Enlaces accesibilidad

L'any Espriu, commemoració dels 100 anys del naixement del poeta, també a TVE

  • L'10 de juliol de 2013 fa 100 anys del naixement de Salvador Espriu a Santa Coloma de Farners
  • El poeta va participar a diversos programes de TVE Catalunya, que retornem a primera plana
  • Recordem l'entrevista de Joaquim M. Puyal el 1984 en català i la de J. Soler Serrano, el 1976 en castellà

Per

"Nosaltres els catalans tenim literatura i autors -entre els quals jo m'hi poso- prou importants com per tenir el Premi Nobel. Però si (la literatura) no està recolzada fermament per un estat, i nosaltres no tenim estat, crec improbable que ens el donin".

Així s'expressava Salvador Espriu en aquest documental que, amb el títol del seu nom, va dirigir Carme Riera el 1983. Un documental en el que donen també la seva opinió sobre la candidatura del poeta català a l'esmentat premi personalitats com raminon o Vallverdú.

És el document amb el que encapçalem aquest recull d'imatges de l'arxiu històric de TVE Catalunya, per a afegir-nos a l'Any Espriu, aquest 2013.

L'Any Espriu comença el 23 de gener amb un acte al Palau de la Música Catalana. Com que el 2013 fa 100 anys del seu naixement a Santa Coloma de Farners, es vol retre homenatge al poeta de Sinerapopularitzar-ne els versos, recordar publicacions que potser fa temps que no llegim.

La mateixa setmana que ha començat l'homenatge oficial se n'han recitat poemes -si més no, breument, versos- al Parlament de Catalunya, i no pas per lírica, sinó per política.

Ha estat al debat previ a la votacio de la Declaració de Sobirania de Catalunya. S'afegiria el poeta a manifestacions, crides, proclames com les que sentim aquests dies...? No sabem a quines i com del cert, però de ben segur que no restaria pas indiferent. Les seves paraules -com les de tot bon poeta- són inmortals en la forma i el fons, per a Sinera, per al país, per a la pell de brau.

A TVE Catalunya anirem recuperant durant tot aquest any les diferents peces que són al nostre arxiu d'imatges.

En primer lloc recordem el programa Vosté pregunta, amb Joaquim Maria Puyal presentant, entrevistant i moderant les breus converses entre el seus convidats i els espectadors. En aquesta ocasió, amb Salvador Espriu. El programa es va emetre el 16 de febrer del 1984.

Escoltem ara el propi poeta recitant els seus versos: un capítol de 'Crear i Viure. Poetes ara' amb guió de Benet i Jornet, amb Anna Lizaran i Feliu Formosa també llegint-nos Espriu.

Al programa Els camins de la calma, TVE Catalunya ha voltat per tot el país i ha retratat espais i històries. En el capítol que presentem, una biografia d'Espriu que ens du fins a la seva tomba al cemetiri d'Arenys.  El capítol és dedicat a més a dues escriptores: Víctor Català i Rosa Leveroni.

Per la seva part, el programa Moments ens acostà a la producció Lletres catalanes que tantes obres de teatre va oferir als espectadors en la primera televisió en català.

Però deixem parla el mateix poeta i que ens expiqui què volen dir 'Sinera' i 'Sefarat'... I també escoltem els seus amics i d'altres poetes - com ara Maria Aurèlia Capmany i Feliu Formosa- en un capítol de 'Mirador' el programa que TVE va dedicar a Salvador Espriu i que va ser realitzat per Jordi Lladó.

I finalment, i aquest cop en castellà,  Joaquín Soler Serrano, mestre de l'entrevista, parlant de la poesia i la vida amb Salvador Espriu. L'emissió es va fer el 19 de desembre del 1976. Gaudiu-ne!