Enlaces accesibilidad
Diumenge, 10 de maig 2009, a 2/4 d'una del migdia. La 2

El repte de "Buscar-se la vida" en temps de crisi

Per
Els nous catalans - Buscar-se la vida

El reportatge:

 

Buscar-se la vida

 

El José Santiago és paleta, però fa un any i mig que no té feina i se li ha acabat l'atur. Reconeix que és molt dur tornar a buscar-se la vida lluny del seu país. Si en dos anys no torna a treballar tornarà a l'Equador. La Maria José és patronista i tota la vida ha treballat al tèxtil. És la primera vegada que als seus 48 anys afronta un procés complicat de cerca de feina. Formen part del gairebé mig milió d'aturats de Catalunya dels quals un 21% són immigrants. Els sindicats consideren injust que el govern exigeixi a aquest col.lectiu una estabilitat laboral que no existeix per ningú. Alerten de l'agument de la irregularitat.

 

 

La cuina: Nicaragua

 

Un gallo pinto que agermana

 

El gallo pinto és el plat més popular de Nicaragua. De fet, és un àpat comú a tot centreamèrica. Té l'origen a les Illes del Carib, poc després que hi portessin els esclaus africans que van convertir la mescla d'arròs amb frijoles en el seu aliment principal. Descobrim aquest plat amb la Sughey, l'Òscar i l'Àlex, una família catalano-nicaragüenca que manté un estret lligam amb Nicaragua. El poble on viuen, Molins de Rei, fa 25 anys que està agermanat amb el municipi de Chinandega, poble natal de la Sughey. Amb ells i altres amics conversem sobre la situació de Nicaragua i el sentit dels projectes de cooperació per afavorir el desenvolupament.

 

 

L'entrevista: Mario Catelli

 

El llegat d'un escriptor argentí

 

Mario Catelli és escriptor, i també ha estat saxofonista, actor, pintor de parets... Amb la seva primera novel·la, 'El heredero', ha guanyat el premi Bruguera 2009. Hi retrata la Barcelona de mitjan anys vuitanta, la Barcelona que va conèixer quan va marxar de l'Argentina. I amb un to mig còmic i mig tràgic hi explica les aventures d'un immigrant argentí que ha de fer-se un lloc en la cultura de la ciutat; tot això amb el rerafons de la situació política i social del seu país d'origen, la seva herència. Hem parlat amb ell de com serà el llegat que deixarà rere seu.

 

El programa 'Els nous catalans' , que s'emet els diumenges a les 12h30h a La 2, és una finestra oberta a la diversitat de la Catalunya d'avui que dirigeix Antoni Font, realitza Guillem Nualart i produeix Luisa Miranda.