Enlaces accesibilidad

El pastisser Christian Escribà: "No només fem pastissos, creem emocions"

  • Christian Escribà, de la popular pastisseria Escribà fundada al 1906, visita el plató de Gent de paraula
  • És la quarta generació d'una de les pastisseries més emblemàtiques de Barcelona
  • Cristina Puig parla amb ell sobre la seva professió, la seva vida, com és créixer en una família de pastissers, de la seva passió pel sucre...
  • Gent de paraula, es va emetre dimecres, 15 de febrer, a les 20:30h a La 2

Per
Gent de paraula - El pastisser Christian Escribà

Gent de paraula

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

Gent de paraula, el nom del programa, defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

Hem conversat amb Christian Escribà, quarta generació d'una família de pastissers de Barcelona i que ha situat aquest ofici en el més alt de la creació i la innovació.

Són famoses les seves reproduccions en xocolata, sovint a mida real, els seus pastissos gegants com el famós Bulldog que va fer pel comiat del Bulli o l'os de Tous amb més de 40 mil bombons.

Puc dir que en aquest tipus de pastisseria som únics al món

Ara prepara un pastís de 8 mestres per celebrar els 25 anys del parc temàtic Futuroscope "Puc dir que en aquest tipus de pastisseria som únics al món"

Innovar i inventar però, surt car. "En comptes de fer congressos i explicar què bé que ho fem hauríem de fer l'anticongrés i explicar les cagades que no s'han de fer perquè en aquest negoci, tots hi hem perdut molts diners".

Un cop entres al negoci familiar has de deixar-lo millor que com l'has trobat

Parlem dels anys a l'escola i de si era o no era bon estudiant i manté un discurs molt crític amb els mestres "no era dolent en els estudis però els professors van tenir força culpa que a primer de BUP fos un desastre".

Reconeix al seu pare, Antonio Escribà com el seu gran mestre. "El pare em va dir, en aquesta família no hi ha hagut mai cap gandul i tu no seràs el primer".

Va estudiar pastisseria a Àustria i també a París i a Barcelona va estar a les ordres del mestre Joan Giner de la pastisseria Mora.

Un cop va estar preparat va entrar a la pastisseria de casa i amb una idea molt clara: "Un cop entres al negoci familiar has de deixar-lo millor que com l'has trobat".

Els amics Adrià i Loquillo

"Sempre dic que tinc dos grans amics, un és el Ferran Adrià i l'altre el Loquillo". El Ferran va demanar al Christian que ensenyés l'art de l'obrador al seu germà Albert, que acabaria sent el mag dels postres del Bulli.

Sempre dic que tinc dos grans amics, un és el Ferran Adrià i l'altre el Loquillo

"Vaig conèixer el Juli i el Ferran quan encara no eren famosos". Amb el Loquillo hi ha hagut moltes festes i molta afinitat comuna pel rock "el Loquillo i jo de festa fèiem força por" i riu i ens explica la seva passió per a música, sempre necessària en tots els processos creatius.

El procés de creació

Un dels èxits de la pastisseria Escribà ha estat convertir l'ofici en un art. El seu pare era escultor i va acabar canviant el marbre i la fusta per la xocolata.

Ell crea emocions. Abans, diu, la gent encarregava pastissos, es posaven espelmes i alguna cosa que identifiqués l'homenatjat "però ara tot això ha canviat, ara has de sorprendre". I quin és el truc? Per on comences a crear, li demanem? "sempre dic que abans de crear em prenc dos gintònics, ni un més ni un menys" i després la música fa la resta.

ara vull fer pastissos amb roba en col•laboració amb dissenyadors

Acabem parlant de nous projectes "ara vull fer pastissos amb roba en col•laboració amb dissenyadors", del seu nou amor, "m'he tornat a casar i ho he fet amb la millor pastissera del Brasil" i també parlem del seu fill Pol que ha seguit les seves passes.