Enlaces accesibilidad
Nova vacuna

L'Agència Europea del Medicament podria autoritzar la vacuna d'Oxford-AstraZeneca el 29 de gener

  • Seria la tercera que es distribuiria al mercat europeu juntament amb la Pfizer-BioNTech i Moderna
  • El seu ús comercial ja ha estat aprovat en països com Gran Bretanya, Índia, Argentina o Mèxic
  • Brussel·les ha comprat anticipadament 300 milions de dosis

Per
Brussel·les ha comprat anticipadament 300 milions de dosis de la vacuna d'Oxford
Brussel·les ha comprat anticipadament 300 milions de dosis de la vacuna d'Oxford

L'Agència Europea del Medicament (EMA) decidirà si aprova la vacuna d'Oxford-AstraZeneca el 29 de gener. L'EMA ha convocat una reunió per valorar i avala la vacuna britànica després de rebre la petició de la Universitt i la farmacèutica.

Si, finalment, el regulador dona llum verda a la vacuna d'Oxford, serà la tercera que es podrà distribuir al mercat europeu juntament amb la Pfizer-BioNTech i Moderna.

300 milions de dosis més per a Europa

Brussel·les ha comprat anticipadament 300 milions de dosis de la vacuna d'Oxford, que se sumarien als 600 milions de Pfizer i els 160 milions de Moderna. D'aquesta manera, la UE tindria assegurades dosis suficients per cobrir tota la població europea, si bé la distribució de les vacunes es farà al llarg del 2021 i només una part d'aquestes arribarà entre gener i març. Brussel·les preveu que el gruix de les dosis es reparteixi a partir del mes d'abril.

Menys problemes logístics i més econòmica

La vacuna d'Oxford-AstraZeneca presenta menys problemes logístics que les de Pfizer i Moderna. És més fàcil d'emmagatzemar perquè es pot manternir en una nevera normal, com la vacuna contra la grip.

Segons dades publicades per la revista científica The Lancet, la seva efectivitat és del 90% quan se subministra la meitat de la primera dosi seguida d'una completa a la segona. L'objectiu d'AstraZeneca és vendre la vacuna d'Oxford per 2,50-3,40 euros per injecció, en comparació amb els 17 euros que costa la de Pfizer i els 21 de Moderna.