Enlaces accesibilidad

El Pi no descarta dur al Constitucional el decret d'estalvi energètic de Pedro Sánchez

  • Ha presentat una proposició no de llei urgent
  • Demana al Parlament un informe jurídic que determini la constitucionalitat del decret

Por
Josep Melià, portaveu El Pi
Josep Melià, portaveu El Pi

El Pi ha presentat avui una proposició no de llei urgent per demanar al Parlament un informe jurídic que determini la constitucionalitat del decret d'estalvi energètic, presentat pel govern espanyol, per una possible invasió de les competències autonòmiques.

Invasió de competències

Com el termini per a poder recórrer el decret llei és breu, de tan sols tres mesos, és per això que demanen que la proposició es tramiti per urgència. Si l'informe finalment conclou que existeixen dubtes suficients sobre la constitucionalitat d'aquest, insten d'igual manera al Govern de les Illes Balears a què presenti un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional.

Hauria de ser una decisió de les institucions de les Illes Balears

Des del Pi creuen que, mitjançant aquest decret, s'estan trepitjant les competències de les Balears. El seu portaveu Parlamentari, Josep Melià, explica que "si les Balears són competents en matèria de medi ambient o energia, les mesures que s'han de prendre en matèria d'estalvi energètic, també hauria de ser una decisió de les institucions de les Illes Balears".

Decret d’estalvi energètic

Recordem que l'ordenança contempla, entre altres mesures, la limitació a 27 graus la temperatura dels comerços o l'apagada de llums dels aparadors tant de comerços com d'institucions a partir de les deu de la nit.

Tot això es planteja com un pla per complir amb les exigències marcades per la Unió Europea. Des del Govern central afirmen que aquestes mesures ajuden a reduir el consum energètic en un 7%.

Han de ser les Illes Balears les que decideixin com es redueix aquest 7%

Tot i així, des d'El Pi creuen que, tenint en compte aquest 7% d'estalvi i els altres requisits de Brussel·les, "han de ser les Illes Balears les que decideixin com es redueix aquest 7%, no una decisió presa i tancada per part del Govern de l'Estat", ha denunciat Melià.