Enlaces accesibilidad
Noms propis

El director de Fotografia Jaume Peracaula a 'Noms propis'

Ha realitzat prop de 30 pel·lícules i va rebre un Goya per la millor fotografia a 'El color de las nubes' de Mario Camus

Dissabte, 26 de novembre, a les 10:55 h a La 2

Tots els continguts a RTVE Play Catalunya

Per
Jaume Peracaula és membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català
Jaume Peracaula és membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de RTVE Catalunya. Dirigit i presentat per Anna Cler, s'emet els dissabtes a La 2.

Al 'Noms propis' d'aquesta setmana, Anna Cler conversarà amb el director de fotografia, Jaume Peracaula. Va començar a estudiar enginyeria industrial, psicologia i Ciències de la Informació, i al 1965 va començar a treballar als estudis de RTVE a Miramar com a operador i realitzador al programa 'El mundo del deporte' fins l'any 1975. Va fer també de meritori en algunes pel·lícules on va adquirir experiència per acabar sent un dels directors de fotografia més reconeguts.

Va rebre un Goya per la millor fotografia a 'El color de las nubes' de Mario Camus

Va rebre un Goya per la millor fotografia a 'El color de las nubes' de Mario Camus RTVE CATALUNYA

En l’entrevista, Jaume Peracaula recordarà com va viure els anys de la postguerra, les nits de cinema a la fresca al poble, i com el Sr. Esteve, propietari d’un taller on reparava projectors i altaveus, li va ensenyar amb un metre de cel·luloide el moviment del cinema.

Durant la dècada dels 90 el seu treball es vincula molt amb l’obra de Mario Camus i participa, entre d’altres produccions, a 'Después del sueño' o 'El color de las nubes' (1997), per la qual va rebre el Goya a la millor fotografia i la Medalla del Círculo de Escritores y Críticos Cinematográficos. 'Sin vergüenza' i 'Inconscientes', ambdues de Joaquim Oristrell, 'El año del diluvio', de Jaime Chávarri, 'El coronel Macià', de Josep Maria Forn, i 'Azaña', de Santiago San Miguel, són altres títols de la seva filmografia.

Jaume Peracaula va començar a treballar als estudis de Miramar de RTVE

Jaume Peracaula va començar a treballar als estudis de Miramar de RTVE RTVE CATALUNYA

També ha estat professor de la prestigiosa Escola Internacional de Cine y Televisión de San Antonio de Los Baños, a Cuba que dirigia l’escriptor Gabriel García Márquez.

El passat mes de juny de 2022 el van nomenar membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català, juntament amb altres 6 directors de fotografia. Actualment jubilat, viu a l’Empordà i està rodant un documental sobre la seva família.

RTVE

anterior siguiente