Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Ministerio de Justicia va a pedir a la Conferencia Episcopal Española información de casos e investigaciones internas abiertas por la Iglesia sobre presuntos abusos y agresiones sexuales de miembros y representantes de la Iglesia a menores. Así lo ha anunciado este jueves la ministra Dolores Delgado en una entrevista en Los Desayunos de TVE.

Delgado ha recordado que esta misma semana ha pedido a la Fiscalía General del Estado que le informe de las diligencias abiertas en los tribunales por agresiones y abusos sexuales a menores cometidos en el seno de congregaciones, colegios o cualquier otro tipo de institución religiosa. El objetivo ahora es contar también con datos sobre posibles investigaciones internas y saber si han sido comunicadas.

"Están aflorando casos de abusos sexuales y pederastia y antes de ayer solicité información a la Fiscalía para que se nos comunicasen todos los casos que se investigan porque queremos enriquecer la norma (el anteproyecto de ley contra la violencia infantil que prepara el Gobierno) para hacerla más eficaz y voy a hacer exactamente igual con la Iglesia", ha explicado.

El govern central i català continuaran parlant després de la polèmica generada al voltant de la figura d'un relator. La vicepresidenta, Carmen Calvo, insisteix en què no és un mediador, sino que la seva funció serà coordinar la mesa de partits per a Catalunya. La consellera de presidència, Elsa Artadi, reivindica una taula de partits estatal diu que aquestes diferències dificulten el diàleg. Mentre PP i Ciutadans titllen al president Pedro Sánchez de traïdor i convoquen una manifestació diumenge a Madrid.

L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha matisat les seves pròpies declaracions al voltant de les últimes denúncies d'abusos. En un comunicat diu que qualsevol actuació en aquest sentit li sembla gravíssima. Davant els mitjans havia atribuït els casos que afecten els fins ara rectors de Constantí, Xavier Morell, i d'Arbeca, Josep Maria Font, a un mal moment.

Els Mossos d'Esquadra han detingut una vuitena persona pressumptament relacionada amb l'agressió sexual a una noia de 18 anys el passat cap de setmana a Sabadell. Aquest dimecres han comparegut davant el jutge els set que ja havien estat arrestats. El jutge ha prorrogat la seva detenció i aquest dijous seran portats de nou davant el magistrat.

Segunda renuncia de un sacerdote de Tarragona por su presunta relación con abusos sexuales a niños en 2015 y 2016. Después de que ayer dejara su puesto el rector de Constantí, hoy lo ha hecho el de Arbeca. El arzobispo de Tarragona habla de "un mal momento en la vida".

El govern central accepta una figura neutral en les reunions de la mesa de partits que intenta impulsar amb el govern català. Parla de relator però en cap cas del mediador que reclamava la Generalitat. El govern diu que la paraula relator li sembla bé. Caldrà veure si aquesta figura porta als sobiranistes a fer marxa enrera en la presentació d'esmenes a la totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat. De moment només Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat la seva. Els republicans demanen també la fi de la repressió. PP i Ciutadans posen el crit al cel.

D'altra banda el fiscal de l'Audiència Nacional, Pedro Rubira, posa en dubte la imparcialitat dels jutges catalans si la causa per rebel.lió i sedició contra els ex caps dels Mossos d'Esquadra s'envia a Catalunya. El TSJC defensa la imparcialitat dels jutges a Catalunya i considera una gravíssima irresponsabilitat les paraules del Fiscal. Creu que suposen un atac molt greu i sense justificació alguna al poder judicial en el seu conjunt i al propi sistema constitucional.

A Constantí, a Tarragona, el rector Frances Xavier Morell, deixa el càrrec després de què s'hagi conegut que se'l va investigar per abusos i pornografia. A Sabadell avui passen a disposició judicial els set detinguts com a pressumptes autors d'una agressió sexual a una jove de 18 anys.

La ministra de Justicia, Dolores Delgado, ha pedido a la Fiscalía General del Estado datos sobre abusos sexuales a menores por parte de religiosos. En su escrito, dice que hay alarma social por los casos denunciados en los medios de comunicación. Esta petición coincide con el inicio de un juicio en Lugo contra el fraile de Cebreiro acusado de abusos sexuales a una menor y a otro joven.

Dos personas han denunciado que fueron víctimas durante su infancia de abusos sexuales por parte de un sacerdote que ejercía en la localidad tarraconense de Constantí, y dicen conocer que el párroco, ya fallecido, abusó al menos de una decena de monaguillos desde finales de los 60 hasta finales de los 80. Por otra parte, antiguos alumnos del colegio Salesianos Deusto, en Bilbao, han denunciado en los últimos días los abusos sexuales que presuntamente sufrieron por parte de un docente del colegio en la década de los 80.

La policia municipal de Sabadell ha detingut sis homes per la seva pressumpta relació amb una agressió sexual múltiple a una noia de 18 anys en una nau abandonada i ocupada il.legalment a la ciutat. L'Ajuntament de Sabadell ha condemnat els fets i es reuneix per abordar-los.

L'Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha demanat perdó a les víctimes dels casos d'abús sexual denunciats dins la seva comunitat i s'ha compromès a aclarir els fets. El primer denunciant, Miguel Angel Hurtado, demana la seva dimissió. Als casos denunciats també a Vilobí d'Onyar se sumen ara els de l'ex rector de Constantí, Pere Llagosteram, que avui publica El Periódico de Catalunya. El mossen, ja mort, hauria abusat d'almenys 10 nens a partir dels anys setanta. L'Arquebisbat de Tarragona diu, en un comunicat, que no li consta cap denúncia contra l'ex mossen i que està disposat a escoltar les víctimes.

L'imminent inici del judici als líders independentistes continua marcant l'agenda política. El president del Parlament, Roger Torrent, visitarà a les properes hores els presos a Soto del Real i a Alcalà-Meco. I és 4 de febrer Dia Mundial contra el Càncer. L'Observatori de l'Associació Espanyola contra el càncer insisteixen en la importància d'una detecció precoç per combatre la malaltia.

L'Ajuntament de Barcelona denunciarà davant la fiscalia l'atac patit pel centre LGTBI de la capital catalana. Inaugurat fa una setmana, el centre ha aparegut amb els vidres trencats i pintades amb amenaces de mort a la façana. A les 18,30 s'ha convocat una concentració de rebuig a les portes del centre. En clau política la insistència de la Crida Nacional per la República en acordar llistes unitàries de cara a les eleccions del maig no incrementa les diferències entre el sobiranisme. Esquerra torna a tancar la porta a aquesta possibilitat. D'altra banda la Diputació Permanent del congrés vota avui si, com demana el PP, es convoca una sessió monogràfica sobre l'ultima reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra. 

La comissió del Monestir de Montserrat creada per investigar abusos a menors s'entrevistarà aquesta setmana la segona victima coneguda d'abusos per part del germà Andreu Soler. Mentre el Bisbat de Girona es reuneix per abordar el suposats abusos sexuals també a nens de l'antic mossèn de Vilobí d'Onyar.

En clau cultural, Entre dos aguas d'Isaki Lacuesta triomfa als Premis Gaudí que atorga l'Acadèmia del Cine en Català. Ha rebut set dels nou als quals aspirava, entre ells el de millor pel.lícula en llengua no catalana i millor direcció. La millor pel.lícula en català ha estat per Les distàncies d'Elena Trapé.