Enlaces accesibilidad
Gent de paraula

Quim Masferrer: "En aquest país, un actor pot dir que és del Barça o de l'Espanyol, però no està ben vist que digui què pensa políticament"

  • Parlem amb en Quim Masferrer, actor, autor i director de teatre
  • Actualment triomfa amb "El Xarlatan", el seu primer espectacle en solitari
  • Gent de paraula, emés dimecres, 1 de febrer de 2012, a La 2 de TVE Catalunya

Per
Gent de paraula - Quim Masferrer

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa. Gent de paraula, el nom del programa, defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

Parlem amb en Quim Masferrer, actor, autor i director de teatre, fundador de la companyia Teatre de Guerrilla i actualment triomfa amb "El Xarlatan", el seu primer espectacle en solitari després de la marxa dels altres dos membres amb qui va treballar conjuntament durant 12 anys.

"Sempre m'ha costat definir la meva manera de fer però penso que si costa, anem bé. El que més m'agrada és que em diguin pallasso i dignificar aquesta paraula"

Ser actor per haver estat escolanet

Anem als inicis de la seva vida com a actor, una decisió complicada perquè a casa seva tenien clar que ell era l'hereu i havien previst que continués amb el negoci familiar, un restaurant. Confessa que "els 10 anys que vaig fer d'escolanet han tingut molt a veure a que m'hagi dedicat a fer aquesta feina".

els 10 anys que vaig fer d'escolanet han tingut molt a veure a que m'hagi dedicat a fer aquesta feina

En Quim creu que la litúrgia de la missa és en el fons una gran representació teatral. "Els dies de missa tenien molt a veure amb la meva feina, algú que explica coses i algú que té ganes d'escoltar-les".

Gent de paraula - Quim Masferrer: "Els deu anys que vaig fer d'escolanet els vivia com si fos una funció de teatre"

Malgrat els seus 10 anys com a escolanet a la parròquia de Sant Feliu de Buixalleu es declara "no creient practicant".

Teatre de Guerrilla, origen i final

Recordem on, quan i com es va fundar la companyia Teatre de Guerrilla, la relació amb en Carles Xuriguera i en Rafel Faixedas i els motius que van portar fa tres anys a que ells dos marxessin.

quan veníem a Barcelona ens miraven com un fet sociològic una mica esperpèntic, com qui va al zoo

Van decidir catalogar-se ells mateixos com una companyia que feia "teatre antropològic d'humor corrosiu i "vam tenir molts adeptes i seguidors a comarques però quan veníem a Barcelona ens miraven com un fet sociològic una mica esperpèntic, com qui va al zoo".

Sobre la decisió dels altres dos membres d'abandonar ara la companyia explica "Amb Teatre de Guerrilla ho vam fer tot junts durant 12 anys, vam treballar, vam ser amics, érem una sola persona, la santíssima trinitat".

Després de tants anys junts ells dos van decidir que això s'havia acabat "els canvis sempre són dolorosos. A mi em va sorprendre, però la vida són cicles i s'han d'obrir i tancar portes".

El Xarlatan

"Molts dels temes dels meus espectacles poden ser una sobretaula amb els amics". Les medicines alternatives, el ioga, el feng-shui, el reiki són ara el leit motiv del seu 'El Xarlatan'. "

Molts dels temes dels meus espectacles poden ser una sobretaula amb els amics

Jo volia reivindicar la xarlataneria" que al contrari del que molta gent pensa "no són cosa del passat, continuen existint, però en comptes d'anar a la plaça del poble surten per la tele, als famosos call-tv ."

Independentista

"En aquest país, que democràticament no és normal, un actor pot dir que és del Barça o de l'Espanyol, però no està ben vist que digui què pensa políticament".

tot el que dramatitzo als escenaris intento desdramatitzar-ho al màxim a fora

Creu que potser dir públicament que és independentista i donar suport a ERC el pot portar a fer menys funcions però afirma tranquil que "jo em moc molt per estómac i tot el que dramatitzo als escenaris intento desdramatitzar-ho al màxim a fora".

Gent de paraula - Quim Masferrer: "En aquest país pots dir que ets del Barça, o de l'Espanyol però no tant que ets independentista"

Com sempre acabem amb música, en aquesta ocasió amb Antonia Font i "Me sobren paraules", una de les cançons que l'ha acompanyat durant els bolos i la gira de El Xarlatan i remata "Sóc molt font d'Antònia fan"