar condecoracions dels Mossos a jutges, fiscals, policies i guàrdies civils no va seure gens bé al departament d'interior.

Josep Maria Estela substituirà a Trapero

El que serà el nou comissari en cap dels mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, forma part del cos policial des del 1994 I ha treballat en sis de les nou regions policials del país. Estela ha estat sotscap de Ponent, inspector en cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) del Bages, sergent en cap de l’ABP del Pallars Sobirà i agent de la unitat de seguretat ciutadana a la comissaria de Figueres. També ha estat comissari en cap de la regió policial de les Terres de l’Ebre i de la regió del Camp de Tarragona, càrrec que ocupava fins que ha estat nomenat nou comissari en cap dels Mossos.

Josep Maria Estela serà el substitut de Trapero

Josep Maria Estela serà el substitut de Trapero ACN.cat

Trapero tanca la segona etapa al capdavant dels Mossos després d'un any

Miquel Sàmper, el conseller d'Interior l'octubre del 2020 va restituir a Trapero com a major dels Mossos després de la sentència absolutòria de l'Audiència Nacional. Trapero va ser jutjat per un delicte de rebel·lió, que la Fiscalia va acabar rebaixant a sedició. Un cop va tornar a situar-se al capdavant del cos policial, Trapero va remodelar la cúpula dels Mossos i es va rodejar dels seus fidels com Ferran López, Carles Moliner i Miquel Esquius. Tot i haver estat destituït com a cap dels Mossos, Trapero mantindrà el càrrec de major.

Rosa Bosch i Eduard Sallent formaran part de la nova cúpula directiva

Estela estarà acompanyat per Rosa Bosch i Eduard Sallent en la nova cúpula directiva dels Mossos. Bosch forma part del cos policial des del 1995 i ocupava fins al moment de la destitució de Trapero el càrrec de sotscap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, prevenció i Mediació.

Per la seva banda, Sallent, el fins ara cap de la regió policial Metropolitana Sud, va ser comissari en cap del cos entre el juny del 2019 i novembre del 2020. En la mateixa línia que Bosch, Sallent també ha estat al capdavant de la Comissaria de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació.