Enlaces accesibilidad
Societat

El nou pla d'estalvi energètic: aire condicionat a 27 graus i portes tancades

  • L'objectiu: reduir el consum de gas a Espanya fins a un 7% els pròxims vuit mesos
  • El control de la temperatura estarà en vigor fins al novembre de 2023

Por
L'aire condicionat d'una oficina a 27 graus
L'aire condicionat d'una oficina a 27 graus

A partir del 10 d'agost entraran en vigor les mesures d'estalvi energètic. El reial decret estableix un pla per poder reduir el consum de gas a tot l'estat fins a un 7% en els mesos vinents. La regulació de la temperatura és la mesura estrella. A partir d'ara haurem d'estar més pendents del termòstat A la majoria dels locals i oficines l'aire condicionat no podrà davallar dels 27 graus.

Alguns restauradors ja ho estan aplicant

Els turistes no volen estar a l'interior passant calor

Des de fa uns dies al bar Bosch de Palma ja estan aplicant les mesures. El termòstat marca 27 graus i, segons un dels cambrers, això podria afectar els clients. "Els turistes no volen estar a l'interior passant calor i entrar amb aquestes temperatures no és tan agradable. Per això pensam que això ens podria afectar negativament". A les grans superfícies també s'hauran d'adaptar. Segons Antonio Vázquez, el director del C&A a les Balears que la temperatura sigui tan elevada podria provocar problemes als emprovadors durant l'estiu. "Alguns clients no voldran entrar, altres passaran el mínim temps possible als emprovadors"

Els comerços hauran de tenir les portes tancades

Podria provocar que els clients no vulguin entrar

I una altra de les imatges que té els dies comptats és la dels comerços amb les portes totalment obertes. A partir del 30 de setembre hauran d'instal·lar un sistema automàtic perquè les portes que donen al carrer no estiguin obertes. Una mesura que, segons alguns comerciants, podria provocar que els clients "deixin d'entrar als locals"

També s'apaguen els edificis públics

Durant aquesta setmana ja s'han apagat els llums del Palau de l'Almudaina i de La Seu. D'aquesta manera es comença a complir el reial decret que estableix les mesures per estalviar energia. Unes restriccions que, en principi, estaran en vigor fins al novembre de 2023. Segons el Govern amb aquesta norma els edificis públics estalviaran entre un 10% i un 20% d'energia.