Enlaces accesibilidad
Racons

El Garraf

  • Racons s'emet tots els dijous, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE

Por
Racons - El Garraf

En el capítol d’avui ens apropem a diferents RACONS de El Garraf, una comarca que manté l’equilibri entre l’espai natural del massís que li dóna nom i la seva activitat agrícola, turística i comercial.

hereva del retorn dels indians que havien fet fortuna a les amèriques i que van invertir a la indústria tèxtil

És hereva del retorn dels indians que havien fet fortuna a les amèriques i que van invertir a la indústria tèxtil, en mansions modernistes i en les obres d’infraestructures que l’han modelat.

Visitem la capital de la comarca, Vilanova i la Geltrú, que combina l’esperit de vila de pescadors amb el de ciutat cosmopolita i plenament industrialitzada.

Passegem per la plaça de la Vila, la rambla, l’església parroquial de Sant Antoni Abat i les cases dels indians de finals del XVIII .També ens apropem al port i a la llotja de Vilanova, que és de les més importants de Catalunya en volum de flota i captura. Una tradició pesquera present a la vida de cada dia, sobre tot al voltant del port.

Fem la ruta de les cales a la costa del Garraf, un camí de dotze kilòmetres que uneix Sitges i Vilanova i la Geltrú, que permet gaudir del singular paisatge del massís del Garraf.

Ens aturem a les primeres casetes de la platja de Garraf, les anomenades "botigues", que van ser construïdes als anys vint. Fetes de fusta i pintades de verd i blanc, donen a la platja una fesomia característica.

Passegem pel casc antic de Sitges i acabem a l’emblemàtica església de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

El atractiu turístic de Sitges traspassa de bon tros les nostres fronteres. Seu d’importants esdeveniments culturals, la cosmopolita Sitges de nombrosos edificis modernistes ha conservat el seu encant d’antic poble de pescadors.

Entre Sitges i Sant Pere de Ribes descobrim les restes l’Autòdrom de Terramar. Forma part de la historia de l’automobilisme europeu, ja que va ser el segon circuït que es construïa al continent.

Es va inaugurar l’any 1923 i va acollir grans proves. Ara la vegetació se l’està menjant però continua sent el circuït antic millor conservat.

Parc del Garraf

Des de "La Pleta", una masia reconvertida en Oficina d’informació del Parc Natural del Garraf, el Consorci de turisme del Garraf ofereix als visitants una aproximació als seus valors naturals –flora, fauna i geologia—tot organitzant rutes i itineraris adaptats per a tothom: a peu pels camins GR-92 i GR-5, en bicicleta o bé baixant a una de les 300 grutes naturals, els avencs formats en el paisatge càrstic del Garraf.

Un parc natural que fa de corredor de connexió entre els boscos de Collserola, Foix i Olèrdola.