Enlaces accesibilidad
14-F

Els retrets entre sobiranistes, Vox i la repetició electoral centren la campanya

  • Aragonès (ERC) aposta per "un govern ampli" amb independentistes i comuns en "qualsevol dels escenaris"
  • Chacón (PDeCAT) alerta que "un tripartit" de JxCat, ERC i la CUP "amenaça l'estabilitat i prosperitat"
  • Illa (PSC) assegura que no comptarà amb els vots de Vox en una hipotètica investidura | Especial 14-F

Per
Ciutadans reclama un pacte contra la corrupció i el PDeCAT demana el vot dels convergents

Les caravanes dels partits entren de ple en la darrera setmana de campanya. Les previsions d'abstenció arriben al 40% per la pandèmia i enfilen fins a un 26% els indecisos. Les darreres enquestes publicades, de GESOP i NC Report, enfilen al PSC com la força més votada, però pronostiquen l'empat tècnic amb Esquerra i Junts. Accentuen l’ensorrament de Ciutadans i auguren l'entrada de VOX al Parlament amb entre 8 i 9 escons. Al PDeCAT no li donen representació. Les fórmules del tripartit d'esquerres i la coalició sobiranista Junts-Esquerra-Cup donarien majoria absoluta.

Davant d’aquest escenari, els candidats fan front comú amb clams per intentar aïllar Vox però també per evitar una repetició electoral. Els partits sobiranistes també han intensificat, mentrestant, els retrets mutus.

El PDeCAT i ERC carreguen contra Junts i Illa promet feina del costat de la vicepresidenta Calviño | Edició Vespre - Ràdio 4

ERC prioritzarà un executiu ampli tot i que alerta que estan preparats per governar sols

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, insisteix a defensar la constitució d'un Govern "ampli" amb totes les formacions independentistes i els comuns "en qualsevol dels escenaris" després del 14-F. Aragonès assegura que la seva no és una "estratègia de campanya" sinó de país per comptar amb "més suports" i "pluralitat" i que la defensaran encara que no guanyin els comicis.

Precisament, el líder del partit, Oriol Junqueras i la secretaria general, Marta Rovira, reivindiquen l'estrategia republicana per avançar cap a la independència enfront de les promeses de "dreceres temeràries", en referència evident a Junts. En un vídeo fet públic aquest mateix dilluns exhibeixen l'estratègia del diàleg i rebutgen "proclamar repúbliques buides de contingut".

Rovira, també ha fet una crida a la mobilització el 14-F perquè no "perilli" un govern republicà. En un acte de campanya a Balaguer ha recordat que aquest diumenge la tria va entre un executiu republicà o un del 155. La dirigent republicana advertia en aquest sentit que no es pot tolerar que Vox "tingui la clau" del futur Govern i ha demanat a tothom "aixecar-se i anar a votar per molt decebuts que estiguem".

Chacón alerta que "un tripartit" de JxCat, ERC i la CUP "amenaça l'estabilitat i prosperitat" de Catalunya

El PDeCAT intensifica les seves advertencies sobre una hipotètica coalició entre JxCat, ERC i la CUP. La presidenciable Àngels Chacón, ha assegurat a Girona que "amenaça l'estabilitat i la prosperitat de Catalunya". "Un tripartit d'esquerres independentistes vol dir vetar empreses i minvar la col·laboració público-privada". Chacón ha assegurat que JxCat és una "caixa de sorpreses" i presenta la seva formació com una aposta pel "compromís, la responsabilitat i el rigor". La candidata defineix el partit demòcrata com la formació del "gen convergent", però també del "gen resilient".

De la seva banda, l'expresident Artur Mas advertia que "no tindria sentit que en el Parlament hi fossin ERC i Junts, i no hi fos el PDeCAT, amb força i amb la clau que moltes vegades inclina les decisions. És molt important que totes les sensibilitats ideològiques siguin al Parlament". Precisament, la número 2 del PDeCAT per Barcelona, Joana Ortega, ja havia aprofitat un acte durant el matí per retreure a Borràs, estar escorada en posicions extremes d'esquerra: "És més esquerra que l'esquerra i aposta per polítiques de la CUP i els comuns". A Granollers feia una crida a "evitar la deriva anticapitalista i radical".

Jordi Sànchez alerta: "Sense JxCat, potser l'independentisme estarà al Govern, però no manarà”

En la lluita pel vot útil, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha llençat aquest dilluns un dur advertiment: "Amb Junts, l'independentisme governarà. I sense Junts, potser l'independentisme estarà al Govern, però no manarà ni guanyarà". Durant el míting del partit a Lleida, Carles Puigdemont ha qualificat el cap de llista del PSC, Salvador Illa, de"candidat de segona mà", pel seu "fracàs" com a ministre. A més, ha afegit que Illa i el PSC són "els mimats del règim". La presidenciable de JxCat, Laura Borràs, ha afirmat que "l'efecte Illa ha punxat, com l'autobús del partit, i necessita anar al taller perquè el reparin". L'exconsellera ha promès que un Govern amb ella de presidenta "culminarà el mandat de l'1-O".

La candidata de JxCat, s'ha mostrat aquest dilluns, mentrestant, molt crítica amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra en els aldarulls d'aquest cap de setmana en diferents actes de campanya de Vox: "M’indigna veure comportaments d'alguns agents de Mossos que són incompatibles amb els d’una policia democràtica referent en la protecció i promoció de drets".

Illa (PSC) descarta ser investit amb els vots de Vox perquè “el volen a la presó”

El candidat socialista a la Generalitat, Salvador Illa, condemna els atacs violents que han patit els representants de VOX a Vic, Salt i Valls però marca distàncies amb la formació d’ultradreta. A l’entrevista del Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La2 ha fet una crida al respecte i ha considerat "un error d'estratègia" aquestes agressions "perquè "els donen més visibilitat". Això sí deixa clar que no comptarà amb Vox per una eventual investidura perquè el volen "a la presó".

Entrevistat per Gemma Nierga, Illa ha insistit que no governarà ni amb independentistes ni amb la dreta. Aposta per obrir una etapa de retrobament entre els catalans davant d'un independentisme que divideix. Després d'haver anunciat la setmana passada que si arriba a presidir el Govern tindrà Maurici Lucena com a vicepresident econòmic i la doctora Olga Pané com a consellera de Salut, Illa ha explicat que li agradaria que Josep Maria Argimon continués sent el secretari de salut pública. "Tinc molt bona relació amb ell i tinc una magnífica opinió d'ell", ha dit l'exministre de Salut, que aposta per donar-li "continuïtat".

En clau econòmica, el presidenciable socialista promet crear 140 mil llocs de feina en tres anys. Ho feia del costat de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, que ha lamentat que "a Catalunya s'ha dedicat motla energia a la confrontació" i això ha tingut "un cost econòmic".

Alejandro Fernández intensifica les crítiques a Vox per evitar el 'sorpasso'

El candidat del PPC al 14-F, Alejandro Fernández, redobla els crítiques a Vox per evitar el 'sorpasso' que pronostiquen les enquestes. Fernández avisa que altres moviments populistes de la ultradreta a Europa com Le Pen, Salvini o Bossi "també prometien l'Arcàdia feliç i han acabant provocant inestabilitat, crisi i problemes de convivència". I davant la ultradreta, el candidat popular ofereix capacitat de gestió: "Ells prefereixen parlar de conspiracions"

Fernández, ha fet una crida d'altra banda a anar a votar diumenge que ve afirmant que una participació baixa el 14-F seria "una derrota per a la democràcia". Advertia al respecte que "Cada vegada que els catalans hem acudit massivament a les urnes el separatisme no ha obtingut majoria en vots i no ha pogut imposar ni ha tingut la legitimitat per a fer res dels projectes que tenia entre mans de ruptura de la convivència".

La CUP reclama a la resta de partits “condemnar Vox a l’aïllament polític” al Parlament

La CUP aposta per condemnar a Vox a l’aïllament polític si irrompen al Parlament. En aquest sentit la cap de llista de la formació, Dolors Sabater ha fet una crida a la resta de partits al respecte i critica que cap organisme posi límits al discurs d'odi de la formació d’ultradreta en campanya. Els cupaires són conscients que es disputen amb els d'Abascal el segon escó a Girona i el primer a la demarcació de Tarragona i de Lleida.

D’altra banda Sabater ha instat a JxCat i ERC a fer "l'esforç" d'aconseguir acords amb els anticapitalistes i d'apostar així per la "capacitat d'enteniment" després del 14-F atès que, per a ella, "seria un fracàs haver de repetir les eleccions". En una roda de premsa organitzada per l'ACN, Sabater ha tornat a subratllar que la CUP no garanteix d'entrada donar suport a la investidura dels candidats d'ERC o JxCat. "Però també seria un fracàs molt gran, que de cap manera ens podem permetre, tornar a repetir el que ha passat durant aquests últims tres anys", ha advertit.

Cs denuncia que PSC i Junts tenen un pacte de silenci sobre la corrupció

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, defensa que el PSC i Junts tenen un pacte de silenci per a no parlar dels casos de corrupció que afecten la presidenta dels socialistes catalans, Núria Marín, i a la candidata postconvergent Laura Borràs. La líder de la formació taronja assegura que precisament el seu partit és l'únic "implacable" contra la corrupció. Ho feia en un acte amb el portaveu en el Congrés, Edmundo Bal i l'eurodiputat Jordi Cañas que advertia que "concedir l'indult als polítics independentistes catalans condemnats per l'1-O és una corrupció tan greu com l'econòmica".

De la seva banda, el candidat del partit, Carlos Carrizosa, ha rebutjat que es pugui enrederir la publicació dels resultats de les eleccions del 14 de febrer. "Els constitucionalistes guanyarem i volem saber-ho la mateixa nit". Carrizosa ha assegurat que la decisió no depèn del Govern i ha opinat que els partits que el conformen –JxCat i ERC– "tenen por a perdre i volen retardar la informació". "Temen que guanyi el constitucionalisme", ha afegit, i ha reclamat que la publicació de l'escrutini es faci "puntualment" diumenge.

Els comuns apel·len al 'efecte Albiach' per a un "veritable Govern d'esquerres"

Els comuns apel·len al 'efecte Albiach' com a garantia de "un veritable Govern d'esquerres" després de les eleccions. "No hi haurà un veritable govern d'esquerres si Jéssica Albiach no surt reforçada. Es parlat de 'efecte Illa' però el que condicionarà el futur de Catalunya és l''efecte Albiach'", ha afirmat el secretari d'Estat de Drets Socials i membre de Podemos Nacho Álvarez, en un acte telemàtic a Sabadell. l número 2 dels comuns a Barcelona, Joan Carles Gallego, ha alertat que no es pot repetir la fórmula de Govern actual amb un executiu d'ERC i JxCat. "A la inutilitat de gestió d'ERC s'hi suma el perill públic de persones com Tremosa o Canadell"

Aquest dilluns, mentrestant, la candidata dels comuns, Jèssica Albiach, s'ha desplaçat a Tarragona per proposar un nou Pacte Nacional per a la Indústria per poder canviar el model productiu català. Albiach assegurava precisament que les polítiques que fins ara s'ha dut a terme des de Treball i Empresa, amb Chakir El Homrani i Ramon Tremosa al capdavant, "només han portat pel pedregar" i han deixat "abandonats" els treballadors del país. Adverteix en aquest sentit que a les empreses "no se'ls fa complir els protocols de seguretat" i ha posat d'exemple Iqoxe. "Davant la inoperància i la incompetència és el moment de grans acords i d'entesa de les forces progressistes", ha insistit.

Vox demana a la Generalitat que garanteixi la "seguretat sanitària" del 14-F

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, exigeix al Govern que garanteixi "la salut" dels membres de les meses electorals i la "seguretat sanitària" de totes les persones que aniran a votar el pròxim 14-F. Garriga ha participat en el cicle electoral organitzat per Nova Economia Fòrum, on ha reclamat "un pla de contingència" que garanteixi que tot el que vulgui pugui votar perquè “seria molt greu no publicar l’escrutini”. El candidat d'extrema dreta ha denunciat “l'absoluta improvisació" de la Generalitat i "la incapacitat de les institucions catalanes per a gestionar" la lluita contra el coronavirus. El cap de llista de Vox a les eleccions catalanes planteja, en aquest sentit, acabar amb les autonomies perquè suposa un autèntic caos en la gestió de la pandèmia.