Enlaces accesibilidad

Mor l'economista i expresident de Justícia i Pau Arcadi Oliveres als 75 anys

Per
Mor l'economista i expresident de Justícia i Pau Arcadi Oliveres als 75 anys
Mor l'economista i expresident de Justícia i Pau Arcadi Oliveres als 75 anys

El catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, activista social i expresident de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, ha mort aquest dimarts als 76 anys d'edat, segons ha informat Justícia i Pau.

Oliveres, a qui van diagnosticar una malaltia terminal fa poc temps, ha dedicat les seves últimes setmanes a acomiadar-se dels seus familiars i amics i fins i tot la seva família va obrir un web "Paraules per a l'Arcadi" en la qual han recollit milers de missatges de suport i gratitud cap a l'activista.

Activista social compromès

Expert en deute internacional, comerç exterior, relacions nord-sud i de profundes conviccions catòliques "lliures", allunyat de la jerarquia eclesiàstica, Oliveres va dedicar la seva vida a lluitar per una economia més justa, el pacifisme, l'ecologia i la promoció i defensa dels drets humans, i va ser una de les persones més significades en el moviment 15-M, del que es compleixen ara 10 anys.

Lluitador antifranquista i ara independentista

Arcadi Oliveres i Boadella va néixer a Barcelona en 1945 i es va llicenciar en Econòmiques a la Universitat de Barcelona el 1968. El 1993 es va doctorar amb una tesi sobre el cicle de l'economia de defensa i va ser catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, on va enlluernar diverses generacions d'estudiants que l'escoltaven com podia fer-se una economia més justa.

Lluitador antifranquista, va participar en les assemblees clandestines del Sindicat Democràtic d'Estudiants i a La Caputxinada de 1996, així com a l'Assemblea de Catalunya.

Va presidir entre 2001 i 2014 l'associació Justícia i Pau de Barcelona i el 2013 va crear juntament amb la monja benedictina Teresa Forcades la plataforma política Procés Constituent, a favor de la independència de Catalunya.