Enlaces accesibilidad
Dades covid-19

Els ingressos per covid es disparen, tot i el retrocés dels indicadors

  • La velocitat de contagi se situa per sota de l'1 i el risc de rebrot recula a 233 (-36)
  • Els experts creuen que els indicadors tornaran a pujar per l'efecte Setmana Santa

Per
Imatge de l'UCI de l'Hospital del Mar de Barcelona
Imatge de l'UCI de l'Hospital del Mar de Barcelona

La propagació del coronavirus ha disminuït a Catalunya en les últimes 24 hores. Segons les dades epidemiològiques actualitzades aquest dimarts pel Departament de Salut, la velocitat de propagació de la malaltia (Rt) s'ha reduït dotze centèsimes i s'ha situat en 0,99, és a dir, que cada 100 infectats contagien de mitjana 99 persones, mentre que el risc de rebrot (EPG), índex que mesura el creixement potencial de la pandèmia, és de 233 punts, 36 menys que ahir.

Indicadors de la covid-19 a Catalunya

Indicadors de la covid-19 a Catalunya RTVE Catalunya

Es tracta del quart dia en què milloren els indicadors epidemiològics, encara que els experts creuen que aquests tornaran a pujar en els pròxims dies com a conseqüència de l'increment de les interaccions socials que hi ha hagut durant la Setmana Santa, per la qual cosa encara no parlen d'un descens de la quarta onada, que esperen que sigui molt més atenuada que les anteriors per efecte de la vacunació.

La pressió hospitalària continua augmentant

Aquesta reducció del virus, però, no ve acompanyada d'una reducció de pacients als hospitals. I és que més preocupa els experts. El nombre de malalts de Covid hospitalitzats és avui de 1.708 persones, 100 més que la vigília, de les quals 445 estan greus a l'UCI, catorze més que ahir.

El nombre de morts per Covid des de l'inici de la pandèmia és de 21.400, dels quals 8 han estat notificats en les últimes 24 hores, mentre que en els últims 7 dies han mort a Catalunya 125 persones per la infecció, una mitjana de 17 al dia.

"Si anem a aquest ritme, no serà sostenible", alerta Argimon

Salut mira amb preocupació l'avanç d'aquestes dades. Segons ha reconegut el secretarid de Salut, Josep Maria Argimon, les xifres actuals "no van bé" i recorda que encara estan pendent de saber com es traduiran les intereccions socials de Setmana Santa.

El retard en els diagnòstics facilita l'expansió del virus

Durant aquests dies festius la ciutadania s'ha comportat com ho fa els dissabtes i els diumenges, no acudint als serveis sanitaris tot i tenir simptomatologia lleu i esperant a fer-ho uns dies més tard, ha lamentat Argimon. Un fet que explicaria que s'hagin diagnosticat menys persones. "Només ahir vam detectar més de 300 casos menys, els quals poden haver fet una reunió d'amics o un dinar familiar i, per tant, contagiar a gent del seu entorn".

El secretari de Salut assegura que aquest comportament obre la porta a què el virus s'expandeixi més ràpidament i pugui sobrecarregar les UCI, que ja es troben en una situació ben diferent de la de finals de març.

Risc de rebrot per comarques:

Les comarques que tenen un major risc de rebrot (EPG) són:

  • Vall d'Aran (860)
  • Alta Ribagorça (630)
  • La Garrotxa (614)
  • La Noguera (598)
  • Pla d'Urgell (583)
  • Conca de Barberà (568)

Solament dues comarques estan per sota d'un EPG de 100, el llindar que indica un risc alt, el Montsià (55) i el Garraf (89). El Barcelonès, la més densament poblada, té un EPG de 245 punts, 51 menys que ahir, i una velocitat de contagi (Rt) d'1,05, un total de 17 centèsimes menys que el dia anterior.

Risc de rebrot per ciutats:

Per ciutats de més de 20.000 habitants, les que tenen més risc de rebrot són:

  • Mollerussa (1.013)
  • Olot (748)
  • Puigcerdà (638)
  • Lleida (492)
  • Vilafranca del Penedès (444)
  • Mollet del Vallès (416)
  • Igualada (409)
  • Balaguer (402)

Solament tres municipis grans estan per sota d'un EPG de 100: Amposta (13), Cambrils (73) i Vilanova i la Geltrú (75). La ciutat de Barcelona té avui un EPG de 239, la qual cosa suposa 52 punts menys que ahir, i presenta una velocitat de propagació del virus (Rt) d'1,03, un total de 16 centèsimes menys que la vigília.