Enlaces accesibilidad
UCI

Relacionen la testosterona amb un pitjor pronòstic de la Covid-19 en homes

  • L'estudi apunta que tenir un major nombre de repeticions d'aminoàcids es relaciona amb un risc major de patir efectes greus del virus
  • Els resultats poden ajudar a entendre el motiu de la presència més gran d'homes que dones a les UCI
  • Els investigadors han fet servir la intel·ligència artificial per trobar els gens relacionats amb el pronòstic de la Covid-19

Per

Una resposta inflamatòria elevada augmenta els pacients de Covid-19 a les UCI

Un estudi liderat per la Universitat de Siena a Itàlia ha revelat que les variacions genètiques al receptor de la testosterona predisposen els homes a patir una Covid-19 més greu. La investigació ha estat validada a l'Estat amb la coordinació dels hospitals de Bellvitge i Vall d'Hebron de Barcelona.

La baixa presència d'aminoàcids en el receptor de testosterona provoca més risc de patir Covid-19 greu | Anna Banyeres

Els resultats poden ajudar a entendre el motiu de la presència més gran d'homes a les UCI ingressats per Covid-19 i la seva major mortalitat, malgrat infectar-se amb les mateixes proporcions que les dones. Segons els investigadors, una menor activitat del receptor de testosterona s'associa a una resposta inflamatòria elevada, el que augmenta el risc que pacients de covid siguin hospitalitzats a l'UCI.

Resposta inflamatòria més forta

L'estudi apunta que tenir un major nombre de repeticions d'aminoàcids en el receptor de testosterona i una menor activitat d'aquest es relaciona amb un pitjor pronòstic del virus, independentment de l'edat. "Aquest receptor s'encarrega d'atenuar la inflamació, per tant, els homes que el tinguin menys actiu tindran una resposta inflamatòria més forta que es relaciona amb els símptomes més greus de la Covid-19", ha explicat el doctor Roger Colobran, investigador del Grup de Recerca en Immunologia Diagnòstica del VHIR.

En dones, "aquest efecte associat amb una Covid-19 més greu seria força menor, ja que en elles la testosterona juga un paper menys rellevant", ha aclarit el doctor Roger Colobran.

Intel·ligència artificial

Per fer l'estudi, els investigadors italians van fer servir la intel·ligència artificial per trobar els gens relacionats amb el pronòstic de la Covid-19. Van estudiar mostres de sang de 638 persones, homes i dones. La segona fase de l'estudi es va centrar sobretot a analitzar la gravetat de la Covid-19 en homes, ja que la testosterona és la principal hormona sexual masculina. Es van validar els resultats obtinguts en mostres de sang de 158 homes espanyols, 117 dels quals amb una simptomatologia greu i 41 asimptomàtics o que no van requerir hospitalització.