Enlaces accesibilidad
Com ha estat l'estiu?

Balanç d'un estiu càlid i sec, però amb excepcions

  • L'estiu ha estat més càlid en general, sobretot al Vallès Oriental i a l'Alt Empordà
  • Ha plogut poc, especialment al nord-est i al litoral i prelitoral central, mentre que ha estat molt plujós a les Terres de l'Ebre

Per

Anomalia de precipitació (Font: meteo.cat)
Anomalia de precipitació (Font: meteo.cat)

Malgrat que encara estiguem a l'estiu, si fem referència a l'estació en meteorologia, aquesta va acabar amb l'entrada del mes de setembre. L'estiu meteorològic compren els mesos sencers de juny, juliol i agost. Uns mesos que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, han estat càlids i secs en general a la major part de Catalunya. Tot i això, tenim excepcions.

Plujós o sec a extrem i extrem

Pel que fa a precipitació, l'estiu ha estat ben contrastat entre els dos extrems del territori. Mentre que a l'extrem nord-est i a punts del litoral i prelitoral central ha estat una estació molt seca, a les comarques del sud han viscut un dels estius més humits dels últims anys. Posem-hi xifres:

A Figueres i a Girona ha estat l'estiu més sec amb dades des de 1950. A Viladecans no havia plogut tant poc en aquesta estació en els últims 29 anys. De fet, a l'Observatori Fabra amb només 25 litres en tot l'estiu, ha acabat sent el 4t estiu més sec amb dades des de 1914.

El pol oposat el trobem a les Terres de l'Ebre, concretament a la Ribera d'Ebre i al Baix Ebre on ha plogut tres vegades més del que acostuma a fer-ho en tot l'estiu. Per exemple, a l'Observatori de l'Ebre s'han acumulat 208 litres en tota l'estació, fent-la la 7a més humida amb dades des de 1905.

Anomalia de precipitació (Font: meteo.cat)

Estiu més càlid arreu

A l'estiu fa calor. I aquest n'ha fet, però més del normal. On més s'ha notat ha estat al Vallès Oriental i a l'Alt Empordà on les temperatures han estat fins a 3 ºC més altes de l'habitual. L'onada de calor de l'11 al 15 d'agost ha estat l'episodi més tòrrid de l'any. Ara bé, trobem estius més càlids al que hem viscut enguany, com el del 2019, 2017 o 2015.

Anomalia de temperatura (Font: meteo.cat)

Menys hores de sol

Com a anècdota, ha estat un estiu amb menys hores de sol de què ho acostuma a fer. La irradiació solar ha estat inferior a la mitjana sobretot a les comarques de les Terres de l'Ebre, litoral i prelitoral sud, coincidint amb les zones on hem tingut més precipitacions.

Anomalia de irradiació solar (Font: meteo.cat)