Enlaces accesibilidad
Nadal 2021

Barcelona es reivindica com a ciutat del disseny amb nous models d'il·luminació per Nadal

  • L'Ajuntament destinarà 2 milions d'euros a il·luminar la ciutat i les novetats es veuran a Plaça Catalunya, Aragó i Gran Via
  • L'Estudi Antoni Arola ha guanyat el concurs de disseny amb unes propostes properes, que parteixen de la mirada i les vivències del ciutadà camina pels carrers

Per
Barcelona estrenarà enguany un nou disseny de llums nadalenques i incrementarà un 24% el pressupost

Barcelona estrenarà al Nadal un nou concepte d'il·luminació que es podrà veure a la plaça de Catalunya, al carrer Aragó i a la Gran Via de les Corts Catalanes, en una aposta del consistori per donar protagonisme al centre de la ciutat.

Aquests tres espais lluiran dissenys senzills, fets amb tires de leds càlids combinades de diferents maneres. A banda, s'il·luminarà per primera vegada la Ronda Sant Pere entre Passeig Sant Joan i Urquinaona i s'ampliarà el tram del carrer Balmes des de Diagonal fins a Ronda Universitat. L'Ajuntament destinarà a la il·luminació de la ciutat el pròxim Nadal 2,06 milions d'euros, un 24% més que el 2020, quan va invertir-hi 1,7 milions.

Il·luminació 2021 Nadal

Il·luminació 2021 Nadal

El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, ha assegurat que enguany es fa un "salt qualitatiu" amb relació a com han estat fins ara les llums. "Voldríem que la il·luminació nadalenca del centre de la ciutat esdevingui una nova icona, que sigui espectacular, tingui la marca Barcelona i expressi el que som", ha apuntat. En aquest sentit ha valorat positivament el disseny guanyador, presentat per l'estudi Antoni Arola.

Nous dissenys

Segons ha explicat el dissenyador industrial Antoni Arola, el seu disseny està emmarcat en una atmosfera "d'austeritat", ja que utilitza elements bàsics com les tires de llum càlida formades per leds per expressar-se "de diferents maneres". El fet que a la base hi sigui el mateix element, ha destacat, és bo perquè es pot reutilitzar més endavant donant altres formes.

La proposta és que la plaça de Catalunya sigui "el centre que bategui i irradiï cap a tota la ciutat". Així, hi haurà un cercle gegant format per diversos radis i amb algunes garlandes que vincularan alguns edificis del voltant de la plaça. "Serà com una mena d'impluvium'", ha dit el dissenyador. El govern municipal ha avançat que la idea és que, com el Nadal passat, la plaça aculli activitats culturals.

Il·luminació 2021 Nadal

Il·luminació 2021 Nadal

Al carrer Aragó les mateixes tires s'utilitzaran per formar una paral·laxi, és a dir, es crearan imatges a mesura que es canvia el punt de perspectiva de qui ho mira. D'aquesta manera, de prop no es veuran imatges, però de lluny es crearà l'efecte visual d'estels, fruit de la intersecció de diverses tires en diferents trams.

Per últim, a la Gran Via les tires de led serviran per crear unes formes que simulen làmpades. La idea, ha dit Arola, és "baixar la casa al carrer" en un espai de passeig.

De moment, els nous dissenys només lluiran en aquests tres nous espais, tot i que la voluntat del consistori és continuar estenent aquesta il·luminació a la resta de la ciutat perquè hi hagi "unitat de relat".

Resta d'espais

Així, el Nadal vinent la resta de la ciutat encara comptarà amb llums ja utilitzades en anys anteriors -també els clàssics 'Nyam, nyam' o 'Fum, fum, fum', ja que el consistori ha afirmat que es reaprofitaran.

Això sí, una novetat de cara el pròxim Nadal és que hi haurà més carrers il·luminats i se'n consolidaran d'altres que es van il·luminar per primer cop en edicions recents.

Per primera vegada, la Ronda Sant Pere tindrà llums de Nadal, i se sumarà així a les vies il·luminades per primera vegada en els darrers anys, com Via Laietana, plaça Urquinaona o Balmes, així com els mercats municipals.

"Sempre hem defensat la descentralització, però és evident que qui està més impactat per les conseqüències de la covid és sobretot el centre de Barcelona", ha apuntat Collboni.

Il·luminació 2021 Nadal

Il·luminació 2021 Nadal

Pressupost

Enguany el pressupost s'incrementa fins als dos milions d'euros, mentre que el 2020 va ser d'1,7 i el 2019 va ser d'1,2 milions.

L'Ajuntament no ha detallat el desglossament de l'increment, però en l'augment s'inclou el nou disseny, l'ampliació de la il·luminació a més carrers i l'augment de la partida per als carrers que s'emmarquen a zones de Pla de Barris i també el destinat a zones on s'estan fent obres de llarga durada.

A banda, el consistori contractarà l'enllumenat de 17 eixos comercials i posarà en marxa la convocatòria de subvencions.

Oportunitat per al comerç

La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ha destacat el "compromís ferm" d'ella mateixa i de Collboni expressat a l'inici del mandat per fer del Nadal i de la il·luminació nadalenca un element "clau" per al comerç i la seva recuperació.

En aquesta línia, ha recordat els increments de pressupost i ha afirmat l'aposta per "atraure turisme de 'shopping'". Sobre com es repartiran els costos de l'enllumenat, Ballarín ha dit que s'hi està treballant, però ha promès que no es deixarà ningú "de banda".

Preguntat per la possibilitat d'incloure patrocinis en els enllumenats per abaratir els costos dels comerciants, el primer tinent d'alcaldia ha assegurat que estan "oberts" als patrocinis.