Enlaces accesibilidad

Els nous catalans: 'És l'hora de la solidaritat'

  • Aquesta setmana 'Els nous catalans' farà un cop d'ull als efectes de la crisi econòmica, que ha fet multiplicar l'activitat de les entitats benèfiques que ajuden als més desafavorits.
  • A 'Es l'hora de la solidaritat' veurem com moltes es declaren desbordades i diuen que això tot just acaba de començar. A més, aprendrem a cuinar la mamaliga, un plat de 'Polenta a la romanesa' i coneixerem l'art de la pintora veneçolana Irene Bou.

Per
Els nous catalans - És l'hora de la solidaritat

El reportatge:

És l'hora de la solidaritat

La crisi econòmica està afectant de ple a moltes famílies catalanes. Més de la meitat, tenen moltes dificultats per arribar a final de mes i l'índex de pobresa a Catalunya es situa ja en el 18 %. Això ha fet multiplicar l'activitat de les entitats benèfiques i moltes d'elles no saben si podran ajudar a tothom que els ho demana. Un dels col·lectius més vulnerables és el dels nouvinguts. Per conèixer de primera mà la realitat que viu molta gent, ens hem acostat a l'Associació Ajuda al quart Món, a Sant Boi de Llobregat, que reparteix paquets d'aliments a unes 200 persones un cop per setmana. I també a la Fundació Busquets, a Terrassa. El seu menjador social també ha vist incrementat el gruix d'usuaris. Persones, ens expliquen, que fins ara tenien una feina i que, de cop, ho han perdut tot.

La cuina: Romania

Polenta a la romanesa

Un plat fet amb polenta que es diu mamaliga i uns pebrots farcits ens serveixen d'excusa per conèixer una família de Transilvània instal·lada a Catalunya i per desfer alguns dels malentesos i prejudicis amb què tot sovint han d'encarar-se les persones vingudes de Romania. L'Anna, l'anfitriona, és la secretària d'ASOCROM, l'entitat que aplega els romanesos catalans. No fa gaire que viu a Barcelona, però ja se'n sent part, gràcies sobretot al fet que el català, el castellà i el romanès tenen la mateixa arrel llatina.

L'entrevista:

Pintar l'ànima de la gent. Irene Bou

Com molts de nosaltres el món intern d'Irene Bou està ple de preguntes sobre el sentit de la vida, la bogeria, la mort... Qüestionaments existencials que la impulsen a pintar per entendre's a si mateixa. I el resultat són uns quadres que no deixen indiferent a l'espectador i que també utilitzen la parula. Els galeristes qualifiquen el seu estil d'expressionisme abstracte i art brut, molt influenciat per la pintura del nord-americà Jean-Michel Basquiat. Nosaltres hem entrat al seu estudi i hem obert a una finestra al seu univers.

El programa 'Els nous catalans' , que s'emet els diumenges a les 12:30 a La 2, és una finestra oberta a la diversitat de la Catalunya d'avui que dirigeix Antoni Font, realitza Guillem Nualart i produeix Luisa Miranda.