Enlaces accesibilidad
Les cuines dels nous catalans

Panamà: tamal d'olla i arròs amb coco i guandú

Durant segles l'istme de Panamà ha estat un enclau privil·legiat pel comerç entre els oceans Pacífic i Atlàntic, i entre l'Amèrica del Nord i la del Sud. Des de 1914, el famós canal de Panamà finançat i pels Estats Units i controlat pels dos països fins al 1999 comunica els dos oceans per via fluvial i permet el pas de milers de vaixells cada any. Això ha configurat un paisatge humà híbrid entre anglosaxons i llatins que també es trasllada a la cuina. Avui, la Luz, una panamenya que viu aquí des de fa 5 anys, ens descobrirà dos plats típics del seu país: el tamal d'olla i l'arròs amb coco i guandú , un llegum a mig camí entre les llenties i els pèsols. Del cafè se n'encarrega el Guillermo, descente d'un català que va fundar l'empresa cafetera més important de Panamà.

Per
Les cuines del nous catalans - Receptes de l'antic Panamà

Tamal d'olla

Ingredients (per a 4 persones)

100 g de farina de blat (anomenada farina de tamal), un pebrot verd

400 g de pollastre tallat a daus, orenga, achiote, all mòlt. sal i pebre,

100 g. de pèsols, 2 daus de brou, un pot d'olives farcides, tàperes,

pebrots de Piquillo, 1 bol de tomàquet fregit, 1 ceba, 6 o 7 prunes,

1 copa de vi blanc

Elaboració

Primer de tot, passarem les llavors d'achiote per la paella perquè deixin un toc de color vermell a l'oli. Després les retirarem i farem un sofregit amb el pebrot verd i la ceba tallats a daus petits. Quan aquesta última s'hagi daurat, afegirem la resta d'ingredients: el pollastre esmicolat, el tomàquet fregit, les tàperes, les prunes, el vi, els pèsols i les olives.

Salpebrarem, hi posarem una mica d'all mòlt i d'orenga, desfarem els daus de brou i finalment taparem la paella o la cassola perquè tot vagi fent 'xup-xup' durant 10 minuts. En aquest temps prepararem una pasta mesclant la farina de tamal amb aigua calenta fins que quedi espessa.

Afegirem aquesta pasta al guisat i remourem perquè no hi quedin grumolls. Ho deixarem reposar uns 5 minuts més i ja tindrem el plat llest. A l'hora d'emplatar podem decorar amb unes tires de pebrots de Piquillo i un polsim de julivert.

Arròs amb coco i guandú

Ingredients (per a 4 persones)

Una llauna de guandú, 2 llaunes de llet de coco, 400 g d'arròs, (la proporció és de dues tasses de llet de coco per cada tassa d'arròs)

Elaboració

Escalfarem la llet de coco en una olla i quan comenci a bullir hi afegirem l'arròs i el guandú. Taparem l'olla i la deixarem coent a foc lent fins que l'arròs s'hagi empassat tot el líquid. Aquest plat pot servir-se sol o com a acompanyament del tamal.