Enlaces accesibilidad
Cristina Puig entrevista Rosa Oriol

Rosa Oriol, dissenyadora

Per
Gent de paraula - Rosa Oriol

Hem conversat amb la Rosa Oriol, dissenyadora i creativa de l'empresa de joieria TOUS, l'altra meitat juntament amb el seu marit, el Salvador Tous. La Rosa està convençuda que l'èxit d'haver arribat junts tant amunt és perquè són força diferents "Jo sempre dic, amb carinyo, que el Salvador m'ha explotat, perquè ha sabut treure de mi el millor que tinc, em va fer espavilar-me".

La Rosa també ens confessa que és una persona molt exigent "amb mi mateixa, amb la gent del voltant i sobretot amb les meves filles". Parlem precisament de com ha estat el traspàs de poders de l'empresa a les filles. "Està clar que ens agradi o no ens agradi, tard o d'hora s'ha de delegar". Una família i una empresa plena de dones, gairebé el 90% de treballadors de Tous són dones

"Està clar que ens agradi o no ens agradi, tard o d'hora s'ha de delegar"

Repassem imatges del dia del seu casament, ara fa 46 anys. Confessa que el Salvador Tous no era el seu tipus però al final amb 18 anys s'hi va casar i als 25 ja tenia 4 filles. Quan li demanem si creu que ho va fer tot molt ràpid i si tornaria a fer-ho igual diu "Penso que vaig ser una mica inconscient però jo sempre dic que a la vida hem de tenir un grau de bogeria perquè si no no faries res, és el que et fa ser diferent".

La Rosa Oriol ens confessa que "vaig passar una crisi personal molt forta als 50 anys" per tres fets que la van afectar molt, la mort de la seva germana per un càncer, deixar d'estar a la botiga i passar a un despatx i que les quatre filles marxéssin de casa en dos anys.

"Penso que tothom té dret a poder portar una joia, a Tous hem democratitzat la joieria, hem fet que molta gent pugui comprar joies"

Expliquem l'èxit de l'ós, que s'ha convertit en l'emblema de la marca i l'accés a cantants com Kylie Minogue o Jennifer López que han estat imatge de Tous.

Al final de l'entrevista parlem de la importància que té i ha tingut a la seva vida la monja de clausura Sor Lucía Caram , membre de la Fundació Rosa Oriol i una de les persones que va encapçalar amb més força i rotunditat la inocència del gendre dels Tous, Lluís Coromines, que l'any passat va quedar absolt d'un delicte assassinat. "Sor Lucía és un personatge increïble, et dona tranquil.litat, seguretat, va ser d'una gran ajuda"

Acabem amb la Rosa confessant-nos que "De petita volia ser monja o artista" no perquè sigui una persona massa religiosa però a l'escola " era l'última de la classe, un desastre, però les monges m'estimaven molt".