Enlaces accesibilidad
Diari de campanya

Illa desferma la polèmica per la negativa a fer-se un test d'antígens

  • El candidat socialista justifica que "les proves han de seguir els protocols sanitaris i no per caprici"
  • La resta de presidenciables l'acusen de temerari, irresponsable i no donar bon exemple
  • Junqueras (ERC) demana aclarir si es va vacunar "aprofitant el càrrec de ministre" | Especial 14-F

Per
El pacte contra el PSC i la polèmica de la PCR d'Illa centren la campanya

La crònica de campanya d'aquest dimecres està marcada per la negativa del candidat socialista, l'exministre de Sanitat, Salvador Illa abans de participar ahir en un debat electoral a TV3. Illa ho justifica advertint que les proves es realitzen no per caprici sinó quan ho recomanen els protocols sanitaris. Una posició qualificada de "temerària i irresponsable" per la resta de presidenciables i fins i tot des d'ERC, Oriol Junqueras qüestiona si va aprofitar que era ministre per vacunar-se contra la covid.

Mentrestant, les quatre principals forces independentistes que pugnen per la presidència de la Generalitat s'han compromès per escrit a no pactar un Govern amb el PSC després dels comicis. A tot això, Illa ha tornat a rebre el suport del suport del president Sánchez, per cinquena vegada aquesta campanya, el PP amb la presidenta madrilenya Díaz Ayuso per segon cop i els comuns amb la ministra Yolanda Díaz. En clau més política, el republicà, Pere Aragonès, insta als socialistes a no presentar-se a la investidura si depenen dels vots de Vox. Junts garanteix el suport als republicans si guanyen. Ciutadans i el PDeCAT insisteixen en la supressió de l'impost de successions "perquè heretar un pis no tributi".

Els independentistes s'uneixen contra Illa

Illa (PSC) justifica la negativa a fer-se el test d'antígens i la resta de candidats el titllen d'irresponsable

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha centrat la polèmica de la jornada per la negativa a fer-se un test d'antígens abans de participar en un debat electoral a TV3. Illa ho justifica perquè com a ministre que ha estat, considera que les proves es realitzen seguint els protocols sanitaris i no per caprici. En aquest sentit el mateix PSC ha advertit, a través d'un comunicat, que les proves PCR han d'anar destinades a les persones que les necessiten, com les que poden haver estat contacte estret d'un positiu, i avisen que un debat electoral a la televisió no pot "incomplir" el protocol.

La candidata de Junts, Laura Borràs, ha acusat Illa, de "temerari i irresponsable". Des del PDeCAT, Àngels Chacón, també ha exigit al candidat del PSC que es faci un test PCR, com la resta de candidats: "Exigeixo i demano que es faci un test PCR. No podem jugar amb la vida de les persones. Tots ens vam fer una PCR menys ell", ha recordat. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, creu que és un gest que posa en dubte la seva "exemplaritat". Des de la CUP, Dolors Sabater ha advertit que venint de ser ministre de Sanitat "és una irresponsabilitat i un mal exemple". També el cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, el qualifica d'"irresponsable" i el president de la formació, Oriol Junqueras, li pregunta "si va aprofitar el seu càrrec per vacunar-se".

JxCat, ERC, CUP i PDeCAT es comprometen per escrit a no pactar govern amb el PSC

Les candidates de Junts per Catalunya, la CUP i el Partit Demòcrata de Catalunya, Laura Borràs, Dolors Sabater i Àngels Chacón respectivament, i el secretari de comunicació d'Esquerra Republicana de Catalunya, Sergi Sabrià, s'han compromès per escrit en nom de les seves formacions a no pactar govern amb el PSC després de les eleccions del 14 de febrer. A proposta de l'entitat Catalans per la Independència, els quatre representants polítics han signat un document que especifica que "sigui quina sigui la correlació de forces sorgida de les urnes, en cap cas es pactarà la formació de govern amb el PSC". El text també compta amb la signatura de Primàries Catalunya.

Àngels Chacón: "Demano un full de ruta clar i realista. Que no ens prenguin més el pèl"

La candidata del PDeCAT a la Generalitat, Àngels Chacón, ha demanat, a l'entrevista del Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La2, "un full de ruta clar i realista" per assolir la independència i que "no es pregui més el pèl" als votants. A més és mostra crítica amb els partits que defensen la unilateralitat i la immediatesa i reconeix la seva frustració després de l'1 d'octubre.

La candidata del PDeCAT reitera que no donarà suport a un govern de Salvador Illa, a qui associa amb l'aplicació del 155. Confirma que ha exigit al candidat socialista que demani perdó per l'aplicació de l'article que va destituir el Govern de la Generalitat. Igualment, assegura que no estarà en un govern on estigui la CUP, amb els que tenen línies ideològiques totalment oposades. A l'àmbit programàtic, Chacón ha insistit des de Girona en la necessitat d'eliminar l'impost de successions recordant que no està dirigit a les grans fortunes “que ja tenen altres maneres de tractar els seus béns”, i que en canvi penalitza “les classes mitjanes" amb el que defineix com "l’impost de la mort”. "

Yolanda Díaz (Podemos): "Tots volen governar amb els comuns perque són la veu entre dues Catalunyes"

La candidata dels comuns a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha criticat aquest dimecres que el candidat del PSC, Salvador Illa, hagi anunciat noms de possibles futurs consellers en cas que governi: "Primer s'ha de ser humil i calç reconèixer que farà falta entendre's". "S'han acabat les majories absolutes, i per tant crec que aquí la supèrbia no hi té cabuda", ha exposat aquest dimecres a l'entrevista La hora de La 1 de TVE.

Els comuns han comptat en campanya amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz en un míting a Tarragona. Díaz, ha defensat, en el seu torn, que "tots volen governar amb els comuns perquè són la veu entre les dues Catalunyes". Ha afegit que "saben que som la garantia de cosir aquesta petita ferida". La ministra defensa que des del Govern han demostrat que poden i han de gestionar la crisi de manera diferent: "Ho fem moderadament bé, no robem, no fem coses estranyes ni teixim xarxes clientelars" ha advertit. Els comuns, per cert, han aprofitat per plantejar la creació de 300 mil llocs de feina al sector públic per enfortir les polítiques de benestar.

Cs promet eliminar l'impost de Successions perquè "cap català pagui per heretar un pis"

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, s’ha compromès a eliminar l'impost de Successions, de manera que "cap català hagi de pagar per heretar un pis, una botiga o un negoci dels seus pares quan Cs governi". "Ens comprometem a fer-ho, com ho hem aconseguit a Andalusia", i ha afegit els governs "que més han atacat els interessos de Catalunya són els últims". En aquest sentit la formació taronja insisteix en el descens generalitzat d'impostos amb l'objectiu que tornin les empreses a Catalunya.

De la seva banda, el candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, adverteix que "la presència dels comuns al Govern de la Generalitat significaria l'exclusió de la influència de Cs". Assegura que ECP prefereix un acord amb ERC, com va passar al Congrés amb l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Creu que, si es produeix aquest pacte, "l'altra pota del tripartit està servida" i la posarà ERC. Carrizosa també ha criticat "ficar a la batalla política de forma tant explicita" professionals com el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a qui la candidata de Junts, Laura Borràs, va anunciar que faria conseller de Salut.

El PSC es compromet a formar un govern "paritari"

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha tornat a Barcelona per donar suport al cap de llista dels socialistes catalans. És ja la cinquena vegada que participa en la campanya i ho ha fet per defensar la component feminista del seu programa. El candidat del PSC, Salvador Illa, ha fet una crida a la mobilització del vot femení en favor dels socialistes i s'ha compromès a formar "el primer govern d'esquerres paritari" de Catalunya si guanya el 14F: "El canvi a Catalunya serà feminista o no serà", ha advertit Illa, que ha explicat que si és investit president formarà un govern amb el mateix nombre de dones que d'homes, seguint l'exemple de Moncloa.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida a la mobilització del vot socialista "pel canvi". "Catalunya ha de tornar a l'esquerra, la que se centra en els problemes reals, la que guanya per a fer i per avançar", ha remarcat Sánchez, que ha descrit el socialisme com "l'esquerra que sap que el cel està a la Terra". Sánchez ha replicat, d'altra banda, al candidat d'ERC, Pere Aragonès, advertint que Illa demana passar pàgina per avançar i no parla "d'amnèsia sinó d'oblidar aquesta dècada estèril" que ha viscut la societat catalana i el conjunt d'Espanya. En aquest sentit ha retret als que "van en contra del futur i de trobar solucions perquè el que volen en realitat és que no canviï resi seguir vivint en el conflicte".

ERC reclama al PSC que no es presenti a la investidura si necessita el suport de Vox

El presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, ha emplaçat al cap de llista del PSC, Salvador Illa, a no presentar-se a la investidura de la Presidència de la Generalitat si aquesta només pot "fructificar" si rep "per activa o passiva" el suport de l'extrema dreta. En un acte de campanya, Aragonès ha sostingut que Illa no serà el partit més votat, perquè ho serà ERC, i no es podrà plantejar cap investidura que no passi pels republicans. Tot i això, ha dit que ell mai es presentaria en una investidura en aquesta tessitura i ho ha reclamat al PSC. A Manresa, Aragonès ha fet una crida a concentrar el vot independentista, progressista i antifeixista en ERC. El republicà ha alertat que si diumenge no es va a votar i no s'omplen les urnes "ells vénen" i ho fan amb els vots de Vox "a sota el braç".

ERC ha proposat aquest dimecres destinar un 2% del pressupost de la Generalitat la propera legislatura a polítiques culturals. Els republicans es marquen com a objectiu oferir una despesa pública anual per habitant en cultura de 200 euros, un 35% assumit directament per la Generalitat. ERC ha anunciat que reclamarà a l'Estat la rebaixa de l'IVA en cultura al 0% fins a finals d'any per compensar l'impacte de la covid-19 i situar-lo després al 4%.

Borràs investirà Aragonès si ERC guanya les eleccions

La candidata de JxCat al 14-F, Laura Borràs, assegura que investirà el cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, si els republicans guanyen les eleccions: "Només treballem en el marc d'un govern independentista". En aquest sentit, ha emplaçat a Aragonès, a concretar si la investiria en cas que JxCat guanyi el 14-F i hi hagi majoria independentista, cosa que ella ha assegurat que faria en el cas invers.

El cap de llista simbòlic de JxCat, Carles Puigdemont, ha alertat, precisament que el candidat del PSC, Salvador Illa, és un "perill real", ja que té opcions de guanyar les eleccions. En un míting aquest dimecres a Girona, Puigdemont ha connectat des de Waterloo per cridar a mobilitzar fins a "l'últim vot" per a JxCat, alhora que ha advertit que l'abstenció juga "a favor de l'equip rival". Aquest dimecres el numero 3 de la formació per Barcelona, Joan Canadell, ha explicat que posaran en marxa un "passaport immunitari" perquè la gent amb "certa immunitat" tingui una mobilitat i activitat econòmica "més alta".

Ayuso (PP) acusa l'independentisme "d'adoctrinar els nens des de la seva tendra infància"

El candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Alejandro Fernández, avisa els partits independentistes que si reactiven la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) en cas de fer Govern, com va anunciar la candidata de JxCat, Laura Borràs, demanarà que hi hagi "les mateixes conseqüències que el 2017. "Tenim una experiència recent i ja hem vist les conseqüències legals que té. Està molt clar", ha afirmat Fernández en roda de premsa a l'ACN. El candidat popular manté també la seva particular croada contra Vox i afirma que la seva irrupció al Parlament seria "dolenta" perquè el populisme, defensa, ha generat "més inestabilitat" allà on ha tingut presència a Europa.

De la seva banda, en la seva segona visita a Catalunya en campanya, la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha acusat els independentistes d'imposar una ideologia "totalitària" i posar-la per davant de l'economia, la cultura i la convivència. En un míting a Barcelona ha assegurat, per exemple, que a Catalunya s'adoctrina els nens "des de la seva tendra infància". A més segons Ayuso "el nacionalisme està disposat a sacrificar" l'economia i el normal desenvolupament de la societat per assolir les seves fites.

La CUP demana un Pla de rescat social que garanteixi "uns mínims" a tota la població i una sanitat 100% pública

La formació anticapitalista (CUP) apel·la a la resta de partits a treballar per a un pla de rescat social "per a no repetir els errors de 2008, i que posi la vida de la majoria al centre i que no busqui rendibilitzar el màxim de beneficis perquè uns pocs continuïn guanyant". Aquest pla passa per garantir "uns mínims", reforçar un sistema de cures, una sanitat i un sistema de residències forta i públic. A més, la CUP planteja garantir la transició ecològica i impulsar la renda bàsica universal.

La formació també ha presentat aquest dimecres la seva proposta per millorar el sistema sanitari que passa per fer que la sanitat sigui 100% pública, cosa que consideren "de sentit comú". La candidata per Tarragona, Laia Estrada, ha reclamat "donar una volta de 180 graus" al model actual que blinda la concertació públicoprivada. Alhora, la CUP també insisteix en la necessitat d'impulsar una farmacèutica pública.

Abascal (Vox): "Aquestes no són unes eleccions lliures i democràtiques"

El president de Vox, Santiago Abascal, assegura insisteix en el setge a la seva formació en els actes de campanya. En un míting a Lleida ha advertit que "aquestes no són unes eleccions lliures i democràtiques en les quals tots els partits polítics puguin concórrer en igualtat de condicions". Abascal ha expressat el seu "menyspreu als comandaments polítics, al conseller d'Interior a la portaveu del Govern de Catalunya", sense esmentar els noms de Miquel Sàmper i Meritxell Budó. "Aquí hi ha un problema prepolític, en aquesta terra no hi ha llibertat" ha insistit el president de Vox al costat del candidat a la presidència de la Generalitat pel seu partit, Ignacio Garriga i el cap de llista per Lleida, Antonio López.