Enlaces accesibilidad
Impuls a la vacunació

Sanitat rebutja enrederir la segona dosi com li demanava la Generalitat

  • Salut Pública acorda no ampliar a vuit setmanes el temps entre les dues dosis pels 80 anys
  • L'EMA dona llum verda a la vacuna de Janssen perquè "les avantatges són majors que els riscos"
  • Johnson & Johnson reprèn la distribució de la seva vacuna a Europa

Per
Darias anuncia que arribaran 1,7 milions de dosis setmanals de Pfizer

La Comissió de Salut Pública ha acabat rebutjant la proposta catalana d'espaiar la segona dosi de la vacuna de Pfizer fins a 8 setmanes en lloc de les 4 d'ara. Una decisió que avalaven els experts en vacunació que assessoren el Ministeri de Sanitat i que indiquen que després de l’aplicació del primer vaccí la mortalitat baixa fins a un 32%. El mateix informe apuntava que les hospitalitzacions també es redueixen en un percentatge similar i les infeccions en fins a un 26%.

Precisament, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat molt contrariat amb la decisió. Ha advertit que és una molt mala notícia per l'estratègia de vacunació.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat ha defensat aquest dimarts la necessitat d’espaiar fins a les vuit setmanes les dues dosis de les vacunes de Moderna i Pfizer per ser més efectius contra el virus. Argimon ha recordat l’alta eficàcia de la primera dosi i els efectes positius especialment pel que fa a la reducció de la mortalitat i els ingressos hospitalaris. En aquest sentit, advertia que si Sanitat donava el vistiplau a l’increment del temps entre les dues dosis es podria arribar a tenir protegit a tota la població de més de 48 anys a finals de juny.

L'EMA dóna llum verda a la vacuna de Janssen

L'Agència Europea del Medicament ha acabat avalant la utilització de les vacunes de Janssen. Com ja va passar amb AstraZeneca veu una relació amb els casos, molt rars, de trombosi que han afectat als Estats Units almenys vuit persones. Ara bé, argumenta que els seus beneficis són molt superiors als riscos. Com ja va succeir amb AstraZeneca s'inclourà un fulletó informatiu explicitant els seus possibles efectes secundaris.

El Ministeri de Sanitat està preparat per a distribuir "amb caràcter immediat" les dosis de Janssen per les comunitats autònomes, una vegada la companyia aixequi la seva recomanació de no administrar a Europa la seva vacuna, que ja ha rebut l'aval de l'Agència Europea del Medicament (EMA).

Així ho ha explicat la ministra Carolina Darias aquest dimarts en la seva compareixença al Senat, on ha conegut que la EMA ha confirmat que, pesi al "possible vincle" del fàrmac amb el desenvolupament de coàguls sanguinis molt rars, el balanç entre benefici i risc d'aquest preparat continua sent "positiu".

Johnson & Johnson reprèn l'enviament de la seva vacuna a Europa

Johnson & Johnson ha anunciat que reprèn l'enviament de vacunes anticovid de la seva subsidiària Janssen a Europa, incloent-hi informació sobre les seves contraindicacions, després de l'aval de l'Agència Europea del Medicament (EMA).

En un comunicat, es fa ressò de les recomanacions emeses avui pel comitè de seguretat de la EMA després d'investigar vuit casos de tromboembolismes molt rars detectats en pacients vacunats amb Janssen als EUA. J&J "segueix compromès amb la provisió de 200 milions de dosis" de la seva vacuna anticovid per a la Unió Europea, Noruega i Islàndia, afegeix.

193.000 dosis de Pfizer

Malgrat la decisió de no ampliar el temps entre dosis, Salut manté el calendari establert, Aquesta setmana ha rebut 193.000 dosis de Pfizer. L’arribada d’aquests vials coincideix amb l’administració de les últimes vacunes d’AstraZeneca de què disposa la Generalitat. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que a partir del 26 d'abril s'incrementarà el nombre de dosis que arriben a Espanya de la vacuna de Pfizer i n'arribaran 1,7 milions a la setmana des de dilluns vinent i durant tot el mes de maig. La ministra de Sanitat ha argumentat que amb l'increment de dosis de Pfizer a partir de la setmana vinent l'objectiu d'haver vacunat el 70% de la població a finals de l'estiu "està l'abast de la mà".

El 20% de la població amb una dosi

El ritme de vacunació ha agafat embranzida i molts experts ja veuen la llum al final del túnel. La darrera setmana s’han administrat 300.000 vacunes i el 20,1 % de la població de Catalunya ja ha rebut la primera dosi. Salut ha superat, per tant, els dos milions de vaccins posats i la meitat de les persones de 60 a 65 anys ja han estat vacunades. El 6,4 % té també la segona dosi i el 6,6 % està immunitzada del tot amb la pauta completa, és a dir, haver rebut les dues dosis o bé només una en cas de ser menor de 56 anys i haver passat la covid-19.

Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador d'hospitalització COVID-19 de l'Hospital del Mar, afirma que tot l'esforç fet pels metges es comença a traduir en una millora i creu que: "Podem començar a veure el fi". Assegura a més, que si no hem notat l'efecte de Setmana Santa, és per l'avanç en la vacunació.

Doctor Robert Güerri: "Podem començar a veure el final"