Enlaces accesibilidad
La crisi climàtica s'agreuja

2020 serà el tercer any més càlid des de 1880

  • Abans d’acabar l’any, la temperatura mitjana del món haurà pujat més d’1ºC
  • El mes de novembre de 2020 ha estat el més càlid a la ciutat de Barcelona, des de 1914

Per

A punt d’acabar l’any, ja es pot afirmar que 2020 serà un dels anys més càlids que ha viscut el planeta, des que existeixen registres de temperatura. Segons l’agència nord-americana NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), si les seves previsions es compleixen, a l’acabar l’any la temperatura mitjana del món haurà pujat més d’1ºC, respecte de la mitjana.

Anomalies temperatura mundial

Anomalies de temperatura mundial (gener-octubre 2020)

Puja la temperatura del mar

Fins al moment, l’any més càlid des que es disposen dades va ser el 2016 i, en segon lloc, el 2019. Si es confirmen les dades previstes per al mes de desembre, el 2020 superarà l’any 2015 i es convertirà en el tercer més càlid de la història. Entre gener i octubre d’enguany, la temperatura mitjana global de la superfície terrestre i oceànica ha estat d’1ºC per sobre de la mitjana de tot el segle XX, que va ser de 14,1ºC. El passat mes d’octubre es va assolir la temperatura més elevada a Europa des que es tenen registres, un 1,6ºC per sobre de la mitjana.

La Península Ibèrica, més càlida

En el cas d’Espanya, segons dades de l’AEMET, la temperatura mitjana ha pujat d’1ºC en el 2020. El segon any més càlid des que es va començar la sèrie estadística al 1961. A Catalunya, la temperatura mitjana al 2019 va pujar 0,9ºC, el cinquè més càlid dels últims 70 anys, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, I, pel que fa a Barcelona, novembre ha estat el més càlid a la ciutat des de 1914. La temperatura mitjana de tot l’any a la capital catalana serà de 14,7ºC, una dècima per sobre del registre de 2006, el més alt fins al moment, segons l’Observatori Fabra.

Anomalia temperatura Catalunya

Anomalia de la temperatura mitjana anual a Catalunya