Enlaces accesibilidad
Efectes econòmics

El 30% de les pimes industrials catalanes van reduir la seva plantilla al 2020

  • Dues de cada tres d'aquestes petites o mitjanes empreses han patit caigudes en les vendes, segons PIMEC
  • La patronal catalana demana flexibilitzar el termini per a acomiadar després d'un ERTO

Per
Una tercera part de les pimes industrials van haver de reduir la seva plantilla l'any passat per la pandèmia

La pandèmia ha impactat amb força en les pimes industrials catalanes. Les vendes generals han caigut un 11 per cent al 2020. El 64 per cent de les empreses del sector han vist com reduïen facturació, i més del 40 per cent han disminuït les exportacions.

Tot plegat ha fet que quasi el 30 per cent hagi fet acomiadaments, i les que han mantingut plantilla, gairebé la meitat, ho han pogut fer gràcies als ertos. Una ocupació que també caurà aquest 2021 un 9 per cent, segons el baròmetre que Pimec ha fet entre els directius d'unes 400 petites o mitjanes empreses del sector industrial.

Amb tot, les perspectives de cara al 2021 són positives i 6 de cada 10 negocis preveuen augmentar l'activitat. L'enquesta de PIMEC també pregunta a les pimes industrials sobre els fons europeus de recuperació. Quasi un 40 per cent diu que no els coneix, i només un 30 per cent pensa presentar-hi projectes.

Pimec reclama flexibilitzar els acomiadaments després d'un ERTO

El president de Pimec, Josep González, ha demanat, d'altra banda "flexibilitzar" el termini a partir del qual una empresa pot fer acomiadaments malgrat haver-se acollit a un ERTO o d'optar a ajudes públiques. També ha titllat la UGT de Catalunya d'"irresponsable" per la seva postura en aquest tema. González s'ha referit en particular a les discrepàncies entre patronals i sindicats catalans sobre fins quan ha de vetar-se a una empresa la possibilitat de fer acomiadaments si s'ha beneficiat d'ajudes públiques, una controvèrsia que ha ressorgit ara, amb les noves ajudes posades en marxa per la Generalitat.

Dilluns la Generalitat va anunciar, entre altres mesures, que donaria a les empreses de menys de 50 empleats amb ERTO una ajuda de 2.000 euros per empleat, amb un màxim de 30.000 euros, sempre que mantinguessin l'ocupació fins a finals de 2021, va explicar el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa.

González ha defensat que no podia acceptar "greuges" en el període per a poder fer acomiadaments entre empreses catalanes i les d'altres comunitats. Preguntat per unes declaracions del secretari general de la UGT catalana, Camil Ros, en les quals demanava al Govern no cedir davant les patronals i obligar-los a mantenir les ocupacions fins a final d'any, el president de Pimec ha assegurat que el dirigent sindical era "una mica irresponsable".

D'altra banda, González ha dit que els nous ajuts habilitats per la Generalitat "no donen per a molt" atesa la gravetat de la crisi, però ha destacat el "salt qualitatiu" donat pel Govern en la quantia de les ajudes.