Enlaces accesibilidad
14-F

El CIS referma el PSC mentre ERC i JxCat relaxen les tensions

  • Carrizosa (Cs) creu que el CIS reforça interessadament el candidat de La Moncloa
  • Puigdemont (JxCat) diu que investirà Aragonès si comparteixen "uns mínims" per avançar en el procés
  • Aragonès (ERC) s'allunya dels retrets i Junqueras demana el vot per "aturar el feixisme" | Especial 14-F

Per
El PDeCAT apel·la als indecisos per tenir "la clau" i Cs s'erigeix en "la solució a la corrupció"

Quan es compleix la primera setmana de campanya, l'enquesta de CIS ha refermat al PSC com a hipotètica força més votada de cara al 14-F. Pronostica, de fet, un augment de l'avantatge amb ERC, mentre Junts, per darrere, retalla distàncies. Precisament els dos socis de Govern han començat a relaxar aquest dijous l'escalada de retrets de les darreres hores per les declaracions de Borràs posant a Junqueras al sac de la corrupció. El líder republicà, precisament, ha enfocat aquest dijous els seus atacs en l'amenaça que el PSC se serveixi dels vots de VOX per ser president. En canvi, Ciutadans insisteix a no renegar, si cal, dels vots de Vox per frenar l'independentisme.

Les forces independentistes redoblen atacs contra el PSC | RNE

El PSC es manté per davant i Junts retalla distàncies amb ERC segons el CIS

El PSC guanyaria les eleccions catalanes del 14 de febrer amb el 23,7% dels vots segons una enquesta “flaix” del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). ERC se situa just per darrere amb el 19,9% dels vots i, segons el sondeig, marca tendència a la baixa respecte a l’enquesta de gener (20,6%). JxCat, en canvi, retalla distància amb el 14,6% vers al 12,5% que li donava anteriorment el CIS. La mostra, que no ofereix estimació d'escons, situa als comuns en quarta posició amb el 8,9%, seguit de Cs amb el 7,9%, la CUP (6,9%), el PP (5,8%). El PDeCAT quedaria fora de la cambra catalana.

Carrizosa (Cs) es malfia del CIS i confia en els suports de VOX i PP per fer Govern

El candidat de Cs a la presidència de la Generalitat, Carlos Carrizosa, no dóna crèdit a l'última enquesta del CIS i l'ha qualificat de "falsejada, inoportuna i tendenciosa". Al costat del vicepresident de la Junta d'Andalusia, Juan Marín, Carrizosa ha apuntat que es tracta de "l'enquesta del Govern perquè el seu candidat" -Salvador Illa (PSC)- es vegi "reforçat": "No me la crec per dades objectives, perquè si li fas cas a aquesta enquesta llavors en 2017 va guanyar ERC les eleccions i no Ciutadans".

El dirigent de Ciutadnas insisteix, d'altra banda, en la necessitat de construir un front de les forces constitucionalistes per fer possible un canvi de Govern després del 14-F: "Els constitucionalistes ens hem de comprometre que si sumem farem un Govern". Carrizosa ha encabit en aquest front no només al PP sinó també a Vox: "De vegades fa la sensació que el PP i Vox estan al racó dels enfadats, però estic segur que si calen els seus vots, hi haurà opció de canvi".

Ciutadans, per cert també ha sortit al rescat del sector turístic català, maltractat, diuen, per les diverses administracions. Plantegen un bonus de 500 euros per a famílies per fer turisme arreu de Catalunya o l’eliminació de la taxa turística mentre duri la pandèmia.

JxCat investirà Aragonès si comparteixen “uns mínims” per avançar en el procés

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont acosta posicions amb ERC. Assegura que Junts està predisposat a investir president a Pere Aragonès si ERC guanya les eleccions, sempre que comparteixin un "programa de mínims" per a avançar en el procés. Puigdemont també ha apel·lat, però, aquest dijous en un míting telemàtic a Badalona a conquerir una "triple majoria" a les eleccions del 14 de febrer. Una víctòria que passaria per "aconseguir una majoria absoluta de les forces independentistes, superar el 50% dels vots i situar a Junts al capdavant" per a garantir que hi ha "un Govern que avanci cap a la república catalana".

D’altra banda, la candidata de Junts a les eleccions catalanes, Laura Borràs, ha volgut aclarir que es van malinterpretar les seves paraules i que no va atacar al líder d'ERC, Oriol Junqueras, al qual considera "company de viatge" en l'objectiu de la independència. També s'ha compromès a augmentar en 5.000 milions d'euros el pressupost destinat a polítiques sanitàries en un termini de cinc anys, així com a crear una Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària que inclogui la gestió de les residències.

Aragonès (ERC) s’allunya dels retrets i Junqueras demana el vot per “aturar el feixisme”

El cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, s’aparta dels retrets a la candidata de Junts, Laura Borràs, després que digués que Oriol Junqueras està a la presó per corrupció. Sense voler entrar en la polèmica ha advertit que pensa que no es va expressar bé: "Crec que Borràs ha dit que no es va explicar bé o que ha estat mal interpretada, i en aquests casos, es demana disculpes i ja està”, i ha afegit que “cap independentista pot vincular l'1-O amb la corrupció, ja que estaria dient el mateix que Vox".

De la seva banda, el líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha reclamat el vot per a frenar a Vox. Alerta que el PSC està disposat a acceptar els vots dels de Abascal per a la investidura: "L'únic partit que pot aturar al feixisme és ERC". En un míting en el pavelló dels Magraners de Lleida ha advertit que en aquestes eleccions pot entrar en el Parlament per primera vegada un partit "explícitament feixista", però creu que "hi ha una amenaça més gran", que és que el PSC accepti els seus vots per a aconseguir la Presidència.

Lorena Roldán (PP) veu "proves i indicis" en la imputació de Laura Borràs

La número 2 del Partit Popular de Catalunya a les eleccions del 14-F, Lorena Roldán, ha tornat a fixar l’ombra de la sospita sobre la persona la candidata de JxCat, Laura Borràs. En una entrevista al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La2 ha apuntat que hi ha "proves i indicis", com ara factures falses, que l’incriminen quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

Roldán, d’altra banda, també s’ha mostrat convençuda que la confessió de l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, “no afectarà la campanya del PP”. La candidata popular ha assegurat que el partit ha passat pàgina d’aquestes pràctiques: “Forma part del passat, ja hem pagat pels errors del passat i s’ha après de l’experiència”. “El PP ha donat exemple d’aquesta autocrítica”, ha afegit. En canvi, el president del partit, Pablo Casado, ha evitat referir-s’hi en la visita que ha fet a Lleida on ha tornat a reclamar al Govern espanyol que publiqui l’informe del Consell d’Estat sobre el decret dels fons europeus.

Colau (ECP) acusa el Govern d'abandonar als ajuntaments: "Té competències que no exerceix"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha acusat el Govern d'abandonar i deixar solos als ajuntaments i ha assegurat que la Generalitat demana tenir més competències però "té competències que no exerceix". En un acte de campanya sobre el municipalisme, ha reclamat una Generalitat valenta i innovadora i que aposti pel municipalisme, i ha criticat que l'actual Govern "ha volgut acaparar la gestió i s'ha centrat només en la relació amb l'Estat".

La cap de cartell d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, de la seva banda s'ha sumat a les crítiques a Laura Borras: "Crec que faríem malament, fins i tot els partits independentistes, a equiparar una situació a l'altra". "Són casos radicalment diferents" ha advertit i ha recordat que els líders independentistes han estat condemnats pel Suprem per un delicte de sedició en una "sentència injusta", mentre que Borràs està imputada per "corrupció".

En Comú Podem ha llançat, d’altra banda, 'Fem possible l'impossible', la nova cançó de campanya en format rap protagonitzada pels principals líders del partit. La cançó, de l'artista Miss Raisa, compta amb la participació de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la candidata del partit a les eleccions, Jéssica Albiach. El rap alterna imatges gravades al plató que els comuns han habilitat la seva seu per fer-hi actes de campanya i seqüències enregistrades en mítics de campanya d'altres comicis previs a la pandèmia, i pretén ser un cant a "l'esperança".

Chacón (PDeCAT) proposa reobrir la restauració i demana revisar el tribut metropolità

La candidata del PDeCAT a les eleccions catalans, Àngels Chacón, s’ha mostrat radicalment en contra de les restriccions decretades pel Govern. Proposa reobrir la restauració amb totes les mesures de seguretat contra la covid-19 i oferir ajuts directes per les pèrdues de facturació. També planteja la necesistat de revisar el tribut metropolità amb criteri de "justícia, equitat i eficiència". Assegura que “els ciutadans tenen tot el dret a saber a què es destina el tribut", recordant que “hi ha alguns municipis de la segona corona del AMB que no reben les mateixes millores de transport, però que han de pagar igualment".

En matèria de joventut, Chacón creu que la "hiperformació" dels joves i que cal més "connexió" entre el departament d'Ensenyament i la conselleria d'Empresa per "adequar" els plans formatius a les necessitats de les empreses. També ha proposat incentivar la contractació dels joves, amb un programa de pràctiques on els empleats menors de 35 anys rebin la meitat del salari mínim, mentre que les empreses obtinguin bonificacions de les quotes de la Seguretat Social durant dos anys.

Illa reivindica l'oportunitat de recuperació dels fons europeus i es compromet pel canvi climàtic

El candidat del PSC, Salvador Illa, planteja que Catalunya torni a liderar econòmicament Espanya a partir dels fons europeus. Ha qüestionat que l’executiu català hagi presentat en plena campanya electoral els projectes prioritaris per accedir-hi. Illa defineix, de fet, les propostes del Govern de “poc treballades” i que adverteix s’haurien de consensuar amb les associacions empresarials i representants socials.

Les crítiques han seguit pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic. Illa acusa el Govern de tenir una visió "estreta i autàrquica" i en un acte telemàtic amb la ministra per a la Transició Ecològica Teresa Ribera ha atribuït als independentistes, als qui ha acusat de perdre subvencions europees i recursos excepcionals. En aquest sentit ha lamentat: “Deien que seríem la Dinamarca del Sud i els governs independentistes han fet que anem a la cua de les renovables”.

La CUP repta JxCat i ERC a establir una renda bàsica universal per lluitar contra "l'extrema pobresa"

La CUP ha reptat JxCat i ERC a acceptar la seva proposta electoral d'establir una renda bàsica universal que cobrarien tots els residents a Catalunya. La número 3 de la candidatura per Barcelona, Eulàlia Reguant, ha preguntat als dos partits de l'actual Govern si volen que la Generalitat sigui "l'actor principal" en la lluita contra "l'extrema pobresa". Els anticapitalistes proposen abonar 735 euros al mes a cada adult i 150 a cada infant del país i finançar-ho fixant un IRPF únic del 49% a tots els treballadors. Reguant també ha denunciat que amb el sistema actual d'ajudes, l'executiu està "sotmetent la gent a les 12 proves d'Astèrix i Obèlix".

Reguant s'ha preguntat si Junts i els republicans estan disposats a "garantir un mínim per viure" a tota la ciutadania. El projecte que té l'objectiu que "es reparteixi una porció de la riquesa d'un petit percentatge de persones riques" per assegurar que ningú queda sota "el llindar de la pobresa".

Garriga apel·la als votants del PP “farts” de la corrupció

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, ha apel·lat en una entrevista a TVE als votants del PP que estan “farts” de “tanta corrupció al partit”. Ho ha dit després que l’extresorer del PP Luis Bárcenas hagi reconegut que l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy era “perfecte coneixedor” de la caixa B del partit. “No estan sols. Vox els defensarà“, ha dit. Garriga també ha acusat als partits d'esquerres i a l'independentisme d'haver provocat "la inseguretat que viuen els catalans".