Enlaces accesibilidad
Més vacunes

El pla de vacunació s'accelera amb noves dosis de Pfizer, Janssen i AstraZeneca

  • 193.000 vaccins de Pfizer es destinaran cada setmana a completar la vacunació dels majors de 80 anys
  • A partir del 10 d'abril es començarà a vacunar a la franja d'entre 70 i 79 anys
  • Sanitat es planteja ampliar de nou l'edat per vacunar-se amb AstraZeneca

Per

Amb els 193.050 vaccins de Pfizer s'acabaria amb la injecció de primeres dosis a majors de 80 anys

Aquesta setmana es preveu acabar amb la vacunació de les primeres dosis de les persones de més de 80 anys gràcies a l'arribada de 193.050 vaccins de Pfizer. Salut preveu per tant, una acceleració del pla de vacunació amb l'arribada de 300.000 vaccins de Janssen el 15 d'abril i la vacunació de les persones d'entre 70 i 79 anys la setmana vinent.

193.050 noves dosis de Pfizer

L'arribada de 193.050 noves dosis de Pfizer han d'ajudar a enllestir la immunització de la població de més de 80 anys en les setmanes vinents. La remesa forma part de l'1,2 milions de dosis que han arribat a Espanya, i se sumen al lot de 168.000 dosis d'AstraZeneca que es van rebre a finals de setmana, i que serveixen per vacunar persones d'entre 60 i 65 anys. Per ara, s'han vacunat el 64,1% dels majors de 80 anys amb una dosi. A partir del dia 10 d'abril, també es començarà a vacunar a la franja d'entre 70 i 79 anys i a poc a poc s'anirà immunitzant els grups de més risc.

Janssen arriba a Espanya a partir del 15 d'abril

Pel que fa a la franja d'edat dels 65 als 70 anys, Salut ha anunciat que podrien ser els beneficiaris de la vacunació amb Janssen. Aquest és un vaccí monodosi que començarà a arribar a Espanya partir del 15 d'abril. La viròloga i investigadora del CSIC, Margarita del Val, creu que la vacuna funcionaria millor amb dues dosis perquè la seva protecció és només del 60%. Dues dosis significa tenir 10 o 50 vegades més anticossos.

Sanitat es planteja ampliar l'edat per vacunar-se amb AstraZeneca

Una altra novetat és que en les setmanes vinents es podria ampliar l'edat de vacunació d'AstraZeneca. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que cada vegada hi ha més evidències sobre l'efectivitat del vaccí per sobre de l'edat límit, que a Espanya és de 65 anys.

En un principi la vacunació amb AstraZeneca es va limitar als 55 anys i, més tard, es va ampliar fins als 65 després de molt debat sobre la seguretat del vaccí. El març, diversos països, entre els quals Espanya, van aturar la vacunació amb AstraZeneca per estudiar alguns casos de trombosi detectats en persones a qui s'havia administrat aquest vaccí. Finalment, se'n va reprendre la vacunació després que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) conclogués que és una vacuna segura.

Actualment Espanya i Polònia són els únics països europeus que mantenen aquesta limitació d'edat. La resta de països no tenen cap topall o el tenen als 75 anys.

Un 19,2% dels catalans ja té posada una o dues dosis de les vacunes

Els equips de vacunació han administrat fins avui a Catalunya un total d'1.483.202 dosis de les tres vacunes disponibles contra la Covid-19, la qual cosa suposa que un 19,2% de la població catalana ja ha rebut una o dues dosis de l'immunogen.

Situació de la vacunació a Catalunya

Situació de la vacunació a Catalunya Departament de Salut

Fins ara, ja han rebut les dues dosis el 91,7% de les persones institucionalitzades -ancians de residències i persones amb discapacitat que viuen en centres-, un 75,7% del personal de les residències i un 76,2% dels professionals sanitaris que treballen en hospitals i en l'atenció primària.

Quant a l'altre personal de l'àmbit sanitari o sociosanitari, un 59,5% ja tenen posada la primera dosi, i un 7,2% la segona.

Un 77,1% de les persones amb gran dependència han rebut la primera dosi i un 64,6% la segona, mentre que de les persones de més de 80 anys un 64,1% ja tenen la primera dosi posada i un 26,8% la pauta completa amb les dues dosis.

Dels treballadors de col·lectius considerats essencials, un 64,6% ja tenen la primera dosi i un 1,9 la pauta completa.

Quant a les persones d'entre 60 i 65 anys que estan sent vacunades amb el vaccí d'AstraZeneca, un 32,9% ja han rebut la primera dosi.