Enlaces accesibilidad
Pla de govern

Aprovades més de 1.500 mesures que representen els principals objectius del pla de govern

  • El pla preveu incrementar en 5.000 milions d'euros el pressupost de Salut
  • S'espera un increment de fins a 22.000 mossos i la feminització del cos
  • També contempla desplegar el pla pilot de la renda mínima garantida i crear una elèctrica pública

Per
El govern de la Generalitat ha aprovat l'acord més rellevant de tota la legislatura

El govern de la Generalitat ha aprovat l'acord més rellevant de tota la legislatura, el pla de govern, que posa les bases de tot el que es proposa l'executiu per als pròxims quatre anys. Hi ha un total de 1.500 compromisos, entre els quals situar la taula de diàleg com una aposta estratègica per a la consecució del referèndum d'autodeterminació i l'amnistia.

El Govern s'ha fixat com a objectiu resoldre el conflicte polític mitjançant el procés de negociació "segons els estàndards democràtics internacionals" i articulat a través de la taula de diàleg entre executius. També defensa "la fi de la repressió política, l'amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació com a bases per assolir una solució democràtica i perdurable que posi fi al conflicte polític". D'altra banda, es compromet a treballar per assolir i desplegar l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació.

El pla de Govern de la XIV legislatura contempla avançar cap a la resolució del conflicte polític amb Espanya "per fer de Catalunya un subjecte polític reconegut internacionalment". "Sabem què hem de fer i com ho volem fer", garanteixen al document presentat, que surt dels acords polítics subscrits per ERC i Junts, i també acords amb els quals els republicans van arribar amb la CUP per la investidura d'Aragonès.

L'executiu es mostra "compromès amb la llibertat del poble de Catalunya, que defensa la llengua i la cultura catalana, les seves institucions i el seu dret" i assegura que té "un encàrrec clar de la ciutadania expressada en la voluntat de fer realitat l’amnistia per a les persones que han patit les represàlies de l’Estat i l’exercici de l’autodeterminació per decidir el nostre futur col·lectiu".

Sanitat

La sanitat és una de les pedres angulars del pla de govern. No només per fer front a la Covid. La pandèmia ha posat en evidència algunes de les mancances del sistema de salut, que aquest pla de govern pretén solucionar o almenys millorar. Per això preveu incrementar en 5.000 milions d'euros el pressupost de salut en cinc anys, destinar el 25% a reforçar l'atenció primària i afegir 80 milions més al pressupost de salut mental.

Seguretat

El pla obre la porta a canviar el model de seguretat, un aspecte que recollien els acords d'Esquerra amb la CUP. De moment, es crearà una comissió parlamentària. Es potenciarà la mediació en la resolució de conflictes. I fa equilibris per combinar la defensa dels Mossos i els límits a la Generalitat per presentar-se com a acusació particular contra manifestants en cas de lesions. El pla preveu, a més, un increment de fins a 22.000 mossos i la feminització del cos.

Economia 

En l'àmbit econòmic, el govern vol reforçar el sector turístic per recuperar l'activitat prepandèmica. Preveu un pla de reindustrialització territorial i la promoció de Catalunya com a hub digital. A més, s'ha proposat superar el 2% del PIB en R+D+I al final de la legislatura.

El pla de govern també recull la implementació de la banca pública. I en el camp de l'habitatge, fixa en 5.000 habitatges l'any l'augment del parc de lloguer, privat i públic.

Per a la vertebració del territori, el govern es planteja assolir la gestió completa de Rodalies, el traspàs de l'aeroport i de les carreteres de titularitat estatal. Però aquests són temes de la comissió bilateral.

L'objectiu del govern és destinar el 2% del pressupost a la cultura. Sobre la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona, el pla proposa elaborar un projecte sostenible i fer una consulta.

El pla també contempla desplegar el pla pilot de la renda mínima garantida i crear una elèctrica pública, entre d'altres.