Enlaces accesibilidad
Tots els racons de Catalunya, al programa "Racons"

La Cerdanya

  • L'escriptor Josep Pla ens guia pels racons de La Cerdanya, plena de bellesa i precisió

Per
Racons - La Cerdanya

Racons és una mirada al territori a través dels seus habitants. Una proposta que vol estimular als espectadors a emprendre el seu propi viatge a partir de les propostes que es realitzin des del propi programa.

Viatgem als RACONS de la comarca de La Cerdanya guiats per la descripció literària de l'escriptor Josep Pla, plena de bellesa i precisió.

I de seguida pugem al campanar de Puigcerdà, una formidable talaia que ens permet admirar una gran perspectiva de la comarca.

Un guia expert ens explica les unitats biogeogràfiques, clarament definides, i la seva correspondència amb la bellesa dels paisatges.

També la de les muntanyes que envolten la vall, tot fent frontera amb França i Andorra i que freguen els 3.000 metres d'altitud.

Puigcerdà, la capital de la Cerdanya

Arribem a Puigcerdà, la capital de la Cerdanya per fer un passeig pels voltants del seu estany, plens de riquesa natural.

Les cases d'estiueig del seu entorn són l'aparador de les famílies benestants que des del segle XIX conformen el "Nou eixample de Puigcerdà" que ha atret a la Cerdanya polítics i intel•lectuals d'arreu.

També coneixem el campanar de la derruïda església de Santa María; el convent, el claustre i l'església de Sant Domènech.

ens trobem amb moltes edificacions singulars com ara l'església gòtica de Sant Jaume, l'actual Ajuntament o bé l'antiga Duana

Visitem la vila medieval de Bellver, que des del segle XIII, amb el Rei Jaume I, fou punt de control i vigilància del Camí Real que comunicava Puigcerdà amb la Seu d'Urgell.

I resseguim els seus carrers i les places ben adaptades pel mercadeig, alhora que ens trobem amb moltes edificacions singulars com ara l'església gòtica de Sant Jaume, la Casa del Comú, l'actual Ajuntament o bé l'antiga Duana.

Ens apropem a Llívia, enclavament espanyol en territori francès.

El nucli antic, considerat d'interès cultural, compte amb diverses cases pairals. Algunes són dels grans terratinents francesos que, a cavall dels segles XVIII i XIX, es van instal•lar en aquesta vila per tal de no pagar els impostos per les terres que tenien a França.

A Meranges trobem l'església de Sant Serni, un temple romànic del XI amb pantocràtor policromat molt ben conservat.

I a la zona visitem també el Museu de l'esclop, una activitat ja perduda, però molt important pels veïns com ens ho explica un antic treballador.

El cavall pirinenc català també forma part del paisatge i de la economia la Cerdanya.

A banda del seu gran valor per treballar al camp, ens ofereix una carn de poltre de gran qualitat.

I el plat típic per excel•lència de la comarca: el trinxat. Ens ho preparen tal i com es feia abans.


L'estreta ceretana i el camí de Sant Jaume

El Camí de Sant Jaume, històric camí de peregrinació cap a Compostela, conflueix sovint amb el Camí Real a la Cerdanya.

El Camí de Sant Jaume, històric camí de peregrinació cap a Compostela, conflueix sovint amb el Camí Real a la Cerdanya

L'UNESCO el va declarar Patrimoni de la Humanitat el 1993, ja que comunicava les artèries principals de la zona amb l'Europa meridional, la Provença francesa i Itàlia.

Hores d'ara representa un potent atractiu turístic durant tot l'any.

En la plana ceretana trobem també l'església de la Mare de Déu de Quadres. Va ser un "Domus Hospitalis". Es a dir, un antic hospital de peregrins molt ben conservat.