Enlaces accesibilidad
Covid-19

Salut inicia un programa per fer cribratges a les farmàcies de Les Corts

  • La prova PCR serà gratuïta i es podrà fer fins al 22 de gener a 50 establiments de Les Corts
  • Les persones d’entre 30 i 59 anys rebran un SMS o carta convidant-les a participar
  • La mostra s’enviarà als laboratoris de Sant Joan de Déu o del Clínic, que comunicaran el resultat en 24 hores

Per
Farmàcies oferint els kits d'automostra

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en marxa un programa pilot per fer cribratges a les farmàcies del districte de les Corts de Barcelona amb l’objectiu de millorar la detecció de casos asimptomàtics i trencar cadenes de transmissió de la Covid-19. Un total de 50 establiments distribueixen kits PCR gratuïts a persones d’entre 30 i 59 anys a qui prèviament se’ls envia una carta o un SMS convidant-les a participar. Si els resultats són satisfactoris, el programa es desenvoluparà a la resta de Catalunya

Procediment

Els qui decideixen fer-se la prova PCR només hauran d’anar a qualsevol farmàcia que formi part del programa pilot per recollir el kit d’automostra de saliva i l’haurà de tornar al mateix establiment abans de les 12 del migdia de l’endemà. La mostra s’enviarà als laboratoris de Sant Joan de Déu o del Clínic, que comunicaran el resultat en 24 hores. Inicialment està previst la realització d’un test per persona, tot i que serà el Departament de Salut, sota criteris de salut pública, qui decidirà en cada moment la quantitat de proves a fer.

Proves PCR a farmàcies de Les Corts

Proves PCR a farmàcies de Les Corts

Expansió

La prova pilot durarà fins al 22 de gener i el Departament de Salut té previst estendre-la a altres zones si dóna resultats positius. Salut Pública defensa que amb aquest mètode “es dóna resposta als aspectes de fiabilitat del test, recollida fàcil i àgil de les mostres, seguretat tant per l’usuari com per al farmacèutic, i traçabilitat del procés mitjançant el registre i notificació en una aplicació informàtica per garantir en tot moment la qualitat del servei”.

Núria Bosch vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona explica al programa 'Cafè d’idees' tot el procés de les PCR i com s’han de fer els tests. Assegura que "es van enviar les primeres cartes divendres i ja tenim més de 100 persones que han anat a recollir la seva mostra".

El cribratge segueix el model del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. En aquest projecte hi participen el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu.