Enlaces accesibilidad
Nou rècord

L'encariment de la llum obliga a canviar costums

Per
El preu de la llum marca un nou rècord i obliga canviar d'hàbits

El preu mitjà de l'electricitat assolirà quest divendres, en plena onada de calor, un nou rècord de 117,29 euros per MWh. Serà el cinquè dia consecutiu marcant màxims històrics. Supera en un 1,3% a l'anterior, fixat per a aquest dijous en 115,83 euros.

Els consumidors canvien d'hàbits per esquivar les pujades de la llum

Així, el preu del pool supera en un 319,5%, més del quàdruple, als 36,71 euros/MWh que es van pagar el segon divendres d'agost de l'any passat, segons dades de l'operador del mercat ibèric OMIE.

Per franges horàries, el preu del pool, en el qual es casa l'oferta dels productors amb la demanda prevista per Xarxa Elèctrica, oscil·larà entre els 128,54 euros/MWh que costarà entre les 22.00 i les 23.00 hores, i els 101,52 euros que es pagaran entre les 5.00 i les 6.00 de la matinada.

Previsió d’onada de calor

D'acord amb les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), el preu fixat aquesta setmana gairebé triplica els que hi havia de mitjana a l'agost de 2020 (38,09 euros el MWh).

La pujada respon a la previsió d'un increment del consum arran de l'onada de calor prevista per aquesta setmana, així com una menor contribució de l'energia provinent de fonts renovables o el baix nivell de reserves de gas a Europa.

L'increment continuat del preu de l'electricitat ha obligat a variar els costums de moltes famílies

L'increment continuat del preu de l'electricitat ha obligat a variar els costums de moltes famílies

Drets de CO2 i preu del gas

Aquest encariment en el preu del mercat elèctric està motivat pels alts preus dels drets d'emissió i l'encariment del gas natural. En concret, els drets d'emissió s'han encarit fins a superar en aquesta arrencada d'agost els 54 euros per tona, quan a l'inici de l'any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentre, el preu del gas natural repuntar ja fins als 41,7 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l'energia té un pes proper en la factura d'entorn del 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulares i les anualitats del dèficit de tarifa- i la resta, a impostos.

Sis rècords en menys d'un mes

En menys d'un mes, el preu de la llum a l'Estat ha registrat els sis imports més elevats de la història pel que fa a la subhasta diària. El primer es va donar el 21 de juliol passat, quan el preu del MWh es va situar en els 106,57 euros, mentre que el següent va arribar aquest 3 d'agost, amb un import de 106,27 euros per MWh. Ara s'encadenen quatre dies seguits marcant màxims històrics

Malgrat les mesures aprovades pel Govern per a frenar aquesta escalada del preu de la llum -rebaixa de l'IVA del 21% al 10% en la factura elèctrica i suspensió temporal en el tercer trimestre de l'impost a la generació elèctrica (7%)-, el preu de l'electricitat en el mercat majorista segueix en nivells insòlitament alts per a aquestes dates.

Queixes dels consumidors

El rebut de la llum d'un usuari mitjà s'ha encarit un 36,2% al juliol pel que fa a el mateix mes de l'any passat, situant-se en els 85,34 euros, segons dades de Facua.

Associacions de consumidors com Facua han denunciat la situació i han reclamat la implantació de noves mesures per "frenar l'especulació en la fixació de les tarifes elèctriques". Entre les propostes s'inclouen canvis en les regles de subhasta del mercat majorista, una rebaixa de l'IVA o la recuperació per part de l'estat de les concessions de centrals elèctriques per integrar-les a una empresa pública d'energia.