Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
Pero que invento es esto!

El Chupa Chups, la piruleta y Kojack

En este nuevo podcast de “¡Pero qué invento es esto!” vamos a hablar de un invento (o de unos inventos más bien) que son muy sencillos y muy dulces, que se parecen bastante, y que comparten la circunstancia de estar pinchados en un palo, (y lo curioso es que, pese a ello, resultan irresistibles…)

Si estos asuntos te interesan, descárgate éste podcast, que está chupado,

Despedimos al gran cantante fallecido este viernes a los 96 años; Repasamos 'The Ballad of Darren', el nuevo disco de Blur y viajamos a la Antigua Roma con Jesús Marchamalo.

Síguenos en twitter @ElOjoCriticoRNE y en Instagram @elojocritico_rne
 

Hoy en 'Lo que no me contaron en el conservatorio' la sección capitaneada por Miguel Baselga nos descubre que el intervalo de 5ª justa ha gobernado la música occidental durante la friolera cifra de 1000 años. A través de las más célebres BSO veremos cómo ese intervalo ha sido fundamental.

Hablemos de historia en RTVE

Lina Llubera y Anita Delgado

Las vidas de Lina Llubera y Anita Delgado discurren por caminos muy distintos. Ambas mujeres, coetáneas, hubieron de afrontar circunstancias excepcionales que se salen del guion habitual del momento histórico que les tocó vivir. Lina Llubera, poseedora de una incuestionable categoría artística e intelectual, vivió una auténtica pesadilla en los campos de concentración de la Unión Soviética, país al que llegó acompañando a su marido, Sergey Prokofiev. Anita Delgado, por una serie de azares que se dieron, más propios de la ficción que de la realidad, partió de España y acabó convirtiéndose en maharaní en la India, lo que le hizo de disfrutar de una vida llena de lujos, aun después de separarse de su acaudalado esposo.


Ultreia es una nueva editorial académica dedicada a las Humanidades. Se centra en el tiempo que investiga el Institut Isabel de Villena d'Estudis Medievals i Renaxeintistes, adscrito a la Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir. Será una editorial multilingüe, incluido el valenciano, idioma que tuvo en sor Isabel de Villena a una pionera en el siglo XV.

Informa Íñigo Picabea

Pero que invento es esto!

Las llaves y el enigma de Houdini

En este nuevo podcast de “¡Pero qué invento es esto!” vamos a hablar de un invento fundamental en la historia de la humanidad que sirve para abrir y para cerrar, y que permite o deniega el acceso a los mas variopintos lugares y objetos.

Y en la segunda parte nos acercaremos al enigma de un profundo conocedor del invento en cuestión: El misterioso Harry Houdini…

Si estos asuntos te interesan, descárgate éste podcast, antes de que se te escape, que ya verás qué bien.

D'un temps, d'un país

Conservatoris de música

Programa dedicat als conservatoris de música. Palau de la Música Catalana. Conservatori Isaac Albéniz, a Girona, conservatoris del Liceu, de Barcelona, de Lleida i de Vilanova i la Geltrú. Vistes de Montserrat, basílica. Conservatori de Terrassa. Josep Freixes, Compositor.

D'un temps , d'un país

El Mercat del Ram de Vic

Programa dedicat al Mercat del Ram de Vic, Osona. Plana de Vic, la plaça del Mercadal on es fa el mercat. Parades de joguines, palmes, flors, roba. Entrevista a visitants i venedors. Visita del president Josep Tarradellas al mercat del Ram el 1979. Les autoritats, a l'estand de la fira, hostesses que informen de les festes. Reina de les festes i dames d'honor. Bestiar, cavalls i vaques, maquinària agrícola. Els castellers de Vilafranca, actuant. Cotxes d'època, parc d'atraccions. Diumenge de Rams, benedicció de palmes i palmons a l'aire lliure. Focs artificials que posen punt final a la festa.

D'un temps , d'un país

L'educació pel ritme

Programa dedicat a un sistema d'educació especial amb música. Ones del mar, ballarina, atletes corrents, músics, fotos d'Émile Jaques-Dalcroze, inventor del ritme per la música. Fotos del moviment rítmic. Fotos de Joan Llongueras i Badia, introductor del sistema al nostre país. Fotos de la seva filla, nens ballant, comentaris d'una neta de Llongueras que és continuadora del treball del seu avi. Gravats de Llongueras. Comentari del fill de Llongueras, Jordi. Nens cantants i practicant ritme. Comentaris de Josep Lluís Bonet, deixeble de Llogueras. Comentaris d'Octavi Saltor, vocal i membre honorari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Parla Manuel Cubeles, coreògraf. Escola Vil·la Joana, a Vallvidrera, fotos de l'Orfeó català. Nens ballant.

D'un temps, d'un país

L'Escola de Pintura d'Olot

Programa dedicat a l'Escola de pintura d'Olot, a la Garrotxa. Olot. Exposició de pintura: Galeria Armengol; Danés Jordi a la galeria Els Arcs; Els Quatre Cantons; Joan Vilà Montcau, director de l'escola de Belles Arts d'Olot, parla de la influència del paisatge d'Olot a la pintura. Paisatges d'Olot: parc nou, casa pairal Castanys, exterior i interior. Joan de Malibrán Gelabert, conservador del Museu d'Art d'Olot, explica que representa aquest museu pels pintors de la ciutat. Quadres de Joaquim Vayreda, Marià Vayreda, Berga i Bosch, Josep Pujol, Soler Jorba, Bernades, Marsillach i Pascual. Fotos d'alumnes de l'escola de dibuix d'Olot del segle XIX. Interior de la casa pairal dels Vayreda. Jordi Vayreda, net del pintor, parla del seu avi Joaquim. Convent dels Carmelites on hi ha l'escola d'art. Interior, on un grup d'alumnes treballa a les aules de modelatge, dibuix, ceràmica i pintura.

D'un temps, d'un país

Les cases pairals

Programa dedicat a les masies. Estudi de la masia catalana al Centre Excursionista de Catalunya, CEC. Ens parlen quatre dels membres: Vicenç Cusó, Pere Miquel Alarcón, Josep Llaudó i Amadeu Matosas, sobre els aspectes històrics, socials i econòmics de les cases de pagès. Interior de la masia Pallaresa al poble Espanyol de Barcelona. Objectes d'art a la masia de la família Vayreda. Casa de Solà Morales a Olot; Josep Sanchís Secanella, advocat, ens parla de l'aspecte jurídic establert a lesfamílies que vivien a les masies i la seva organització familiar. Conjunt agrícola i ramader del Serrat, a la muntanya de Bellmunt, a Osona. Fina Rifà i Josep Maria Cormand comenten el llibre que han publicat sobre El Serrat, titulat 'Camina que caminaràs', i ens descriuen la vida a la masia. Masies que son al costat d'edificis moderna a Barcelona:Can Raspall, Can Canet, Can Planes.