Enlaces accesibilidad
Covid-19

L'UCI de Vall d'Hebron ha atès més de 1.000 persones durant la pandèmia

  • La mortalitat ha baixat del 20% al 5% perquè els pacients afectats són més joves
  • Més de 50 dones embarassades han requerit cures intensives
  • "Mai abans s'havien invertit tants esforços i diners a investigar una sola malaltia"

Per
L'UCI de Vall d'Hebron ha atès més de 1.000 persones

L'Hospital Vall d'Hebron ha tractat més de 1.000 pacients amb covid-19 a l'UCI des de l'inici de la pandèmia. El 3 de març del 2020, va ingressar la primera pacient crítica, una dona de 29 anys, i poc després, l'hospital va sextuplicar la capacitat d'UCI: amb 56 llits estructurals, en va muntar 300 i, finalment, va arribar a atendre 198 crítics al mateix temps.

La mortalitat es redueix

En aquests quinze mesos, la mortalitat dels pacients crítics s'ha reduït del 20% al 5%, ja que les persones que ingressen són més joves; coneixen millor la malaltia i se n'han estandarditzat els tractaments, i la capacitat d'assistència és major, diu el cap de l'UCI, Ricard Ferrer.

Les UCI de Catalunya s'han anat buidant en les darreres setmanes gràcies, sobretot, a la vacunació, amb la majoria de la població de més de 50 anys amb almenys una dosi.

14 pacients semicrítics

Actualment, a l'UCI de l'hospital més gran de Catalunya hi ha ingressats 14 pacients i a l'àrea de semicrítics, 2, a més dels que estan a planta. "No teníem una situació com aquesta des del juliol de l'any passat i aleshores era conseqüència d'un confinament molt estricte i era transitòria. Creiem que ara és una situació molt consolidada gràcies a l'efecte de la vacunació", afirma el cap del Servei de Medicina Intensiva.

Sobre els pacients crítics que ingressen actualment, exposa: "Pràcticament ha desaparegut el pacient de més de 60 anys que entra a l'UCI. N'hi pot haver que no s'hagin vacunat o bé persones en qui la vacunació és menys efectiva, com les immunodeprimides, però la majoria es troben per sota dels 60 anys, encara no han rebut la vacuna i tenen un quadre de pneumònia covid greu".

Millor coneixement de la malaltia

Els professionals sanitaris coneixen millor el virus i la malaltia, han protocol·litzat els tractaments i els pacients reben ara una medicina més personalitzada. A més, una Unitat de Recerca Clínica dins de l'UCI ha permès incloure al voltant de 75 pacients en assaigs clínics d'antivirals o immunodoladors. "Mai abans s'havien invertit tants esforços i diners a investigar una sola malaltia, però tot i que encara no s'ha trobat un tractament, hem millorat en el maneig del pacient crític", assenyala Vanessa Casares, coordinadora d'Assajos Clínics d'aquesta unitat, en declaracions que recull l'hospital.

Més de 50 dones embarassades a l'UCI

Com a centre de referència a Catalunya, han atès més de 50 dones embarassades que han requerit cures intensives.

Tècnica ECMO

Vall d'Hebron ha tractat 75 pacients amb covid-19 amb la tècnica ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria), que consisteix en una màquina que substitueix les funcions del pulmó i del cor de forma transitòria. És l'hospital del sud d'Europa que més pacients ha tractat amb ECMO, també d'altres hospitals i que han traslladat a Vall d'Hebron. "Hem anat a buscar el pacient, de manera que hem implantat la teràpia ECMO fora de l'hospital. Això és important en termes d'equitat", destaca el doctor.

"Ara mirem enrere i estem satisfets. És el repte més gran de la història que hem tingut en Medicina Intensiva. Quan afrontes un atemptat o un accident de múltiples víctimes, hi ha un principi i un final. En la pandèmia, el gran repte és la gestió de la continuïtat; una situació molt llarga, però també oscil·lant. Això requereix molta flexibilitat i tenir preparada contingència de llits i d'un personal sempre a punt", reflexiona el doctor Ferrer, que agraeix l'entrega de tots els professionals1: "Si el compromís hagués davallat una mica, no ens n'hauríem sortit".