Enlaces accesibilidad

El 8M: les barreres laborals sota la mirada de 4 dones

  • Una advocada, una metgessa, una periodista d'esports i una dona que és a l'atur des de fa 12 anys
  • Elements com els estereotips, la conciliació o els sostres de vidre encara les limiten

Por
Patricia Campomar, advocada; Elena García, periodista d'esports; Concepción Lorente, aturada de llarga durada i Belén Cacereño, metgessa de familia
Patricia Campomar, advocada; Elena García, periodista d'esports; Concepción Lorente, aturada de llarga durada i Belén Cacereño, metgessa de familia

Arriba el 8M i el focus es posa sobre la situació laboral de les dones de les Illes. Moltes veuen que a les feines tradicionalment associades als homes encara falta camí per recórrer. És el cas d'Elena Garcia, periodista d'esports a Diario de Mallorca.

Encara amb els estereotips

però tu saps parlar de futbol?

"A poc a poc van apareixent més dones i van treballant en el periodisme esportiu, però jo crec que són passos que s'estan donant a poc a poc. Et trobes situacions en les quals et pregunten, però tu saps parlar de futbol? I dona la sensació que una dona s'ha de dedicar a escriure sobre gimnàstica, patinatge o altres esports que tota la vida s'han considerat més femenins", relata.

Posar en dubte els seus coneixements és un aspecte que també ha viscut Patricia Campomar.  És advocada i ha vist episodis de condescendència. "Quan vaig començar exercir d'advocada amb vint-i-pocs anys sí que descobries el típic company de feina amb la típica frase de "a mem, nineta" o que es dirigeixin a tu com "la nineta del misser contrari".

La conciliació

Les advocades mutualistes no tenen dret a baixa mèdica

Una de les principals desigualtats dins la seva professió és la conciliació. "Per exemple, les advocades mutualistes no tenen dret a baixa mèdica i com no en tenen poden anar embarassades al jutjat fins al dia mateix que t'ingressin per donar a llum", ens explica.

L'atur de les dones majors

Un dels índexs que s'ha disparat és el de les dones majors de 55 anys en atur de llarga durada. Segons dades d'un informe de la Fundació Adecco, el 2021 va augmentar un 12 % fins a arribar a les 308.800 dones grans aturades. Una d'elles és Concepción Lorente, que ha sentit aquesta doble discriminació.

"T'aixeques a les 8 del matí, vas cap a una banda cap a l'altra a tirar currículums... Vaig anar a una entrevista de feina i em van pregunta quans anys tens? I vaig dir 63 anys, i tot seguit em van dir que estava ja per jubilar-me. Jo pens em jubilaré quan m'hagi de jubilar, però doni'm la feina i l'oportunitat de demostrar la meva valia", ens confessa.

La bretxa salarial i el sostre de vidre

Sí que quan vas mirant cap a dalt i veus qui són els caps de serveis, els coordinadors dels centres de salut doncs sí que només sols trobar homes

La bretxa salarial és un altre de les mancances històriques. Una dona cobra 2.800 euros menys que un home durant un any a les Balears. Una xifra unida a la del sostre de vidre que dones com Belén Cacereñometgessa de família, encara viu.

"En el meu àmbit la discriminació quasi no me l'he trobada perquè està molt feminitzat, però sí que quan vas mirant cap a dalt i veus qui són els caps de serveis, els coordinadors dels centres de salut doncs sí que només sols trobar homes", admet.

I conclou que "tot i que pareix que ara se'ns deixa estar més, encara hi ha aquesta síndrome de la impostora de 'jo no valc, jo no puc, què he d'anar a contar? Ho farà millor un altre'...".