Enlaces accesibilidad
Ajudes directes

El govern espanyol aprova 11.000 milions d'euros per a empreses, pimes i autònoms

  • 7.000 MEUR són ajudes directes que gestionaran les Comunitats Autònomes
  • Les empreses més afectades per la pandèmia rebran entre 3.000 i 200.000 euros
  • S'estima que a Catalunya li correspondrien entre 900 i 1.000 MEUR

Per
El govern espanyol destinarà 7.000 MEUR per ajudes directes que gestionaran les comunitats autònomes
El govern espanyol destinarà 7.000 MEUR per ajudes directes que gestionaran les comunitats autònomes

El govern espanyol ha aprovat un paquet d'ajudes d'11.000 milions d'euros per a empreses, pimes i autònoms afectats per la pandèmia de la Covid-19. 7.000 MEUR seran ajudes directes que gestionaran les Comunitats Autònomes i que se sumen als 16.000 MEUR que l'estat ha transferit a les comunitats entre el 2020 i el 2021. 3.000 milions seran per a reestructurar crèdits avalats per l'ICO i 1.000 més per a recapitalitzacions d'empreses mitjanes que es vehicularan a través de l'empresa estatal Cofides.

El Consell de Ministres aprova 7 mil milions en ajuts directes | Climent Sabater - Ràdio 4

Les Illes Balears i les Canàries rebran 2.000 milions pel major pes que tenen en la seva economia els sectors més afectats per la pandèmia. La resta, 5.000 MEUR, seran per a la resta d'autonomies.

La ministra portaveu i titular d'Hisenda, María Jesús Montero, i la ministra d'Economia, Nadia Calviño

La ministra portaveu i titular d'Hisenda, María Jesús Montero, i la ministra d'Economia, Nadia Calviño

Prevenir problemes de solvència

Per rebre aquestes ajudes s'haurà d'acreditar una caiguda de la facturació d'almenys el 30% respecte a abans de la pandèmia, i s'hauran de destinar a pagar lloguers o altres despeses fixes. La petita empresa i els autònoms, fins a 10 treballadors, hi poden concórrer acreditant pèrdues del 40% d'ingressos. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha explicat que l'objectiu d'aquest pla és "avançar-se per prevenir possibles problemes de solvència i evitar un cost superior en el futur". Calviño ha remarcat que és una "bateria sense precedents per donar suport a empreses viables amb l'objectiu de mantenir l'activitat i l'ocupació". El paquet d'ajudes, anunciat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa dues setmanes, s'havia d'aprovar dimarts, però finalment es va posposar a aquest divendres en un consell de ministres extraordinari. Diverses informacions atribuïen l'ajornament a tensions entre PSOE i Unides Podem que reclamava que fossin 8.000 milions en transferències directes. Tanmateix, La Moncloa ho va desmentir i ho va atribuir a qüestions tècniques.

Pel govern català arriben tard

Per la seva banda, el govern català considera que les ajudes estatals directes "arriben tard", malgrat que valora que finalment "arribin", i per això la Generalitat tractarà de canalitzar-les el més aviat possible als sectors afectats. En declaracions a EFE, la secretària d'Economia del govern català, Natàlia Mas, "és la seva obligació i es el mínim que pot fer el govern després que la Generalitat, des que va començar la pandèmia, hagi anunciat cada setmana ajudes als sector més afectats, com empreses i autònoms".