Enlaces accesibilidad
Cercle d'Economia

Calviño reclama canalitzar les energies en els Fons Europeus

  • La vicepresidenta assegura al Cercle d’Economia que “la recuperació està en marxa”
  • Calviño demana “deixar enrere els xocs improductius” i "remar tots en la mateixa direcció"
  • El nou conseller d'Economia, Jaume Giró, demana a l'estat la cogestió dels Next Generation

Per
Giró demana a l'Estat la cogestió dels Fons Europeus

La vicepresidenta segona i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha instat a “remar tots en el mateix sentit” per aprofitar l’oportunitat històrica que suposen els Fons Europeus “Next Generation” per reactivar i modernitzar l’economia espanyola i superar la crisi provocada per la pandèmia.

La ministra ha recordat que el pla de recuperació presentat per Espanya compta ja amb el vistiplau de la Comissió Europea (CE) i confia que l'Ecofin l'aprovi definitivament en la seva reunió del mes de juliol, la qual cosa permetrà l'arribada, només enguany, de 19.000 milions d'euros.

La vicepresidenta Nadia Calviño intervé a la jornada de clausura del Cercle d'Economia

La vicepresidenta Nadia Calviño intervé a la jornada de clausura del Cercle d'Economia EFE

Deixar enrere xocs improductius

Calviño ha reconegut que l'execució d'aquest pla és un repte molt complex i per aquest motiu ha assegurat que les administracions públiques i les empreses "hem de col·laborar, remar tots en la mateixa direcció, si volem que sigui un èxit".

La vicepresidenta econòmica s'ha mostrat convençuda: "Tirarem endavant" i ha demanat “canalitzar tota l'energia en aquesta direcció positiva, deixant enrere xocs absolutament improductius que solament condueixen a la ruptura de la societat i a carrerons sense sortida".

La Generalitat demana poder cogestionar els Fons Europeus

Poc després de la intervenció de Calviño ha estat el torn del nou conseller d’Economia. Jaume Giró assegura que la reducció prevista del dèficit de l'1,1% al 0,6% suposaria mil milions d’euros menys per les arques públiques.

Giró també ha reclamat durant la jornada al Cercle d’Economia, la cogestió dels fons europeus amb l’estat i no tenir un simple paper de “gestoria”. En aquest sentit, ha anunciat la creació dins del seu departament d’una Secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus.

La Generalitat demana mantenir l'objectiu de dèficit del 2021

Rebut de la llum

La responsable d’Economia, per cert, també s’ha referit a la polèmica sobre l’encariment de l’electricitat a màxims històrics dels darrers dies. Ha reconegut que la previsió era precisament la contraria, que amb el nou sistema de tarificacio estava prevista una reducció de la factura. Ara bé assegura que “ha coincidit amb qüestions estructurals com el cost del CO2” i ara el Govern busca mesures per abaratir el rebut de la llum a curt termini però també continuar amb la transformació dels sistema elèctric perquè sigui “més sostenible i econòmic”.

Reduir el dèficit

Nadia Calviño, ha assegurat que ja aquest 2021 Espanya començarà a reduir el deute i el dèficit generat per la pandèmia. Un dèficit sobre el PIB que arriba al 120 per cent.

La Ministra d'Economia ha afirmat que ja es podrà començar a reduir aquest mateix exercici per reprendre el camí de la consolidació fiscal. Segons ha explicat la vicepresidenta segona, el deute públic generat per fer front a la pandèmia obligarà a l'Estat a emetre deute pública per valor de 150 mil milions d'euros entre el 2021 i el 2022.