Enlaces accesibilidad
En Directe a Ràdio 4

Ferran Miralles "Som a la cua de l'Estat i d'Europa en renovables"

  • Ferran Miralles: "No podem repartir l'eòlica de la mateixa manera que la solar"
  • Víctor Cusí, president d’Eolicat: "Els Parcs Eòlics són absolutament reversibles".
  • Sergi Saladier, geògraf: "Si hi ha tants projectes ara, és per les grans expectatives del 'Next Generation'"
  • Entrevista a En directe a Ràdio 4

Per
En Directe a Ràdio 4 - Ferran Miralles "Som a la cua de l'Estat i d'Europa en renovables"

Lorena Amo entrevista al director general de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Miralles, amb relació a la implantació de Parcs Eòlics a Catalunya. Miralles ha explicat que Catalunya és a la cua de l’Estat espanyol i d’Europa en la implantació d'energia renovables i que "de sostre en sostre" no arribarem al 50% proposat pel 2030. Miralles ha explicat que des de fa deu anys no hi havia ni empresaris, ni cooperatives disposats a posar plantes solars, perquè el retorn econòmic no és immediat.

La Ponència Ambiental ha rebutjat el 42% dels projectes

Amb el canvi de normativa, ha dit Miralles, s'ha produït un boom de projectes de parcs eòlics: "S'han tramitat prop de 350 projectes, tenim una allau de gent disposada a fer inversions en energia eòlica i en energia solar". El director general de Polítiques Ambientals ha explicat que s'han posat les bases perquè hi hagi les inversions el que no significa que no tots aquests projectes tenen cabuda al territori: "HI ha el planejament territorial, l'urbanístic, requeriments ambientals, impactes paisatgístics, béns culturals, etc. La ponència ambiental ha acordat que el 42% dels projectes presentats no han passat el primer filtre".

El canvi climàtic també és un impacte, com ho són aerogeneradors

Ferran Miralles ha explicat que així com l'energia solar es pot implantar més o menys arreu del territori, no a tot el país hi ha un vent aprofitable: "Aquests projectes eòlics no són viables a tot arreu, podem fer una línia de la Terra Alta a l'Anoia que són els llocs on tenen més rendiment". Miralles ha dit que tots els projectes suposarien una producció eòlica d'electricitat d'uns 2800 MW: "Però els promotors han de fer molts deures i hi ha zones on hi ha una acumulació de projectes i no tots hi caben". Miralles ha dit que d'aquí a un any es podrà valorar quins problemes tenen.

A continuació, Pilar Sampietro de Vida verda, debat amb Víctor Cusí, president d'EolicCat i amb Sergi Saladié, geògraf.

Radio

anterior siguiente