Enlaces accesibilidad
Nou curs escolar

Quines mesures anticovid es plategen aquest curs?

  • Docents i famílies demanen relaxar algunes mesures anticovid, com l'ús de la mascareta o eliminar els grups bombolla
  • Una dotzena d'escoles públiques de Barcelona transformen els seus patis en espais més naturals i comunitaris
  • La pandèmia posa més difícil afrontar les despeses de l'inici de curs per a moltes famílies

Per
Docents i famílies demanen relaxar algunes mesures anti-covid

Normalitat. És el que reclamen els sindicats d'educació. Un curs com el passat, diuen, ha generat molt desgast i desmotivació tant a professors com a alumnes. Queda poc per l'inici del pròxim curs escolar i docents i famílies demanen relaxar algunes mesures anticovid.

Mascareta, grup bombolla i abaixar les ràtios

L'ús de la mascareta a primària ha estat un tema de debat constant i ara exigeixen poder eliminar-la a la primària. També els grups bombolla asseguren que han creat estralls i demanen limitar-los. Exigeixen sobretot més professorat als centres i abaixar les ràtios a les classes perquè es pugui atendre millor a l'alumnat. Per últim demanen que s'obrin els centres ja per a totes les famílies.

Noves mesures?

Malgrat les demandes dels familiars i els docents, el conseller d'educació, Josep González-Cambray, ha comunicat que els grups bombolla es mantindran. Aquesta setmana el departament acabarà de decidir les mesures pel curs vinent i ho farà saber als centres.

El departament aposta per la presencialitat al 100% i per l'ús de la mascareta sempre que sigui necessari. Una novetat que podria fer-se efectiva són les quarantenes. A la primària es continuaran fent, però ara s'estudia la possibilitat de deixar-la de fer als instituts, per aquells que tinguin la pauta completa.

'Transformem els patis'

Una altra novetat d'aquest curs, és que una dotzena d'escoles públiques de Barcelona han aprofitat el període de vacances estivals per transformar els seus patis en espais més naturals i comunitaris. Durant les darreres setmanes, el Consorci d'Educació amb l'impuls de l'Ajuntament de Barcelona i les diverses àrees municipals d'educació, ecologia urbana i esports, han desenvolupat els projectes. Aquests han permès ampliar el verd, diversificar els jocs, incorporar més ombra, així com obrir els equipaments a diferents usos. S'han fet obres en diversos centres ubicats als barris de Gràcia, Sant Andreu, Ciutat Vella, l'Eixample, Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts, Nou Barris, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó o Sant Martí.

25% de les hores lectives en castellà

Pel que fa a la llengua, el portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha exigit al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, que garanteixi "el mínim del 25% d'hores lectives en castellà" de cara al nou curs escolar. Martín Blanco ha criticat que el Govern segueixi "incomplint les resolucions judicials", en referència a dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del març passat en què obligava dues escoles públiques de Barcelona i Abrera a incorporar el castellà com a llengua vehicular en una proporció del 25% de les hores lectives.

La pandèmia posa més difícil afrontar les despeses de l'inici de curs

No oblidem que l'inici del curs escolar suposarà també una època de l'any d'importants despeses per les famílies, que ha de fer front a pagaments de quotes per llibres i material escolar. La crisi econòmica causada per la pandèmia ha fet que moltes llars no puguin fer-hi front.

Tot i que els pagaments a les escoles públiques són diferents segons els territoris, la mitjana que les famílies han de pagar és d'uns 700 euros per cada alumne. Dins d'aquesta quantitat s'inclou el material, les sortides i llibres i ordinadors.

Belen Tascón, presidenta de l'AFFAC recorda, però, que aquests diners també serveixen per cobrir les necessitats del mateix centre educatiu.Per això demanen que s'incrementi el pressupost que la Generalitat destina a l'escola pública.