Enlaces accesibilidad

Com fer allioli de codony? La recepta fàcil d'Ada Parellada

  • La cuinera i propietària del restaurant Semproniana reivindica el codony i ens detalla com aprofitar-lo a la cuina
  • La xef Ada Parellada ens detalla diverses maneres per cuinar-lo: escalivar, rostir, fer-ne un chutney o una crema
frame 8 20251107 100006880000
RTVE Catalunya

Fem un viatge al cor gastronòmic de la tardor per parlar del codony. La xef Ada Parellada ens redescobreix aquesta fruita sovint menyspreada, que quan es tracta amb cura pot brillar en plats dolços i salats. En una conversa al Cafè d'idees amb Lorena Amo, explica com treure'n el màxim partit. Tot i que avui gairebé ha desaparegut de les llars, el codony continua captivant aquells que s'atreveixen a cuinar-lo, puix cru és dur, àcid i astringent, però quan es cou es transforma.

En la seva secció Històries de bar ens convida a recuperar aquesta fruita que es pot domesticar amb el foc, i donar-li nous usos a la cuina: rostit o escalivat, o fer-ne un chutney o una crema. La cuinera i propietària del restaurant Semproniana de Barcelona també ens regala la recepta del tradicional allioli de codony, ideal per acompanyar unes patates al caliu, un tall de carn, peix blau o verdures a la brasa.

Allioli de codonyAllioli de codony
Ingredients Preparació
  • 2 codonys
  • 1 poma
  • 2 grans d'all
  • 300 ml d'oli d'oliva
  • Sal (poqueta)
  • Sucre (si el codony no és prou madur)
  1. Bullim els codonys durant 30 minuts.
  2. Els tallem i traiem el cor. Bullim la poma tallada 10 minuts.
  3. Al morter aixafem els alls. Afegim la polpa del codony i la poma. Fem una pasta. Afegim sal i sucre.
  4. Anem posant oli a raig fins a aconseguir una emulsió.