Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

JUNTA DE SEGURETAT. TROBADA DE LA GENERALITAT I EL MINISTERI D'INTERIOR PER INTENTAR DEFINIR L'OPERATIU DE L'1-O.

VAGA UNIVERSITATS. PRIMERA DE LES DUES JORNADES DE MOBILITZACIONS DELS ESTUDIANTS UNIVERSITARIS.

DESPRÉS DE L'1-O. PUIGDEMONT I LA CUP NO DESCARTEN LA DUI I LA RESTA DE PARTITS LA REBUTGEN.

EL BARÇA, IMPARABLE. SUMA A LISBOA LA VUITENA VICTÒRIA SEGUIDA I JA SAP QUE A LA COPA HAURAN D'ANAR A MÚRCIA.

El portavoz del Gobierno, Íñigo Méndez de Vigo, ha querido dejar claro que el Ejecutivo se "fía" de la actuación de los Mossos d'Esquadra para evitar el referéndum del 1-O y cree que acatarán las diferentes órdenes dadas hasta ahora por la Fiscalía y el TSJC porque "saben que tienen que cumplir la ley".

Así lo ha dicho en 'Los Desayunos de TVE' donde ha afirmado que las fuerzas independentistas "se han metido en un callejón sin salida y ya no saben cómo salir de él". "Unos dicen una cosa; otros, otras. Demuestran cada día el caos en el que están metidos", ha aseverado.

Méndez de Vigo ha asegurado también que está convencido de que los profesores de Cataluña cumplen con su cometido, en respuesta a las denuncias sobre la manipulación de los alumnos para que acudan a actos pro-referéndum.

El secretario de Política Federal del PSOE, Patxi López, ha pedido mesura a la justicia en Las mañanas de RNE. Además, ha insistido en la necesidad de cumplir la ley y se ha mostrado preocupado por la fractura social.

"El problema es que el independentismo en Cataluña hoy está practicando lo contrario. En lugar de sumar identidades diversas, las está enfrentando. No les gusta nada que digamos esto, pero en Cataluña lo más preocupante es la división y la fractura social", ha dicho.

El pols entre Govern espanyol i la Generalitat situa els mossos a l'ull de l'huracà per l'1 d'octubre. El cercle per impedir el referendum suspès s'estreny... El Tribunal Superior de Justicia acaba d'ordenar a tots els cossos policials que tanquin tots els col.legis electorals en espais públics, convertint així, la instrucció de la fiscalia de precintar els punts de votació en una ordre judicial.

El Major dels mossos avisava que el precinte de col.legis podia provocar disturbis....... Queden nomès 3 dies...i la incertesa sobre què passarà i quin paper tindran els cossos policials va a més...Ho analitzarem desde la nostra taula de debat amb la Maria Vila, Jordi Mercader i Joan López Alegre.

El president Puigdemont ha convocat per sorpresa una reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya. L'objectiu és discutir la coordinació de l'acció de les policies de cara a diumenge. El ministeri ha confirmat que hi assistirà, tot i queixar-se de les formes. L'anunci s'ha fet públic coincidint amb la decisió del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya d'avalar la coordinació del Coronel Perez de los Cobos de l'operatiu policial per evitar el referendum suspès. I abans que es fes públic l'auto judicial que obliga als policies a tancar tots els punts de votació.

L'Audiència Nacional obre una investigació per sedició pels incidents del 20 de setembre davant la conselleria d'economia ..quan es va voler impedir la sortida dels guàrdies civils de l'edifici. El tribunal ha admès a tràmit la denuncia que va presentar la fiscalia pels atacs que, diu, va rebre la Guardia Civil. No va dirigida contra ningú però apunta als presidents de l'ANC i OMNIUM com a responsables de les mobilitzacions. La jutgessa hi veu un delicte de sedició en el setge als agents i entén que l'objectiu dels incidents era la ruptura de la forma de Govern.

Varios sindicatos de estudiantes han convocado este jueves una huelga en la enseñanza secundaria y universitaria en favor del referéndum en Cataluña. Esta mañana, un centenar de ellos han cortado la AP-7 y la B-20 a la altura de la Universidad Autónoma.

El portavoz nacional del sindicato Ustec-Stes, Ramon Font, ha asegurado que los estudiantes tienen derecho a la huelga. "Ellos tienen derecho a huelga y a reunión a partir de los 14 años, y no solo con autorización de los padres, sin autorización de los padres".

El segundo teniente de alcalde del Ayuntamiento de Barcelona, Jaume Collboni, del PSC, ha denunciado que “hay mucha presión en la calle” y que ha habido "señalamientos por parte de radicales" a los alcaldes socialistas por querer "preservar a las instituciones democráticas".

Collboni considera que se trata de una "estrategia" para “pasar la pelota a los alcaldes” como una forma de "externalizar" algo que han iniciado “con una fatídica sesión del Parlamento de Cataluña donde se reventó el estado de derecho".

Los máximos responsables de los consorcios y entidades públicas sanitarias de Cataluña han sido cesados temporalmente, hasta el 1 de octubre y el conseller de Salud de la Generalitat, Antoni Comín, ha asumido la presidencia, según ha asegurado para que puedan ir a votar en el referéndum independentista y al mismo tiempo "proteger a los máximos responsables del acoso". Mientras, la fiscalía General del Estado ha remitido un oficio en el que recuerda a los directores de los centros escolares que son responsables de los menores que participen en manifestaciones en horario escolar. 

  • A mesura que s'acosta l'1 d'octubre, les notícies se succeixen a molta velocitat. L'última ena arriba del Departament de Salut que avui ha rellevat els presidents i alta càrrecs dels consorcis sanitaris... que queden sota el control directe del conseller Antoni Comín. La decisió, semblant a la que es va prendre a Enseymanet, tracta d'evitar perjudicis per als responsables d'aquests centres que podrien funcionar com a centres de votació diumenge.
  • El paper dels Mossos segueix sent el tema central en el camí cap a l'1 d'octubre. Carles Puigdemont ha convocat de forma unilateral una reunió de Junta de Seguretat mentre a la mateixa hora a Fiscalia s'han reunit els responsables dels cossos policials per analitzar l'ordre donada als Mossos per precintar els punts de votació el divendres. El Major Trapero ha dit que la politica autonòmica cumplirà les instruccions però tenint en compte la proporcionalitat i que les ordres de fiscalia podríen generar algun tipus de disturbis./ Una instrucció que genera molta polèmica. La CUP confia que el govern tingui previst llocs de votació alternatius allà on els col·legis puguin ser precintats, tot i que espera que els mossos no retirin urnes. Ciutadans, en canvi, els exigeix que compleixin les ordres de la fiscalia.
  • L'Audiència Nacional ha admès a tràmit la denúncia de la Fiscalia pels disturbis durant l'operació policial contra la logística del referèndum suspès pel Constitucional. I especialment pels atacs, diu, contra la guàrdia civil. Sense citar-los, la Jutgessa Carmen Lamela apunta als presidents de l'ANC i d'Òmnium per convocar les concentracions. La jutgessa hi veu un delicte de sedició en el setge als agents a la conselleria d'Economia i entén que el fi últim dels disturbis és el d'una ruptura de la forma de Govern. De moment ha sol·licitat a la Guàrdia Civil un atestat que reculli tots els incidents d'aquells dies.
  • De la seva banda, mig centenar d'entitats, sindicats i organitzacions de la societat civil catalana han presentat avui la Taula per la Democràcia./ I avui ha començat la vaga convocada per estudiants d'instituts en defensa del referèndum suspès i per evitar el control dels centres educatius
  • Continuem pendents de l'autòpsia que s'està fent als dos cossos trobats al pantà de Susqueda i que correspondrien als dos joves del Maresme desapareguts fa un mes. De moment, ja s'ha confirmat que presentaven signes de violència, MARTA MARTÍN
  • Nova jornada de Champions i a Lisboa, contra l'Sporting de Portugal. El Barça vol refermar el liderat del seu grup. Si guanya seran vuit victòries seguides dels de Valvedre. Serà un partit ben especial per Leo Messi... que juga al camp on Cristiano Ronaldo es va donar a conèixer.
  • Són les hores prèvies al concerta d'aquesta nit dels Rolling Stones a l'Estadi Olímpc de MOntjuïc. Serà el seu únic concert a Espanya de la gira europea "No Filters".

JUNTA DE SEGURETAT. PUIGDEMONT LA CONVOCA UNILATERALMENT PER COORDINAR L'ACCIÓ POLICIAL DE L'1-O.

PLE AL CONGRÉS. SESSIÓ DE CONTROL AL GOVERN MARCADA PER LA TENSIÓ POLÍTICA A CATALUNYA.

FAN LES AUTÒPSIES. ELS COSSOS TROBATS A SUSQUEDA TENEN SIGNES DE VIOLÈNCIA.

AL DAVANT, L'SPORTING. A LISBOA, EL BARÇA BUSCA LA 8ª VICTÒRIA SEGUIDA AMB UN VALVERDE QUE FA UNA CRIDA A LA CALMA.

"ROLLING STONES". TOT A PUNT A L'ESTADI OLÍMPIC PEL CONCERT D'AQUESTA NIT AMB "LOS ZIGARROS" DE TELONERS.

El líder de PodemosPablo Iglesias, asegura estar preocupado por lo que pueda pasar el próximo domingo en Cataluña. Entrevistado en Las mañanas de RNE, ha insistido en que ni las fuerzas y cuerpos de seguridad del Estado ni los jueces están para solucionar cuestiones políticas.

Iglesias pide diálogo y plantea un referéndum pactado para dar solución al problema. Su formación no reconocería una declaración unilateral de independencia tras una votación sin garantías. De cara al domingo, cuando el Govern mantiene que se votará, pide contención.

"Sospecho que algunos pirómanos en el PP están buscando situaciones de heridos y escenarios que pueden llevar a una situación de desgracia. Y ojalá, ojalá, rectifiquen de aquí al domingo. El domingo sería un error histórico de la derecha española forzar un escenario de desgracia en Cataluña", ha afirmado.

El líder de Podemos también ha calificado de vergüenza que el Gobierno haya aplazado la aprobación de los presupuestos. Considera que el Ejecutivo de Mariano Rajoy se escuda en la situación catalana para evitar que se debatan.

La Fiscalia ordena als mossos d'esquadra precintar els col.legis electorals, aquest divendres, per evitar que es celebri el referendum suspès...la instrucció implica que els punts de votació estaran sota el control policial fins diumenge a les 9 del vespre. El Govern català, però manté el pols.

Queden 4 dies per l'1 d'octubre i el Govern insisteix que el referendum es farà, però no aclareix com ...El que si sabem és que s'han fet arribar algunes notificacions a ciutadans per formar part de les meses electorals. El termini que havia donat la sindicatura electoral, disolta des de divendres, acaba avui. I els mossos han acatat l'ordre de la fiscalia i han començat a identificar als responsables dels col.legis electorals i a avisar-los de les conseqüències penals de col.laborar amb el referendum.

El paper de la policia catalana serà clau en el desenllaç de l'1 d'octubre...Quines conseqüències tindrà la instrucció de la fisclaia de precintar els punts de votació? Ho analitzarem desde la nostra taula amb Sara Gonzàlez, Milagros Pérez Oliva i Rafa López.

I a tot això el President del Govern està avui a Washington per reunir-se amb Donald Trump. Les relacions entre tots dos paisos i l'agenda internacional...centraran l'agenda de la primera trobada entre Rajoy i Trump, però s'espera que la casa Blanca es pronuncii sobre el conflicte català, donant suport a una Espanya unida en la linia que ja va fer Obama. Ja veurem quines són exactament les paraules...El que sí se sap és que Rajoy ha avançat la seva tornada a Espanya per poder estar aquí l'1 d'octubre.

El catedrático de Estudios Norteamericanos del Instituto Franklin de la Universidad de Alcalá de Henares en Madrid, José Antonio Gurpegui, ha afirmado en Las mañanas de RNE que las declaraciones del presidente de Estados Unidos, Donald Trump, sobre Cataluña han sido "muy poco políticas". "La lectura que hago de ello es que el asunto de Cataluña a Donald Trump no le interesa [...] Parecía que estaba improvisando la respuesta ante un tema que ni le va ni le viene", ha subrayado.