Enlaces accesibilidad

Cims - Laia Sanz puja al Bastiments

  • Laia Sanz,  onze vegades Campiona del Món de Trial
  • La Laia puja al Bastiments de 2.881 metres
  • El cim del Bastiments es troba entre les comarques del Ripollès i de l'Alta Cerdanya

Per
Cims - Laia Sanz puja al Pic de Bastiments

Amb la Laia Sanz,  onze vegades Campiona del Món de Trial, hem pujat al Bastiments, un dels cims més coneguts del nostre país. El Bastiments té 2.881 metres i es troba entre les comarques del Ripollès i de l'Alta Cerdanya.

La Laia es va apuntar de seguida a venir amb nosaltres:"quan vàreu proposar-me fer el cim del Bastiments, jo... encantada... M'agrada fer muntanya i m'agrada caminar. Des de fa molts anys em sento molt còmoda a la muntanya. M’hi entreno i hi competeixo des de molt petita".

El trial no és com altres esports de motor. És tan tècnic i complicat que el pilot hi fa més que la moto

Abans de fer nit al refugi d'Ulldeter, l'itinerari de l’excursió ens porta a l'estació d'esquí de Vallter 2000. Allà hem preparat una sorpresa a la Laia. Aquí farà el seu debut amb moto... de neu!. També farà una cursa de trineus amb el Rogeli. No hi ha color. La Laia guanya de molt. Aquesta noia és molt competitiva!.

El cim de Bastiments queda per sobre de l'estació d'esquí de Vallter 2000. Després de mitja hora de camí farem nit al refugi d’ Ulldeter. Mentre pugem parlem amb la Laia:"tinc onze títols de campiona del món de trial però no em canso de guanyar. M'agrada també provar coses noves com l'Enduro i el Dakar. Em fa ràbia que ara em coneguin només pel Dakar i no per haver guanyat onze vegades el campionat del món del trial. Sóc molt crítica amb els mitjans de comunicació. Parlen massa de futbol i molt poc d'altres esports".

Em fa ràbia que ara em coneguin només pel Dakar i no per haver guanyat onze vegades el campionat del món del trial

Al refugi, després de sopar, volem comprovar si és cert que a la Laia no li agrada perdre ni tan sols jugant als daus."No crec en la sort. Crec en la mala sort... hi ha gent que té molta mala sort. El trial no és com altres esports de motor. És tan tècnic i complicat que el pilot hi fa més que la moto". 

Abans d'anar a dormir, a la mateixa llitera, parlem del món del motor i del masclisme que s'hi pot donar: "Ni ha... però cada cop n’hi ha menys. El món del motor ha anat canviant. Ara vas a les carreres i hi trobes moltes noies. Quan jo vaig començar...era l'única nena. Una cosa rara!".

Sortim del refugi a primera hora del matí. Fa un fred que pela. El nostre guia, el Ferran Rodríguez,  ens donarà seguretat ens els trams glaçats. I també ens donaran seguretat els grampons i el piolet que farem servir en l’ascensió.

Des del Refugi d'Ulldeter al cim del Bastiments hi ha 600 metres de desnivell. El primer objectiu serà arribar al Coll de la Marrana, la part més complicada de tot el recorregut. Hi pujarem per la banda esquerra que s'endevina glaçada ja que encara no hi toca el sol. Amb els grampons no tenim massa problemes per tirar endavant.

Ficar-se en el món de l'esport va fer que la Laia no pogués tirar endavant els seus estudis. "Volia estudiar medicina. Però va arribar un punt en què els meus pares van dir-me que havia de triar entre els estudis o el món del trial. Si no, no faria bé cap de les dues coses. Em va saber greu, però vaig haver de triar i vaig decidir-me pel món del motor".

Quant el pendent s’accentua pugem fent cas Pep Guardiola: fem ziga-zaga. 

Per fi hem arribat al Coll de la Marrana. La vista que hi ha del Canigó és magnifica! 

El llom que ara porta directament al cim del Bastiments ens fa bufar. Som a més de 2.600 metres d'altitud i, qui no hi estigui acostumat, pot arribar a notar la disminució de la concentració d’oxigen en l’aire. L’esforç ens posa a prova.

"Crec que en molt trials, quan les coses et van malament, no és perquè els altres ho hagin fet molt bé sinó que tu mateixa ets el teu enemic. La gent s'autoelimina. També ho he vist en el Dakar. Hi ha moments en el quals t'has d’asserenar i pensar quina és la millor manera de superar els problemes".

Gairebé a dalt, la creu que trobem encara no és el cim. Aquesta creu la hi va posar l'any 1994 el Centre Excursionista i Esports Gironí amb motiu del seu setanta- cinquè aniversari. El cim queda una mica més enllà. En arribar-hi la Laia es mostra eufòrica. "La propera vegada pujarem amb esquís".

Des del cim de Bastiments es pot veure el Canigó i també alguns dels cims que formen el cercle de l'olla de Núria.

El nostre regal a la Laia: un cotxe a escala del Dakar. Diu que l’hem encertat ja que un del seus somnis és poder lluitar per la victòria al Dakar conduint un cotxe. 

El regal de la Laia a l’equip del programa: la samarreta amb què va competir al darrer Dakar.  Aquesta sí que es bona! Moltes gràcies Laia!!! I molta sort en els teus futurs reptes!!!!