Enlaces accesibilidad
SOS Racisme

Creix el nombre de víctimes de racisme que no presenten denúncia

  • SOS Racisme va identificar 182 situacions de racisme a Catalunya en 2020, de les quals se n'han denunciat 99
  • El Servei d'Atenció i Denúncia (SAiD) de SOS Racisme ha atès en total 590 persones durant el 2020
  • L’entitat lamenta l'augment de casos detectats on les víctimes no volen denunciar per desconfiança amb el sistema

Per

El confinament estricte de principis de l'any passat va agreujar alguns conflictes veïnals racistes
El confinament estricte de principis de l'any passat va agreujar alguns conflictes veïnals racistes

La discriminació relacionada amb qüestions racistes continua aferrada a la nostra societat. Segons l'últim informe de SOS Racisme Catalunya, s'hi van detectar un total de 182 situacions de violència racista a la comunitat al llarg del 2020. Tot i això, el percentatge de situacions no denunciades va passar del 32% en 2019 al 46% en 2020, ja que solament en 99 casos s'hi va presentar una denúncia al respecte. L'organització lamenta que durant el confinament més estricte es van agreujar alguns conflictes veïnals racistes i també les identificacions racials per part de la policia

Les denuncies de casos de racisme disminueixen, malgrat que hi hagi el mateix nombre | Marga Esparza

Entre els casos denunciats, els abusos policials (23%) i les discriminacions i agressions entre particulars (27%) representen la meitat dels casos. El 12% de casos denunciats fan referència a discriminacions en l'accés als drets socials, el 9% en l'accés als serveis privats i un 8% a discurs d'odi. També representen un 8% les discriminacions d'agents de seguretat privats.

El confinament va augmentar els conflictes veïnals racistes

L'informe, anomenat "(In)visibles: L'Estat del Racisme a Catalunya", ha revelat que la tipologia de situacions no denunciades han estat els abusos i discriminacions per membres de seguretat privada (60%), les discriminacions en drets socials (55%), les agressions i abusos per part de cossos de seguretat pública (54%), i entre particulars (44%). Un dels motius que aporta el document per al baix percentatge de denúncies és el confinament estricte de principis de l'any passat, que va agreujar alguns conflictes veïnals racistes i també les identificacions racials per part de la policia.

Els portaveus de l'entitat han indicat que el 2020 ha estat "convuls" per la pandèmia i que el confinament ha marcat els àmbits on s'ha donat el racisme i el nivell d'infradenuncia, que s'han concentrat en les actuacions per part dels cossos de seguretat pública i les situacions entre veïns. A més, les dades presentades han exposat que el principal motiu pel qual les persones que s'han dirigit a SOS Racisme i no han seguit amb el procés de denúncia ha estat el recel cap al sistema i la seva impunitat en un 39% de les situacions, i el 27% per la vulnerabilitat d'algunes de les persones.

172 casos oberts d'anys anteriors

Segons ha presentat l'organització a l'informe, encara existeixen 172 casos d'anys anteriors que estan oberts i pendents de resolució, i que enguany han apostat per un nou format de l'informe amb una revista interactiva formada per articles, dades i relats reals, i una versió web més desenvolupada. L'objectiu és denunciar públicament les situacions discriminatòries i racistes, sensibilitzar i conscienciar a la societat, i incitar a les administracions catalanes que planifiquin polítiques públiques per "la igualtat de drets i oportunitats".